Het komt goed – een verzameling troostende verhalen van Toon Tellegen

Het komt goed. Soms wil je dat even horen als iets tegenzit of als je je zorgen maakt. Wijze levenslessen als deze weet Toon Tellegen als geen ander in een verhaal te gieten, met de dierenwereld als inspiratiebron. Van de kleine ongemakken in het leven tot grote levensvragen. Deze kleine bundel is heerlijk om te lezen. Het is grappig en tegelijk diepzinnig. Echt een aanwinst voor de boekenkast!

Ooit is nooit nu en nu is nooit ooit

Het komt goed

Toon Tellegen en de dierenwereld

Toon Tellegen (1941) is een veelbekroond auteur en heeft al vele werken op zijn naam staan. Wij en de bezoekers van StoerLeesVoer zijn gek op de bundels Als we samen, De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen en Echt boos is wel wat anders.

In deze kleine bundel Het komt goed zijn de mooiste verhalen over troost verzameld uit verschillende van zijn werken. Een kleine bundel met korte verhalen over moed houden. Over elkaar steunen en zeggen: het komt goed.

Steeds is er een probleem, twijfel of wanhoop waar één van de dieren in het bos mee worstelt. Zoals de zieke sprinkhaan of de sombere krekel. Maar gelukkig: het komt steeds weer goed. Soms gaat dat vanzelf. Soms moet je er iets voor doen. En vaak heb je ook een beetje hulp nodig. Al is het alleen maar een luisterend oor.

sprinkhaan
De zieke sprinkhaan

Het komt goed – vallen en opstaan

Zo is er de olifant met zijn kunstige pirouettes hoog in de boom. Een risicovolle onderneming. Maar vallen is van later zorg! En als je valt, dan komt het ook wel weer goed. Gewoon nog een keer proberen. En misschien ben je wel heel goed in vallen.

Klimmen is van mij en vallen is van later zorg. 

Of de muis die zo heel graag een inspirerende en ontzagwekkende speech wil houden voor alle dieren in het bos. Hij wil een begrip worden! Maar hij durft niet. En wat moet hij zeggen? Zijn mooie conclusie is uiteindelijk: Zelfonderschatting – Weg daarmee! Dan komt het goed.

De metafoor van de dierenwereld met de menselijke problemen lijkt op het eerste gezicht misschien vergezocht. Maar het lezen van Het komt goed voelt bijzonder vertrouwd en herkenbaar. Want deze dierenverhalen laten heel mooi zien waar het in het leven om gaat. Dat het niet altijd vanzelf gaat. Dat iedereen zorgen heeft, op zijn eigen manier. Dat we soms even niet meer weten wie we zijn of waar we goed in zijn. 

Het is vooral een lesje in mindfulness. Soms gaan onze gedachten alle kanten op. Hoe moet dit, en waarom is dat, en wat gebeurt er later? Zo worden de gedachten van de eekhoorn beschreven. Maar zijn heldere conclusie is een wijze les:

Ik ben alleen maar nu, dacht hij opnieuw. Ik ben nooit later geweest en ik zal nooit vroeger worden.

het komt goed - mier en egel
Mier en egel

De rijke en inspirerende dierenwereld

De combinaties in het dierenbos zijn wonderlijk en grappig. Hoe groot of klein je bent maakt helemaal niks uit. Iedereen heeft kwaliteiten. Eigenlijk zoals we in de mensenwereld ook meer zouden kunnen kijken. Zo gaan we van de eekhoorn naar de mug en het nijlpaard. Van de olifant naar het vuurvliegje. Het kleine vuurvliegje, onzeker van zijn eigen kracht blijkt met zijn licht grote vreugde en dankbaarheid te geven bij de dieren. Iedereen heeft kwaliteiten waarmee je anderen tot steun kunt zijn, ook al ben je soms zelf even vergeten. Iedereen mag vertrouwen dat het goed komt.

Het komt goed is een bundel verhalen met een mooie filosofische diepgang. Alhoewel de verhalen voor kinderen ook geschikt zijn, zullen ze volwassenen vooral aanspreken.  Kleine verhalen ter inspiratie voor iedereen die even een sterke schouder nodig heeft of een steuntje in de rug!

vuurvliegje
Het vuurvliegje

Specificaties Het komt goed

Auteur: Toon Tellegen | Omslag: Brigitte Slangen | Uitgeverij: Querido | 9789021467818 | augustus 2022 | 96 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Het komt goed
footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.