Pluk en Pluis De weg naar terug – een dik boek

Wat een geweldig boek viel er bij mij op de deurmat. Pluk en Pluis De weg naar terug is namelijk een dik, aansprekend boek voor sterke beginnende lezers. Bij ons op school zijn we altijd op zoek naar pareltjes in boekenland. Met name voor groep 3 en 4 is dit nog wel eens lastig, omdat een auteur met een beperkt aantal lettercombinaties een boek moet schrijven. Nou dat is Mathilde Stein gelukt hoor. Een parel van een boek voor beginnende lezers, fantastisch!

Pluk en Pluis De weg naar terug hoofdfoto

Pluk en Pluis De weg naar terug – samenvatting voor volwassenen

Er is een ramp gebeurd. De ring van prinses Miski is gestolen. Maar dat terzijde. Want om te beginnen is daar Pluis. Pluis leidt een rustig leventje in zijn caviakooi als er opeens een zwarte, harige bal in wordt gezet. Dat is Pluk. Ook een cavia. O nee, sorry: een ninjavia!
Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop. Hij is niet bang voor Sis de kat, durft de kooi uit en laat Pluis zien dat er een BUITEN is. Maar waarom is Pluk opeens soms zo stil? En wat heeft zijn verleden met de ring te maken?

Eén ding is zeker: het is tijd voor ninjavia-actie. Zelfs voor Pluis, of die nu wil of niet. Lezers zullen hardop lachen bij de avonturen – en vrolijke tekeningen – van Pluk en Pluis. Komt het goed met de ring? En met Pluk en Pluis? En met de prinses en de prins? Gelukkig is het een heerlijk dik boek en komen er nog meer verhalen!

Pluk en Pluis De weg naar terug – samenvatting voor het kind

Bovenstaande samenvatting is geschreven door de uitgeverij voor volwassenen. Het is juist ook heel leuk om te weten hoe de auteur het boek voor het kind aanprijst. In dezelfde stijl als hoe het boek geschreven is, schrijft Mathilde Stein op de achterkant:

Pluis zit in zijn hok. Lekker rustig.
Opeens wordt er een zwarte harige bal in gezet.
Dat is Pluk. Ook een cavia!
O nee, sorry: een ninjavia!
Pluk gooit Pluis’ leven helemaal overhoop.

Want opeens is daar een boef.
En een prinses.
En een diefstal.
Ook een ring.
Tijd voor een spannend,
grappig ninjavia-avontuur!

Zo goed gedaan

Pluk en Pluis De weg naar terug is geschreven door Mathilde Stein. Zij is beeldend kunstenaar en auteur. Ze schreef meerdere prentenboeken zoals Bang mannetje, De kindereter en Boelies kerstplan. Pluk en Pluis De weg naar terug is haar eerste leesboek. Ze heeft dit boek geschreven en geïllustreerd.

Mathilde Stein heeft precies gedaan waar wij op school naar op zoek zijn. Ze heeft een uitdagend eerste leesboek geschreven, met een echt verhaal. Sterke lezers aan het eind van groep 3 en de kinderen uit groep 4 kunnen Pluk en Pluis De weg naar terug goed lezen. Het boek is niet geschreven voor school, dat maakt het voor ons een fijn boek om aan te bieden. Er is namelijk geen rekening gehouden met AVI-niveaus/richtlijnen en daar worden wij op school heel blij van.

Dat het niet geschreven is voor school vind ik zo fijn. Het voordeel is namelijk dat de auteur helemaal zonder kaders haar fantasie de vrije loop heeft kunnen laten. Het verhaal is zo grappig en meeslepend, daarom is het zelfs voor een volwassene vermakelijk om te lezen. De korte zinnen en prettige bladspiegel maken dat het goed te lezen is voor kinderen. Het is een kunst hoe Mathilde Stein Pluk en Pluis De weg naar terug heeft kunnen maken met zoveel korte woorden. Dit doet totaal niets af aan de inhoud van het verhaal.

Wie o wie gaat dit lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.

Bij Pluk en Pluis De weg naar terug had ik een ‘uitprobeerprobleempje’. Ik heb namelijk geen kinderen in de doelgroep van dit boek thuis. Gelukkig had ik een groep 3/4 van 25 kinderen tot mijn beschikking, dus ik heb daar gevraagd wie voor mij dit boek wilde uitproberen. Dat is gelukt! Chanèl, een meisje uit groep 4, wilde graag deze belangrijke taak op zich nemen. Met de moeder van Chanèl heb ik afgesproken dat haar naam en foto gebruikt mag worden in deze blog.

Chanèl haar ogen begonnen te glimmen toen ze Pluk en Pluis De weg naar terug in haar handen kreeg. “Ik houd heel veel van cavia’s, dit boek is perfect voor mij” zei ze meteen. Na een half uur lezen, dit doen wij namelijk elke morgen, kwam ze direct een update geven. Ze wilde eigenlijk niet stoppen met lezen, want ze was precies op het punt dat er een tweede cavia in het hok zou komen.

Lezen met de fluistertelefoon

Pluk en Pluis De weg naar terug – heel geschikt voor kinderen van groep 4

Chanèl heeft het boek in de groep met haar fluistertelefoon gelezen. Op deze manier kunnen kinderen hardop lezen, maar hebben ze geen last van andere kinderen. Ze vertelde mij het volgende over het boek:

“Ik was zo blij dat ik Pluk en Pluis De weg naar terug mocht lezen van juf. Het is een heel mooi, dik boek. De kleur van de buitenkant en de twee lieve cavia’s zien er mooi uit. Het boek is best spannend en ik wilde niet stoppen met lezen. Ik kan het al goed lezen. Het is niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk. Ik vind het fijn dat het boek kleine hoofdstukken heeft en ook grappige plaatjes. Soms zitten er grote oranje bladzijdes tussen, dan begint er echt een nieuw deel.

Pluk en Pluis maken van alles mee. Soms zijn ze blij, soms verdrietig en soms vinden ze iets heel spannend. Ik vind dat de schrijfster dat goed heeft verteld, want ik voel het ook echt. Groothand vind ik wel een beetje een gekke naam, ik moest soms goed nadenken waarom hij zo heet. Ik heb het boek nog niet helemaal uit. Ik baal best wel dat juf het even mee moet nemen in de herfstvakantie, ik had het graag zelf verder gelezen. Gelukkig mag ik het boek na de vakantie weer in mijn laatje hebben”

Opgeschreven wat Chanèl mij heeft verteld over Pluk en Pluis De weg naar terug

Specificaties Pluk en Pluis De weg naar terug

Auteur en illustraties: Mathilde Stein | Uitgever: Lemniscaat | September 2022 | 240 pagina’s | 9789047714873 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.