Hoeveel ik van je hou – een betekenisvolle roman over familiebanden

Hoeveel ik van je hou is een verhaal over drie vrouwen die met elkaar verbonden zijn, maar elkaar ook zijn kwijtgeraakt. Drie generaties met een heel verschillend leven, maar allen met tegenspoed en een zoektocht naar liefde. De gebeurtenissen in het leven van vorige generaties blijken soms vergaande gevolgen te hebben. Want mag je er zijn en waar ligt je geluk? Dat zijn belangrijke vragen die de Engelse auteur Esther Freud ons voorspiegelt. Een sterke roman over geluk, tegenspoed, familiebanden en moederschap.

Hoeveel ik van je hou

Hoofdpersonen – Aoife, Rosaleen en Kate

Over wie gaat Hoeveel ik van je hou? In de proloog leren we de Engelse Kate kennen, die een oud klooster bezoekt waar ze meer over haar verleden te weten wil komen. Ze heeft namelijk aanwijzingen dat ze daar geboren moet zijn. We lezen daarna terug in de tijd naar 1939. De Ierse Aiofe ontmoet vlak voor de Tweede Wereldoorlog de Engelsman Cashel. Hun prille geluk en toekomstdromen worden echter wreed verstoord door de oorlog. De eerste levensjaren van hun dochter Rosaleen verlopen dan ook allesbehalve stabiel en liefdevol. En dit heeft grote gevolgen voor het verdere leven van Rosaleen.

Rosaleen maakt zich steeds verder los van haar ouders. Ze is op zoek naar een meer uitdagend leven, naar erkenning en liefde. En dit leidt tot een ongewenste zwangerschap. Volledig in de war en in de steek gelaten, zoekt ze daarom haar toevlucht bij een klooster. Maar tot haar verdriet is er geen mogelijkheid om haar baby te houden. Het gedwongen moeten afstaan van jouw pasgeboren baby omdat je omgeving en religie dat van je eisen; wat een intens verdriet moet dat zijn. Hoeveel ik van je hou laat zien wat de ingrijpende gevolgen zijn voor het verdere leven van Rosaleen en dat van haar kind.

Drie vrouwen op zoek naar liefde

Het verhaal van Hoeveel ik van je hou wisselt zich in korte hoofdstukken af tussen de hoofdpersonen, in het heden en verleden. Dat maakt het in het begin wel een beetje verwarrend en het duurt dus even om in het verhaal te komen. Daarbij is vooral het verhaal van Kate in eerste instantie vrij onsamenhangend. Dat komt vooral door haar enorme kwetsbaarheid, want ze zit zelf in een ongezonde relatie en lijkt doelloos door het leven te gaan. Zonder stevige basis en wortels.

Mijn bloed begint te koken en ik wervel rond in een zee van rood. ‘Ik ben zelf een misverstand.’ Ik zwaai woest om me heen, val en strek mijn armen, en wanneer ik weer vast op mijn benen sta en scherp zie, heeft de non ons haar rug toegekeerd en zijn we alleen.

Kate – Proloog

Maar naarmate je meer leest over het levensverhaal van deze vrouwen, word je steeds verder in het boek gezogen. Dat komt ook vooral door het verhaal van Rosaleen, want dat maakt veel indruk. Schrijnend en pijnlijk hoe zij eigenlijk geen keuze heeft als haar kindje door harteloze nonnen wordt weggenomen. Zal zij dit ooit weer te boven komen? Of is er een kans dat ze elkaar weer terugzien? 

rosaleen
Rosaleen – 1959

Hoeveel ik van je hou – moeder en kind band

De titel Hoeveel ik van je hou zegt al genoeg over de diepe moeder-kind band, die helaas soms door omstandigheden wordt verbroken of beschadigd. Het verhaal doet je moederhart best een beetje pijn. Maar het is zeker een mooie en betekenisvolle roman. De hoofdpersonen zijn sterk, maar ook kwetsbaar tegelijk. We lezen hoe belangrijk het is om te weten waar je vandaan komt, waar je wortels liggen. Ook hoe sterk die eerste levensjaren je kunnen vormen en hoe belangrijk het is om je goed te kunnen hechten aan ouders.

Een overzichtje van een aantal belangrijke thema’s in het boek:

De Engelse auteur Esther Freud (1963) debuteerde met de roman Hideous Kinky*. Dit boek werd verfilmd met Kate Winslet in de hoofdrol. Dit boek Hoeveel ik van je hou zou zeker ook mooi zijn als film!

Specificaties Hoeveel ik van je hou

Auteur: Esther Freud | Vertaling: Ineke Lenting | Uitgeverij: Orlando | 9789083233871 | november 2022 | 336 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Hoeveel ik van je hou
Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.