De geheime tuin – Frances Hodgson Burnett, een mooi stukje jeugdsentiment

Vandaag lees je op StoerLeesVoer over het boek De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett.
Tegelijkertijd lees je op MamaScrapelle over de nieuwe bioscoopfilm The secret garden van Filmdistributeur The Searchers. Deze komt 12 augustus uit in de bioscoopzalen. Met rollen van Colin Firth als Lord Archibald Craven en Julie Walters als Mrs. Medlock.

de geheime tuin

De geheime tuin

Het verhaal van de geheime tuin begint met een stukje geschiedenis van India. Mary Lennox woont met haar ouders in India. Ze is nogal een onuitstaanbaar bazig, zelfzuchztig, eigenzinnig, door en door verwend kreng. Mary had een bediende die op een dag niet kwam opdagen. Ze werd woest! Op een dag breekt er een ziekte uit. Al het personeel en haar ouders zijn dood. Mary verstopte zich in haar kamer, en dat blijkt haar redding. Ze is de enige overlevende en wordt naar haar oom in Engeland gestuurd.

Mevrouw Medlock komt haar ophalen van het station en ziet alleen maar een verwend nest in Mary. Ze praat als een honderdjarige en het is niet erg gezellig onderweg naar het enorme landgoed van haar oom meneer Craven.

Niemand te zien

Mevrouw Medlock waarschuwt Mary dat ze haar oom Craven weinig zal zien. Dat vindt ze wel prima, net zoals thuis in India. Uiteindelijk is dat maar goed ook want als oom Craven thuis zou zijn geweest had ze nooit de geheime tuin ontdekt!

Op een avond hoort Mary een vreselijk gehuil, het dienstmeisje zegt dat het de wind is. Als ze het op een avond weer hoort besluit ze op onderzoek te gaan. In een bed in het grote landhuis ontmoet ze haar zieke neefje Colin. Hij mag het huis niet uit en is bang om een bochel te krijgen en dood te gaan. Daarom huilt hij zo vaak.

Dieren en vrienden in de geheime tuin

Mary weet Colin weer vrolijk te maken. Ze hebben vele verhalen en gaan in het landgoed op onderzoek uit in honderden kamers en uitgestrekte tuinen. Ze vinden een ouderwetse sleutel en krijgen hulp van dieren en vrienden.

Dan ontdekken ze een mysterieuze deur die toegang geeft tot een geheime tuin die sinds de dood van haar tante niet meer open is geweest.

De geheime tuin blijkt een plek van bezinning en genezing. Mary verandert van een verwend nest in een vrolijk meisje en Colin verandert van een huilerig ziekig kind in een gezonde jongen.

Samen met Dickon, broer van haar dienstmeisje en vriend van dieren, helpt hun en samen weten ze oom Craven de verrassing van zijn leven te bezorgen!

Jeugdsentiment

de geheime tuin

De geheime tuin is voor mij jeugdsentiment. Dit was vroeger een van mijn favoriete films en ik heb hem wel 10 keer gezien. Ik was zo blij dat het boek uitkwam en heb hem in 1 ruk uitgelezen.

Kende jij het boek van de geheime tuin al? Het enige nadeel en tegelijk een voordeel is dat er geen illustraties van de tuin instaan met prachtige bloemen. Maar daarvoor kun je de film gaan zien in de bioscoop, of zelf je verbeelding aan het werk zetten!

Enthousiast geworden na deze boekrecensie? Het boek koop je hier!            

Specificaties De geheime tuin

Auteur: Frances Hodgson Burnett | illustraties Linde Faas | vertaald door Imme Dros | Uitgeverij Leopold | 9789025876470 | 232 pagina’s | maart 2019 | meer informatie vind je hier

Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 8 jarige dochter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.