Afrekening, een Franse politierthriller van Bernard Minier

“Hij schreeuwde niet. Hij ademde rustig met een open mond. De regen viel op hem neer, stroomde in zijn ogen, in zijn nek, langs zijn rug, onder zijn gevechtstenue. Hij voelde de duizenden sneetjes van de scherpe stekels die in zijn vlees staken en dat millimeter voor millimeter openreten. Zijn hals, wangen, armen en romp zaten vast in het prikkeldraad. Zijn hart klopte tegen een van die stekels, die weer tegen zijn halsslagader drukte. De wirwar van stekels van gegalvaniseerd ijzerdraad vormde een geduchte gevangenis. “ Je leest verder in Afrekening van Bernard Minier.

hoofd Afrekening

Afrekening

In de meedogenloze thriller Afrekening van Bernard Minier belandt Martin Servaz in een wereld vol demonstraties, complotdenkers en moord wanneer er een dode jongen in het bos wordt aangetroffen.

In Afrekening, het zevende boek in de serie van Bernard Minier met rechercheur Martin Servaz in de hoofdrol, wordt in de bossen bij Toulouse in het holst van de nacht een naakte jongeman dood aangetroffen. Zijn hoofd zit in een hertenkop en het woord ‘gerechtigheid’ op zijn borst gebrand. Hij is als opgejaagd wild aangereden en gedood. Hoofdinspecteur Martin Servaz en zijn team ontdekken al snel dat er meer jongens vermist worden – en ze komen allemaal uit de buitenwijken van Toulouse. Maar wie heeft het op hen gemunt?

Servaz vermoedt een sinister complot, verweven met de Franse elite in een wereld vol demonstraties, geweld tegen de politie en de groeiende kloof tussen inwoners van hetzelfde land. Het wordt een race tegen de klok: hij zal de zaak moeten oplossen, voordat de situatie nog verder uit de hand loopt…

Afrekening van Bernard Minier leest als een klopjacht: filmisch en wervelend, met een strakke spanningsboog en een uiterst beklemmende sfeer, die je nog lange tijd zal achtervolgen.

Bernard Minier

Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Hij werkte als douanebeambte maar droomde van een bestaan als schrijver. Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers. Het is wereldwijd vertaald én verfilmd door Netflix. Afrekening is alweer het zevende boek over hoofdinspecteur Servaz.

Muziek uit het boek: Eclipse – Pink Floyd / Hans Zimmer voor Dune

Viva la France!

De afgelopen periode heb ik veel boeken van Nederlandse, Duitse en Vlaamse bodem gelezen. Een lang weekend weg heeft ook Franse roots maar dit boek las nooit als dusdanig. Afrekening barst wel van de Franse invloeden. Allereerst is de locatie in Frankrijk, bij de Franse politie. Daarnaast speelt er op nationaal niveau ook behoorlijk wat. Frankrijk wordt verscheurd door het volk. Door arm en rijk, overheid en burger. Het speelt zich af tijdens de coronaperiode.

Vooraf én achteraf geeft Bernard Minier een duidelijke uitleg dat zijn boek een samenkomst is van fictie en feiten. Hij maakt gebruik van bepaalde gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden. Maar zoals het een schrijver betaamd, haalt hij ze ook uit hun context en kneed hij ze tot een spannend verhaal. Specifieker gezegd tot een Franse politiethriller. Frankrijk is niet per se een favoriet land van mij, en in Afrekening komt ook niet de beste kant naar voren. Het land is verscheurd en gaat gebukt onder de rauwheid die die scheuren veroorzaken.

Muziek uit het boek: Christa Ludwig sings “Der Tod und das Mädchen” by Schubert

Politiethriller

Afrekening is het zevende boek uit een boekenserie van hoofdinspecteur Martin Servaz. Het boek leest prima los. Dit is mijn eerste boek namelijk uit de serie en ik kon er prima inkomen. Je wordt hier en daar gewezen op eerdere gebeurtenissen. Je krijgt minimale, maar voldoende context erbij. Op de achterkant van het boek staat dat de sfeer vergelijkbaar is met die van The Shining, dat heeft me aangezet om dit boek te gaan lezen want ik ben een groot fan van dat meesterwerk van King. Maar ik voel me wel een beetje om de tuin geleid. Voor mij heeft het nergens raakvlakken met The Shining. Verre van zelfs. Ja het is spannend en er hangt een benauwend rauw sfeertje. Maar ja, dat was het dan ook wel.

Afrekening is gewoon een spannende politiethriller met een unheimlich sfeertje. Het verhaal is prima en het is leuk dat Minier ook maatschappelijke aspecten zo groots oppakt in zijn boek. Aan de andere kant vind ik wel dat hij voornamelijk veel schrijft over hoe unheimlich een situatie aanvoelt in plaats van de sfeer echt overbrengen. Iets waar King bijvoorbeeld een meester in is, dat onheilspellende gevoel overbrengen. Als je het vaak genoeg roept zal het wel zo zijn, maar als hij het niet zo vaak had geroepen dan had ik het niet gevoeld.

Muziek uit het boek: Pantera – Mouth For War van het album Vulgair display of power

Klopjacht

Het komt puur door de tekst op de achterkant dat ik ben gaan vergelijken en zo kritisch ben gaan kijken. Afrekening is zeker geen slecht boek. Het bevat een fijne schrijfwijze, interessant taalgebruik met mooie woorden. Ook vind ik de “grote slechterik” interessant. Een elite clubje in een kasteel met dierenkoppen op. Ik bedoel maar, een beeldend feestje! Minier is een auteur die diverse wegen bewandeld in zijn boek en alles goed samen weet laten komen.

Er is een aangenaam divers poeltje van karakters. Een goede balans tussen mannen en vrouwen. Toch heeft Afrekening niet een leeshonger aangewakkerd in mij om de eerdere boeken uit de serie te gaan lezen. Dit boek was een stoere politiethriller, het was vermakelijk maar het smaakt nog niet naar meer. Misschien als ik de teleurstelling van de voor mij verkeerde vergelijking op de achterkant opzij kan zetten dat ik het anders kan zien.

Hou je van een goede klopjacht? Heb je zin in een spannende politiethriller waarin arm en rijk, volk versus elite lijnrecht tegenover elkaar komen te staan? Dan is Afrekening zeker jouw boek!

Een klein applausje voor de leuke muziekkeuzes in Afrekening! Ik hou ervan als auteurs andere elementen zoals muziek in hun verhaal verweven. Met Minier gaan we in dit verhaal van oude Franse liedjes naar klassiek langs Metal. Ik heb een kleine selectie in deze recensie gemaakt.

Muziek uit het boek: Sheila “L’heure De La Sortie” 

Specificaties Afrekening

Auteur: Bernard Minier | Vertaald door Aniek Njiokiktjien | Uitgever Xander | Maart 2022 | 9789401616843 | 415 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.