Het geheim van Gent – een historische thriller

De titel Het geheim van Gent sprak mij als geboren en getogen Gen(d)tenaar (in Nederland welteverstaan!) meteen aan. Als je me ergens blij mee kunt maken dan is het met koffie, kaas of een historische thriller. En allemaal tegelijk is ook goed. Alle gekheid op een stokje! Ik geniet dus enorm van een thriller waarin historische feiten en fictie door elkaar heen lopen. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld de historische thrillers van Jeroen Windmeijer en het debuut van Emile Schrijver met plezier gelezen. En nu dus Het geheim van Gent van de geroutineerde auteur Steve Berry.

Het geheim van Gent

Over Het geheim van Gent

Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? In Het geheim van Gent reist onderzoeker Nick Lee naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

De boeken van bestsellerauteur Steve Berry worden alom geprezen vanwege hun rijkdom aan historische details en de grondige research. Zijn thrillers verschijnen in veertig talen.

Het geheim van Gent back

Structuur

De historische thriller is een genre dat volgens een vast stramien verloopt. Er vindt een misdaad in het heden plaats vanwege gebeurtenissen in het verleden. Misschien is het dat wel wat ik zo fijn vind aan boeken zoals Het geheim van Gent. Je weet qua structuur wat je kunt verwachten, dus meer focus op de inhoud. Verwacht van Het geheim van Gent dus geen wereldschokkend plot en karakters, maar je merkt meteen dat je met een ervaren auteur te maken hebt. De ontwikkelingen en perspectiefwisselingen volgen zich namelijk in hoog tempo op. Heerlijk die korte hoofdstukken! Het leest heerlijk weg. Wat het verhaal toch net even anders maakt, is het feit dat de focus niet alleen ligt op onderzoeker Nick Lee, maar net zo goed op Zuster Deal, aartsbisschop Vilamur, kathaar Bernat de Foix en Les Vautours.

Oog wil ook wat!

Complimenten voor de Nederlandse cover van Het geheim van Gent trouwens! Als ik dit zie liggen in de boekhandel, is ie verkocht. Wat het voor mij helemaal af zou maken (en wat je nooit ziet helaas of vergis ik me?) is een mooie kleurenprint in de boeken zelf. In dit geval dus van Het Lam Gods dat hangt in de St. Baafs Kathedraal in Gent. Een schilderij van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck, voltooid omstreeks 1432 wat bekend staat om zijn details (check de Augmented Reality Tour hoe vet is dat!). Deze details komen er nu door de zwart-wit print niet uit. Ik begrijp de keuze van de uitgeverij, want het is kostbaar om te drukken. Maar ik vind dit zo’n gemiste kans.

Dus…

Eigenlijk is Het geheim van Gent voor de fans van historische thrillers en romans een boek waarbij je niet misgrijpt. Lekker veel actie, verschillende karakters en een leuke invalshoek. Hier en daar iets te gelikt naar mijn mening. Ik kreeg bij Les Vautours Charlies Angels vibes met hun karatemoves. Hahaha Aan de andere kant; hoe realistisch zijn de boeken van Dan Brown?

Het nawoord waarin een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen feiten en fictie vind ik een meerwaarde hebben. Dat heb ik in het verleden bij de boeken van Dan Brown gemist. Dat werd dan googelen of een naslagwerk lezen.

Ik ben enthousiast over Het geheim van Gent. En in mijn nopjes dat ik nog heel wat boeken van Steve Berry kan lezen. Bring it on!

Over Steve Berry

Meer weten over auteur Steve Berry? Luister dan eens naar deze podcast waarin hij vertelt over zijn carrière switch van advocaat naar thrillerschrijver.

Over Het geheim van Gent

Auteur: Steve Berry | vertaling: Gert-Jan Kramer | uitgeverij: De Fontein | 396 pagina’s | 9789026161964 | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.