Val en verlossing, een einde van De Grisha trilogie

En dan ben ik opeens alweer aan het einde van De Grisha-trilogie, en wauw wat heeft deze boekenserie mij positief verrast. De tv-serie heeft me in de wereld getrokken om me vervolgens met een leeg en onvoldaan gevoel weer uit te spugen. Met grote twijfel pakte ik het eerste boek op… en gelukkig maar. Deze boekenserie is alles wat ik gemist hebt op tv. Bardugo is donkerder, brengt ons naar bizarre plekken en weet een aangename diversiteit en synergie tussen haar karakters tot leven te laten komen. Val en verlossing is de afsluiter in de Mal en Alina trilogie en ik neem jullie graag, spoilervrij op de algemene synopsis na, mee naar het eindpunt van deze reis.

voorkant kader Val en verlossing, een einde van de Grisha trilogie leigh bardugo

Synopsis Val en verlossing

Val en Verlossing is het derde en laatste deel in De Grisha-trilogie. Ravka is nog gehuld in de brandende wrakken van de verse strijd die er gewoed heeft. De Duisterling regeert vanaf zijn schaduwtroon. De laatste hoop van het land is gevestigd op een krachteloze Lichtheerser, een uit de gratie gevallen spoorzoeker en de overblijfselen van een ooit zo sterk magisch leger. Diep in een eeuwenoud netwerk van tunnels en grotten kan een verzwakte Alina niet anders dan de hulp van een zonderlinge oude bekende accepteren. Zijn volgelingen aanbidden haar als een heilige. Maar Alina wil geen heilige zijn: ze wil samen met Mal op jacht naar de vuurvogel en zoeken naar een zekere prins, van wie ze niet weet of hij nog in leven is.

Alina zal nieuwe bondgenootschappen moeten sluiten en oude rivaliteiten opzij moeten zetten tijdens de zoektocht naar de laatste versterker. Maar terwijl Alina de geheimen van de Duisterling begint te ontrafelen, ontdekt ze iets wat hun mysterieuze band voor altijd verandert. Het doden van de vuurvogel lijkt het enige dat Ravka kan redden van totale vernietiging, maar kan Alina de consequenties aan?

Het einde van een reis

Ik heb hier en daar de synopsis wat aangepast omdat er stiekem toch wel veel informatie wordt gegeven. Informatie wat niet bepalend is, maar wat ik zelf leuker vind om te ontdekken in het verhaal. Want deze Grisha trilogie is een reis. Leigh Bardugo laat onze hoofdpersonen op een epische reis vertrekken en neemt ons als lezers mee, shotgun! Vol in beeld ervaren we alle belevenissen die mooi of rauw zijn. Het contrast weet Bardugo goed in haar boeken te benadrukken. Soms is het tempo traag, kabbelend zelfs, om je vervolgens bij de haren te grijpen en in een worp die Bulstronk-waardig is ergens naar toe gelanceerd te worden. De richting die je op gelanceerd wordt is niet helder, maar alle emoties die erbij komen kijken staan vol aan. Val en verlossing is het einde van de Grisha trilogie.

Ik heb zowel genoten als soms mezelf echt moeten motiveren om mijn aandacht erbij te houden. Het kabbelende sprak mij wat minder aan, maar toch diende het wel een doel. De groep van Alina vormde zich en er was een samenhorigheid te ontdekken tussen al het gekissebis (het heeft zich helaas nog geopenbaard). Het komt allemaal mooi samen om vervolgens in een geweldige apotheose te eindigen. Gelukkig vaart het boek een andere koers dan de tv-serie en was het einde toch een soort van verrassing. En wat was het tof! Bardugo heeft alle verhaallijnen prachtig laten samenkomen om het vervolgens, voor mij, mooi afgerond te laten eindigen in Val en verlossing.

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3

Prachtige locaties in Val en verlossing

Dat klinkt misschien wat zoetsappig. En dat is Val en verlossing zeker niet. Ik hou van Bardugo haar rauwe randje. Maakt dat deze boeken tot dark fantasy? Dat weet ik eigenlijk niet, maar het maakt ze wel voor mij interessant. Ook neemt Bardugo ons naar geweldige locaties. Van zeer diepe dalen, tot grote hoogten. Filmisch interessant, waarom heb ik deze niet teruggezien in de tv-serie? Of komt dat nog?

Waar ik eerst zo blij was dat de tv-serie ook de verhaallijn van De Kraaien had gebruikt, zo een gemiste kans vind ik het nu. In de tv-serie zijn Alina en Mal een tergend stel. Alina is niet de krachtige meid die ze in de boeken is. En Mal is helemaal een hopeloos stuk ellende die niks echt kan. In het boek is er veel meer evenwicht, is het veel meer in balans en is er zoveel meer ruimte voor hun verhaal. Een verhaal wat alle aandacht verdient. Ook de andere karakters komen in de boeken zo veel beter tot hun volle kleurenpracht. Met een mooie samenkomst van alle gebeurtenissen en verhalen waar we naar toe werken als lezer. Val en verlossing is misschien niet mijn favoriete deel, maar misschien ook weer wel.

Ja het klinkt misschien gek die tegenspraak in 1 regel. Maar op sommige momenten was het echt wat te traag voor me. Terwijl er tegelijk ook juist zoveel gave dingen gebeuren. Ik zeg alleen maar Nikolai, jeetje wat een verrassing! Hebben ze dit serieus uit de tv-serie gehaald? Onbegrijpelijk. Nikolai heeft ook echt wel mijn hart gestolen met zijn charmante gevatte uitspraken. Na Val en verlossing ben ik toch wel team Nikolai. Alhoewel de Duisterling ook wel een donker hoekje van mijn hart heeft weten in te pikken.

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3

Alle boeken Grisha

  1. Schim & Schaduw (2019). Deel 1 De Grisha*
  2. Dreiging & Duisternis* (2019). Deel 2 De Grisha
  3. Val & Verlossing (2019). Deel 3 De Grisha
  4. Boek der heiligen* (2020). Een boek met alle heiligen uit de Grishaverse
  5. List & Leugens* (2021). Deel 1 uit De Kraaien duologie
  6. Kraai & Koninkrijk*(2021). Deel 2 De Kraaien duologie
  7. De verminkte koning* (2021). Deel 1 Nikolai Lantsov-duologie
  8. Het oordeel van de wolf* (2022). Deel 2 Nikolai Lantsov-duologie
  9. De taal der doornen* (2022). Sprookjesboek geïnspireerd door mythes, sprookjes en legenden uit de Grishaverse
  10. De jongen uit het woud* (2022). Prequel van de Duisterling in graphic novel vorm

Bovenstaande is de lijst van de Nederlandse uitgaves. Er zijn diverse edities al uitgebracht. Blossom Books verzorgd de Nederlandse vertaling. Ik heb dus ook de data van de Nederlandse edities aangehouden. Ik twijfelde of ik de serie in het originele Engels zou lezen of in de vertaling. Tegenwoordig zijn de vertalingen echt prima. In deze serie is zelfs na deel 1 de vertaling van Sandra C. Hessels overgenomen door Merel Leene voor deel 2 en 3. Ik heb daar niks van gemerkt.

Daarbij vind ik de Nederlandse boeken vaak beter gedrukt. De papierkwaliteit is hoger, de bladspiegel is mooier opgemaakt en daardoor genieten de boeken een langer leven. Daarbij steun je zo ook de Nederlandse boekenmarkt. De paperback van Val en verlossing die ik heb is trouwens echt prachtig ontworpen door Sophie Pluim.

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3

Verder in de Grishaverse, op naar de Kraaien!

Ik heb genoten van de wereld die Leigh Bardugo gemaakt heeft. Het is echt niet altijd perfect, en op sommige momenten voelde ik mijn aandacht een beetje wegvloeien. Maar al met al is het een heerlijk verhaal in een toffe wereld vol eigen gebruiken, geschiedenis en boeiende inwoners. Het komt echt tot leven en Bardugo laat ons plaatsnemen in de voorste stoelen van dit ritje. Voor mij is de Grisha trilogie afgerond met een goed gevoel als ik de laatste bladzijde van Val en verlossing omsla.

Maar gelukkig is er nog veel meer. Hierna ga ik in de Kraaien-duologie duiken. Het element van de tv-serie die ik tof vond. Nu deze Grisha-trilogie zo verrassend goed blijken ben ik erg benieuwd. Ik heb prachtige limited hardcovers in het Engels… maar ik ga toch door in het Nederlands. Blossom Books verzorgd de Nederlandse edities zo goed en met zoveel liefde. Het bevalt me wel en ik ga om die reden door in het Nederlands.

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3

Achtbaan aan emoties

Val en verlossing was een boek wat me meenam in een achtbaan door verschillende emoties. Het liet me voelen tijdens het lezen en daar hou ik van. Ondanks dat daar ook gevoelens van onbegrip, ongeduld en irritatie bij kunnen zitten. Juist die diversiteit en afwisseling zorgt bij mij ervoor dat het boek echt gaat leven. Verder bevat het ook boeiende thema’s die goed uitgewerkt zijn: vriendschap, liefde, afkomst, keuzes maken, familie, eenzaamheid, macht, voor jezelf opkomen en jezelf vinden. En dat allemaal in een spannend magisch en episch avontuur. Een reis die me altijd bij zal blijven.

Na het afsluiten van deze trilogie kan ik zeer duidelijk zijn over mijn oordeel. Ja de boeken zijn wat mij betreft zoveel beter. Ga het vooral eerst lezen! De tv-serie weet maar een fractie van de ziel van het verhaal van Alina en Mal te grijpen. Ze weten wel goed de wereld vorm te geven maar toch laten de boeken de rijkdom, kleuren en pracht nog meer schitteren dan de tv-serie voor mij gedaan heeft. Het verhaal van Bahra alleen al, en Nikolai en zijn schepen…zucht, nee ik kan er nog steeds niet over uit maar geen spoilers. Lekker zelf gaan ontdekken.

Op naar de kraaien!

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3

Leestips

Shadow and Bone: Season 2 | Official Trailer | Netflix

Specificaties Val en verlossing

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Blossom Books | Vertaald door Merel Leene | Omslagillustratie: Sophie Pluim | Originele Engelse titel: Ruin and Rising | Deel 3 De Grisha trilogie | Mei 2019 | 9789463491549 | 393 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Val en verlossing - Leigh Bardugo | De Grisha 3 | cover
Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.