Ik ben hier, een grappig boek van Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is een veelbekroond auteur en illustrator. Als kind was ik al fan van haar boeken. Zo las ik onder meer Duizend dingen achter deuren en Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden. Joke van Leeuwen is een geweldige schrijver die echt vanuit de belevingswereld van het kind schrijft. Ze schrijft voor kinderen van verschillende leeftijden en ook voor volwassen. En ze schrijft allerlei soorten leesvoer, zo ook gedichten. Ik ben hier is haar nieuwste kinderboek.

Een natuurramp!

In Ik ben hier staat Jona centraal. Zij gaat na school altijd naar haar vader die allerlei dingen moet afmaken voor zijn werk. Jona’s moeder is overleden. Terwijl haar vader aan het werk is, zwerft Jona door het gebouw. Op een dag ontdekt ze op de dertigste verdieping een trap die naar het dak leidt. Eenmaal boven valt ze in slaap. Maar o nee, als ze wakker wordt is het gebouw compleet verlaten en ontdekt ze dat het water buiten voorbij de tweede verdieping komt. Ze zijn Jona dus vergeten te redden..

Jona redt zichzelf

Alleen achtergelaten worden is volgens mij een angst van veel kinderen. Het was in ieder geval een angst van mij, die ik eerlijk gezegd ook nog als puber had. Tegen sluitingstijd in een winkel zijn was echt doodeng voor mij, want wat als ik alleen zou achterblijven met de deur op slot?! Gelukkig is Jona inventief en bedenkt ze verschillende manieren om de aandacht te trekken, voor het geval er een vliegtuig over komt. Dan is het maar afwachten wanneer ‘Ik ben hier’ eindelijk wordt opgemerkt. Ondertussen probeert ze zich te vermaken. Het is stiekem ook een beetje spannend en leuk om helemaal alleen in een groot gebouw te zijn. Denk aan koekjes uit lades pakken en met een bureaustoel over de gang rollen. Ik kwam ook persoonlijk herkenbare afleidingen tegen zoals tellen.

Ik ben hier gaat over moed en hoop

Het is een meeslepend verhaal over een moedig meisje voor kinderen vanaf negen jaar. Het brengt een enge gebeurtenis heel lichtvoetig naar voren. Dat is toch hoopvol, zeker voor de wat angstige kinderen onder ons. Jona laat mooi zien wat zelfredzaamheid is. De afbeeldingen zijn echt een onderdeel van het verhaal en maken het boek leuk voor kinderen die iets meer moeite hebben met lezen. Dan kunnen zij ook genieten van dit grappige en originele boek. Voor volwassenen is het ook leuk, omdat Jona je stiekem een spiegel voorhoudt. Joke van Leeuwen heeft me zoals gewoonlijk weer niet teleurgesteld.

Specificaties Ik ben hier

Auteur en illustrator: Joke van Leeuwen | uitgeverij: Querido | 9789045128306 | 128 pagina’s | september 2022 |  ga voor meer informatie naar je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.