Iedereen telt mee – Kristin Roskifte, een veelzijdig kijkboek

Iedereen telt mee is een kleurrijk, veelzijdig doe-, tel,- en kijkboek dat verder gaat dan mooie tekeningen en tellen voor kleuters.

Het begint al met ‘0’, en niet met ‘1’. Een tekening van blauw op wit waarin een landschapje met een berg en een hert te zien is, maar er is ‘Niemand.’. Een goed begin, wiskundig gezien, en inderdaad is er op de tekening geen mens te bekennen. Op de pagina’s die volgen wordt keurig geteld, wat goed is voor de comfortzone van je kleuter, maar al snel blijkt dat Iedereen telt mee niet alleen voor kleuters is. Want iedereen kan meekijken, meezoeken en meefilosoferen.

iedereen telt blauw witte tekening met dieren en bomen

Kijken in Iedereen telt mee

Dat dit boek Iedereen telt mee, niet alleen kleurrijk, maar ook een veelzijdig kijkboek is, wordt snel duidelijk door de zoekopdrachten die achterin het boek staan. Je kind kan lekker door het boek bladeren en de zoekopdrachtjes uitvoeren. Altijd leuk en het houdt je kleuter bezig. Je kind kan de poppetjes tellen die met verzadigde kleuren zijn ingekleurd. De tekeningen stellen iedere keer iets anders voor. Een klas, een park, een feestje, een luchthaven of een huiskamer. In het begin wordt er keurig geteld, maar vanaf 30 worden er sprongen gemaakt die willekeurig lijken. Op zich gaat het dan ook niet over het tellen, maar over hoeveelheden en over meer en minder.  

Een veelzijdig kijkboek

Met een titel als Iedereen telt mee, is het niet heel gek dat dit veelzijdige prentenboek verder gaat dan een standaard kijkboekje. Het commentaar bij de illustraties prikkelen de fantasie van je kind. De poëtische vragen laten je kind nadenken.  Waar gaat het gesprek over? Wat zien we precies? Met een opmerking als ‘Een wordt later premier’ gaan ze verder dan vragen die gaan over kwantitatieve eenheden waar normale telboeken voor kleuters zich mee bezighouden.

Iedereen Telt

Iedereen telt mee, ook oudere kinderen

Dat maakt het soms lastig voor kleuters om Iedereen telt mee te begrijpen en dat kan een nadeel zijn voor je (thuis)onderwijs. Maar ieder nadeel heeft natuurlijk ook een voordeel. Waarom ga je niet het gesprek aan met de kinderen over wat hij of zij later wil worden? Hoe kun je zien hoe iemand zich voelt? Soms is dat heel duidelijk te zien, maar niet altijd. Wil je kind soms ook bepaalde gevoelens voor zichzelf houden?

diversiteit

Over de maker

De Noorse Kristin Roskifte heeft een veelzijdig kijkboek gemaakt dat verder gaat dan een gewoon kinderboek. Terecht heeft de jury van de Nordic Council Children and Young People’s Literature Prize Iedereen telt mee omschreven als “poëtisch en humoristisch“. Het is daarom dat zij de gouden prijs toekenden aan Roskifte. Vertalingen in het Nederlands, Frans en Engels konden natuurlijk niet uitblijven en met de vertaling in het Nederlands door Sylvia vanden Heede blijft het boek de humor en de poëzie houden waar Iedereen Telt zo om geprezen wordt.

Wil je verder gaan dan een standaard telboek, dan zit je met het poëtische kijkboek Iedereen telt mee goed.

Specificaties Iedereen telt mee

Schrijver: Kristin Roskifte | Illustrator:  Kristin Roskifte | Vertaald door Sylvia vanden Heede | Uitgever: Lannoo | juni 2019 | Aantal pagina’s: 64 | Leeftijd: Vanaf 4 jaar | ISBN: 9789401460293 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Iedereen Telt
Footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.