De Griezelbus – de klassieker nu in stripvorm

De Griezelbus is echt een klassieker. Dit was vroeger als kind echt mijn lievelingsboek. En nu is dit boek, ter ere van het 30 jarig jubileum in een speciale editie verschenen, namelijk in stripvorm! Als liefhebber van deze serie, MOEST ik dit boek natuurlijk hebben!

De Griezelbus

30 jaar De Griezelbus

Al 30 jaar houdt ‘De Griezelbus’ lezers van alle leeftijden in vele landen op het puntje van hun stoel. Nu komt de Griezelbus opnieuw tot leven in deze gloedgriezelnieuwe stripversie met nieuwe teksten. Opnieuw vertaald door Paul van Loon en met kleurenillustraties van de Koreaanse tekenaar Kim Deokyeong. Dus stap mee in de Griezelbus en beleef van heel dichtbij de verhalen over gruwelijk gras, een behekst schilderij, een monsterlijke stoel en nog veel meer….

Fan

Ik ben een fan van de Griezelbus sinds het eerste uur! In mijn kast staat nog steeds de volledige serie, en ik denk dat ik daar ook echt nooit afscheid van zal gaan nemen. Vooral het eerste deel heb ik echt zo vaak gelezen! Daarom was ik dan ook ontzettend enthousiast toen ik hoorde dat er een speciale editie van de Griezelbus uit zou komen. Deze stond dan ook al een hele tijd op mijn verlanglijstje. Misschien vraag je je af of het een meerwaarde is om dit boek aan te schaffen, als je het originele boek al kent? Daar zal ik later nog wat meer over vertellen, maar ik ben in ieder geval enthousiast!

De Griezelbus

Een speciale versie in stripvorm

Wat is er dan zo speciaal aan deze versie van de Griezelbus? Bij het originele boek is het verhaal leidend, en krijgt dit per verhaal ondersteuning van een tekening. Hier is het juist andersom, de tekeningen zijn leidend en het verhaal is kort en ondersteunend. Dertig jaar geleden is de originele versie van de Griezelbus in Nederland verschenen. In de jaren daarna is het onder andere in Duitsland, Italië, Denemarken, Litouwen, Estland, Frankrijk en Japan verschenen.

En ook in Korea was het boek een succes. Zo populair zelfs, dat ze er ook een graphic novel van hebben gemaakt. En deze variant is dan door Paul van Loon zelf weer naar het Nederlands vertaald. Hij heeft daarbij geprobeerd zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke verhalen te blijven, maar doordat de tekeningen leidend waren, is het toch weer een compleet nieuw boek geworden. Als liefhebber van deze serie kun je dus wel zeggen dat dit een totaal nieuwe toevoeging is.

De oude vs de nieuwe Griezelbus

Tja… en de vraag je die je dan misschien wel gaat stellen: welke versie van de Griezelbus is nu eigenlijk beter? Ik denk dat daar eigenlijk geen goed antwoord op te geven is, beide uitgaves zijn totaal anders en daarom uniek op hun eigen manier.

Zelf ben ik echt een fan van het originele boek. Daar wordt je dieper het verhaal in getrokken, zijn er meer details en meer opbouw van de spanning. Dat maakt het tot een totaal andere belevenis. Deze nieuwe versie is wel meer van deze tijd. Er zijn ook veel kinderen die gewoon niet zo veel met lezen hebben, liever stripboeken lezen of het lezen lastig vinden. Voor deze kinderen is dit zeker een geweldig boek!

En de tekeningen zijn gewoon echt heel erg tof! Stoer, soms ook schattig, maar vooral ook best wel een beetje eng. En ik hoop dat dit deel van de Griezelbus ervoor zorgt dat de serie er weer heel veel nieuwe fans bij gaat krijgen, die toch ook wel heel erg benieuwd zijn geworden naar het originele boek. Want dat boek blijft, ook al is het 30 jaar oud, nog steeds fantastisch!

Specificaties ‘De Griezelbus’

Auteur: Paul van Loon | Illustraties: Kim Deokyeong | Vertaling: Teun Meeuwsen | Uitgeverij: Leopold | 9789025882143 | oktober 2022 | 240 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.