Als je tekent kan alles, over fantasie en tekenweetjes

Vorig jaar kwam uitgeverij Volt met een nieuwe serie voor beginnende lezers: Bam! Ik lees. Dat waren zes nieuwe leesboekjes voor startende lezers geschreven door verschillende auteurs. Inmiddels zijn er nog eens zes titels verschenen waaronder; Als je tekent kan alles. Een fijn boekje met weetjes over tekenen en je fantasie en verbeelding gebruiken.

Als je tekent kan alles voorkant met SLV kader en tekening van mijn kinderen met waterverf, potlood en stift

Als je tekent kan alles

Lees alles over tekenen. Als je leest over wat je écht interessant vindt, kun je lezen voordat je het weet. Weetjes over je favoriete onderwerpen heb je nooit genoeg.

Tekenen is als toveren. Alles kan.
Een poes met een gitaar.
Een rups in de ruimte.
Of je tekent jezelf.
Jezelf als held.
Jezelf als vogel.
Alles kan.

Als tekenen je hobby is

Als tekenen je hobby is dan is dit een boek voor jou. Vind je dat je niet kan tekenen? Dan is dit boek ook voor jou. Want met een paar lijnen kun je al heel veel. Wat allemaal? Dat lees je in Als je tekent kan alles. Hiermee wordt meteen de aandacht verlegd van het goed of mooi kunnen tekenen naar minder streng zijn voor jezelf. Want wie zegt dat jij niet kunt tekenen? Of waarom denk jij dat je dat niet kunt? Er zijn zoveel manieren om te tekenen. De illustraties in boeken worden toch ook op veel verschillende manieren gemaakt? De ene illustrator gebruikt waterverf terwijl een ander juist collages maakt die als foto in een boek komen. Dan is tekenen dus zelfs een baan.

bladspiegel 2/3 oude grot tekening met in de tekst informatie over de oudste tekening ooit en een illustratie van een holbewoner die aan het tekenen is

Ook vinden we in Als je tekent kan alles stukjes echte informatie. We komen bijvoorbeeld langs de oudste tekening die ooit gevonden is. Er was toen nog geen papier uitgevonden. Mooi hoe stukjes informatie en weetjes samenvloeien tot een verhaal over fantasie en verwondering. Over niet opgeven en minder streng zijn voor jezelf. Over fouten maken en dat je daarvan leert. Net als dat je leerde lopen door met regelmaat te vallen.

Wat ik vind van Bam! ik lees

Persoonlijk vind ik de serie Bam! Ik lees een fijne toevoeging in de schoolbibliotheek. Als je tekent kan alles is dus zeker weer een fijne toevoeging. Doordat de serie is geschreven voor jonge lezers zijn de zinnen niet te lang en de woorden niet te moeilijk. Toch heb ik wel het gevoel dat ik nu een boekje lees en niet wat feiten opgedreund krijg. De enkele woorden die we uit het Engels lenen worden verduidelijkt. Kortom een fijne en passende toevoeging aan deze serie.

bladspiegel 1/3 Toveren Het jongetje is aan het tekenen, Een bladvullende illustratie van een vogel met een korte tekst

Wat ik jammer genoeg wel merk in onze schoolbibliotheek is dat de boekjes niet veel gepakt worden door leerlingen. Ik heb ze een tijdje bij de avi boekjes gezet zodat de kinderen die veelal in die kasten speuren ze zouden zien. Inmiddels staat Bam! Ik lees tussen de informatieve boeken omdat ze volgens ons uitleensysteem, dat aan de gemeentebibliotheek, hangt daar thuishoren. Maar ook nu komen ze nauwelijks de kast uit. En dat terwijl het concept goed is en de boekjes echt leuk zijn voor de beginnende lezer. Hopelijk lukt het met nog wat extra boekpromotie bij zowel de jonge lezers als leerkrachten.

Auteur Irene Cécile

Bijzonder om te zien dat Irene vooral illustrator is en dan toch Als je tekent kan alles niet zelf heeft geïllustreerd. Door haar werk als illustrator weet ze vast veel van tekenen en datgene waar je tegenaan kunt lopen. Vanuit een studie Biologie aan de Universiteit naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten startte ze in 2009 haar eigen bedrijf. Irene maakt vooral informatieve en educatieve illustraties, medische illustraties en  infographics. Maar ook voor handgetekende kaarten kun je bij haar terecht. En nu dan het informatieve kinderboek, Als je tekent kan alles, dat is geïllustreerd door Marieke van Ditshuizen.

bladspiegel 3/3 Oeps. Soms mislukt je tekening maar ook dan kun je er mooie dingen van maken, illustraties van oeps dat een papegaai, raket of beer werd

Marieke van Ditshuizen is ook al zo’n duizendpoot in kinderboekenland. Als autodidact gaat schrijven en illustreren hand in hand. Doordat ze veel geëxperimenteerd heeft en daarnaast altijd op zoek gaat naar passende materialen bij het onderwerp en sfeer van het boek werkt Marieke met veel verschillende technieken. Ze werkt onder anderen met gepigmenteerde inkt, potlood en collages. Kinderboeken die Marieke heeft geïllustreerd (en nog verkrijgbaar zijn) zijn bijvoorbeeld:

Specificaties Als je tekent kan alles

Auteur: Irene Cécile | Illustraties: Marieke van Ditshuizen | Serie: BAM! ik lees | Uitgever: Volt | 9789021487137 | december 2023 | 24 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgeverij Volt of bol.com 

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.