Terug naar de kust – een boek, film en nu ook graphic novel

Saskia Noort, ik heb al zo veel van haar gelezen… En er staat nog meer klaar in de kast. Daarom vond ik een keer wat anders van haar erg leuk, namelijk een graphic novel. Ik kende het verhaal van Terug naar de kust al. Maar het is toch al een poos geleden dat ik dit las. En wat anders was dit zeker! Verfrissend en fijn om te lezen. De illustraties van Mathieu Schellekens zijn soms duister en chaotisch en passen bij het verhaal.

Terug naar de kust - saskia noort

Terug naar de kust samenvatting

Als Maria zwanger blijkt van haar derde kind, besluit ze het voortijdig te laten weghalen en de relatie met de vader te verbreken. Vlak daarna wordt ze met de dood bedreigd. Kennelijk vanwege haar levensstijl en de gepleegde abortus. Het is het begin van een zenuwslopend kat-en-muis-spel, waarbij Maria er alles aan doet om zichzelf en vooral haar kinderen in veiligheid te brengen. Ze besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met jeugdherinneringen die ze liever zou vergeten. En beginnen haar dierbaren steeds meer aan haar geestelijke gezondheid te twijfelen. Ondertussen komt haar belager dichterbij…

Ik heb eens gelezen dat de meeste stalkers mensen zijn die je kent, ga na.
Hij weet dat je een abortus hebt gehad, hij weet waar en wanneer we optreden.

Het boek zelf en leeservaring

Soms lees is comics, ik hou van kunst en tekeningen dus waardeer zeker een graphic novel op zijn tijd. Van Saskia Noort heb ik dus ook al meer gelezen, waaronder jaren geleden dit boek al. Ik vind het extra leuk dat zij schrijfster van eigen bodem is en bovendien een bijzondere vrouw om te volgen. Ze blinkt uit in thrillers, maar schreef ook andere genres.

Soms is het voorspelbaar maar zeker niet altijd. Bevat heerlijke twists. Het is gemakkelijk om mensen te verdenken. Maar al snel blijkt bijna iedereen wel een motief te hebben. Deze korte thriller zit goed in elkaar en brengt je door een wirwar van emoties, herinneringen en angsten.
Het verhaal in Terug naar de kust is hier hetzelfde als het origineel. Het voelt niet enorm aangepast of verandert, al zijn de stijl en sfeer natuurlijk uniek voor dit boek. Voor een graphic novel kun je hier best een tijdje over doen, dat vond ik prettig.

Vreemde acties en gedragingen maken dat je personages gaat verdenken. Maria acht niemand in staat zo’n hekel aan haar te hebben. Niemand is meer te vertrouwen. Ze neemt voor zich niet in de greep te laten nemen door angst. Maar wie heeft hier de laatste adem? Ik genoot van de stukjes uit het verleden, en het op het verkeerde been worden gezet. Abortus, depressie en haat als thema’s zijn heftig, belangrijk en maakte zeker de boel spannender.

Stijl en uitwerking illustraties

De cover is onheilspellend. Het boek is niet dik, maar wel vrij groot en al met al toch best zwaar. De pagina’s zijn stevig en niet al te glanzend, ze geven de tekeningen mooi weer. Te rode titel springt er uit. Nu doet rood dat toch al snel, maar alles is zwart wit verder. Vooral met veel zwart. De rest van de kaft, maar ook het gehele binnenwerk. Hierdoor voelt alles direct zwaar en onheilspellend maar komen ook wit, en vooral het rood, goed naar voren.

Mathieu Schellekens maakte de illustraties voor Terug naar de kust. Het scenario werd geschreven door Ahmad Resh. Het ontbreken van kleur in deze hele graphic novel is een stijl die ik wel kan waarderen en die past bij de sfeer. Er zijn veel tekeningen die vol spanning, angst of chaos zitten. Toch zitten er ook grappige momenten tussen. Soms vond ik mensen herkennen alleen extra lastig door het gebrek aan kleur, maar dit wende al snel.

Andere spannende boeken

Trailer van de verfilming van Terug naar de kust. Ik raad aan om eerst het boek te lezen.
Achterflap
Achterflap

Specificaties Terug naar de kust

Auteur: Saskia Noort | Illustraties: Mathieu Schellekens | Uitgever: The House of Books | 2024 | 202 pagina’s | 9789044365467 | Script: Ahmed Resh | Meer informatie bij je lokale boekhandel, online bij The House of Books of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.