Noorse mythen, een huiveringwekkend boek om van te genieten

Ik geef je graag een kleine waarschuwing vooraf, trek iets warms aan voordat jij je gaat onderdompelen in deze gure vertellingen. Noorse mythen is voor mij deel 3 in de prachtige reeks van meesterverteller Kevin Crossley-Holland en Jeffrey Alan Love. In ‘Noorse sagen‘ werken de auteur en illustrator ook samen. En ‘De heldensage‘, is voor de jongere lezers en alleen van Love. De goden van de Vikingen komen tot leven door dit gouden duo. Zowel in beeld, als in tekst. Toen Noorse mythen mijn huis wist te vinden kon ik ook niet wachten om in deze woeste wereld te duiken.

noorse mythen

Noorse Mythen

De goden van de Vikingen komen tot leven in deze meeslepende en magische mythen. In woord en beeld! Het gouden duo van Love en Crossley-Holland slaan de handen weer ineen. Lees over Odin met zijn ene oog, Thor en zijn machtige hamer Mjöllnir en Loki de zoon van reuzen en een echte raddraaier. De mooiste godin Freya en haar broer, zonnegod, Freyr. Maar ook de dwergen en reuzen zijn een erg belangrijk onderdeel. Margaretha van Andel heeft de vertaling gedaan. En ze weet gelukkig goed de bulderende goden, de woorden waar listen vanaf druipen en de beklemmende ondertoon goed in het Nederlands te vangen. Huiver en geniet.

Yggdrasill

Het belangrijkste in de verhalen is Yggdrasill. Deze waakboom, lijdensboom of levensboom is de verbindende factor in de Noorse mythen. Elk levend wezen is hieraan verbonden. De Vikingen geloofden in 3 werelden. De Midden Aarde, Midgard werd bevolkt door mensen, dwergen en reuzen. Boven Midden Aarde, daar woonden de goden en godinnen in Asgard. En onder Midden Aarde vind je Niflheim, het rijk der doden, een onderwereld. Deze 3 werelden zijn allemaal verbonden in de wortels van Yggdrasil. Het boek geeft een prachtige illustratie van Love om dit inzichtelijk te maken.

Toen de Vikingen zich bekeerden tot het christendom begon hun oude godenwereld langzaam te vervagen. De goden en godinnen van het weer en de zee vervaagden. Die van alles wat groeit, van goede gezondheid, rechtvaardigheid en fortuin werden ook steeds meer een echo van wat was geweest. Gelukkig was daar de IJslandse Snorri Sturhuson. Deze belangrijke man leefde 800 jaar geleden en besloot om alle Noorse mythen en sagen op te schrijven. Met een ganzenveer, inkt en perkament. En gelukkig maar want deze Noorse mythen mogen niet verloren gaan wat mij betreft!

De mythen

Mensen kunnen roem verwerven en de reuzen zijn onmiskenbaar sterk, maar de allergrootste en allersterkste, dat zijn toch de goden en de godinnen.

We beginnen het boek ‘Noorse Mythen’, met de goden en godinnen. Hun namen met een korte omschrijving en een toffe illustratie. Daarna volgen de dwergen en reuzen die op dezelfde manier voorgesteld worden. De mythen beginnen bij de start: “Hoe alles ooit begon”. De verschillende hoofdstukken nemen ons mee in het gure Viking landschap terwijl we dwarrelen tussen de verschillende werelden. De 3 werelden met als verbindende factor Yggdrasil. De goden, godinnen, mensen, reuzen en dwergen hebben allemaal kun kwaliteiten en eigenschappen. Kevin Crossley-Holland weet als oerverteller je mee te sleuren in de ruwe en ijskoude avonturen. Een extra dekentje tijdens het lezen is aan te raden. En trek meteen een paar warme sokken erbij aan.

Want naast de pakkende en meeslepende woorden, ook in de vertaling, zijn er de huiveringwekkende illustraties. Ik hou van Love zijn stijl. Ze zijn voor mij mysterieus, donker, simpel en tegelijk zo veelzeggend. Dit boek klopt gewoon van begin tot einde. Van boven tot onder, en weer terug. De verhalen, de Noorse mythen, vind ik geweldig. Je kan ze gewoon lezen als avontuur, maar uiteraard vertelt het zoveel meer. Over ons als mensen, over de wereld en over keuzes. Keuzes die je maakt in wat je doet en in wie je bent. Ik ga niet elk verhaal bespreken want dan doe ik afbreuk aan de chemie van het gouden duo. Maar ik ben blij dat ik mijn magische en gure drie-eenheid van Lemniscaat compleet heb! Deze boeken zijn samen de pareltjes in mijn boekenkast.

noorse mythen

Specificaties Noorse Mythen

Auteur: Kevin Crossley-Holland | Illustraties: Jeffrey Alan Love | Vertaling door Margaretha van Andel | Uitgever: Lemniscaat | Aangeraden vanaf 10 jaar | Juli 2018 | 9789047710110 | 238 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

De gure drie-eenheid

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.