Een prachtige pechdag, een zonnig voorleesverhaal

Kan jij vrolijk worden van een pechdag? Een boeiende vraag die Een prachtige pechdag ons stelt. Mijn oudste dochter van 9 is een echte pre-puber momenteel en zeer bewust van pech en geluk. De pech smelt vaak samen met dingen die ze niet leuk vindt om te doen. Zeg maar alles wat moet zoals het een echte puber betaamt. Haar jongere zusje van 4 doet haar grote zus graag na. Dit prentenboek komt dus als geroepen en geeft mooi voer om over dit soort dingen te praten!

Een prachtige pechdag hoofdkater voorkant prentenboek over geluk en ongeluk

Synopsis van Een prachtige pechdag

Als Aardvark wakker wordt, is de dag regenachtig en verdrietig. Het blijft maar gieten. Golf na golf overspoelt de tuin: het is een complete ramp! Maar misschien brengt die grote waterzee ook wel iets moois met zich mee? Een prachtige pechdag is een mooi prentenboek over een positieve blik en pech.

 • Over omgaan met tegenslag en de kracht van een positieve blik en vriendschap.
 • Vaar mee met dit vrolijke voorleesverhaal op rijm.
 • Met achteraan een leuk recept voor regenachtige dagen.

Een grote overstroming brengt heel wat ellende met zich mee – maar ook een onverwachte vriend.

Welk dier?

In eerste instantie dacht ik dat Een prachtige pechdag een ‘gewoon’ prentenboek zou zijn. Over pech en over dit positief aanpakken weer. Maar het blijkt nog veel meer te bevatten. Het voorlezen de eerste keer gaf ons een gekke mix van ervaringen. Allereerst had ik met mijn dochters al een discussie welk dier het hoofdkarakter is… In de synopsis staat Aardvark maar dit hadden we dus niet als eerste gelezen. Maar mijn alerte dochter valt op dat er aan de muur een poster hangt met: “Hier woont Aardvark”. Die vraag is dus beantwoord.

Ik ben zelf erg blij met de geweldige schutbladen. Deze zijn kunstig geïllustreerd. Ik vind dit altijd zo’n mooie toevoeging. Het verhaal van Een prachtige pechdag is op rijm. Dit leest altijd zo lekker voor. Toch kom ik niet direct in een lekkere voorleesflow. Ik denk dat dit komt door de woorden misschien. De illustraties zijn mooi aanvullend op de tekst en geven nog wat leuke extra dingen. Er zit emotie en humor in. Mijn dochters vinden het bijvoorbeeld erg komisch dat Aardvark in zijn onderbroek naar buiten gaat omdat aankleden niet lukt (herkenbaar). Ook komt er een doorn in zijn bips ergens.

Een prachtige pechdag prentenboek

Veel vragen

De tekst en illustraties in Een prachtige pechdag roepen veel vragen bij mijn dochters op. Qua tekst staan er bijvoorbeeld de volgende begrippen en zinnen in:

 • Viel de regen met bakken uit de lucht (bakken? welke bakken?)
 • Flink te mokken (een mok om uit te drinken?)
 • Zuidwester (dit heb ik zelf ook moeten opzoeken maar de Paddington en maritiem liefhebbers kennen dit vast wel)
 • Tussen blauw en wit glazuur (van een taartje?)

Qua illustraties zijn er soms ook wat opvallende dingen en tegenstrijdigheden tussen woord en beeld:

 • Waarom hangen er allemaal plaatjes van honden en katten aan de muur? Zijn dat de huisdieren van Aardvark? Is dat zijn familie of zijn dat vriendjes of vind hij het gewoon leuk?
 • Waarom zijn er moddervoeten in huis als Aardvark nog niet buiten is geweest?
 • De worm zinkt naar de bodem van de plas en de worm was daar niet blij (zegt de tekst) maar het plaatje laat een blije worm zien aldus mijn dochters.
 • Daarna komt de boze worm eruit met een bult op zijn kop (illustratie), hoe komt hij aan deze bult?
 • Is de worm familie van Nessie?
 • Wat voor een dier is Zoé?
 • Speelt Aardvark nou bloot met Zoé omdat zijn onderbroek aan de waslijn hangt?
 • Waarom was het een eerste gele roos? Dat heet toch een krokusje wat bloeit in de lente als eerste?

Bovenstaande dingen heb ik letterlijk van mijn dochters overgenomen. Op de één of andere manier roept dit boek Een prachtige pechdag ontzettend veel diverse vragen op. Iets wat overigens niet negatief of storend is voor ons. Ik vind het juist leuk dat zoveel dingen opvallen. We komen erdoor alleen niet direct in een voorleesflow. Maar samen een prentenboek op deze manier ervaren is ook een beleving.

Is Een prachtige pechdag een leuk prentenboek?

Ik weet niet of het aan de dag lag dat al die vragen kwamen. Of dat het gewoon het effect is van dit prentenboek bij mijn dochters. Maar het gewoon voorlezen lukte dus niet direct. Dat is ook niet per se ons doel met voorlezen. Ik vind juist die beleving en interactie als afwisseling ook erg leuk. Daarbij hebben ze ook wel erg moeten lachen, zijn de illustraties lief en speelt fantasie een grote rol. Maar ook dingen als vriendschap, genieten en van pech iets moois maken zijn mooie thema’s uit het boek.

Als extraatje staat er ook nog een recept voor marmelade achterin Een prachtige pechdag. Ik vind dit zelf erg lekker en ik vind het altijd een toffe toevoeging in een boek. Let wel op dat je eerst het recept doorleest voordat je gaat beginnen. Ik had me beperkt tot ‘dit heb je nodig’ maar dat zijn alleen de ingrediënten en niet de benodigdheden zoals potjes, deksels en een rasp. Die potjes had ik dus niet waardoor het recept even moet wachten nog. Uiteraard kan je het in iets anders schenken maar zo snel eten wij geen lading marmelade op en het is zonde om weg te gooien. Voor de meivakantie staat dit recept op de planning!

Al met al vonden wij Een prachtige pechdag een prima boek. Het is voor ons een ander soort beleving geweest en het prikkelde tot veel vragen. Daardoor is het boek denk ik ook juist prima te gebruiken in de klas en op een kinderdagverblijf.

recept in prentenboek Een prachtige pechdag

Specificaties Een prachtige pechdag

Auteur: Eva Lindell | Illustraties: Cecilia Heikkila | Vertaald door Lore Aertsen | Uitgever: De Eenhoorn | Maart 2023 | 9789462917040 | 24 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.