Het niet-zo-lieve-heersbeestje, een strijdlustig prentenboek

Wie denkt een lief prentenboek over een schattig lieveheersbeestje in handen te hebben komt voor een verassing te staan. Het niet-zo-lieve-heersbeestje is een grappig en strijdlustig prentenboek over het beschermen van insecten en bestrijden van ouders. En daar zullen Sam en Thor wel even een geweldig plan voor bedenken. De kinderen met insecten tegen de grote mensen! Wie strijd er mee?

Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Het niet-zo-lieve-heersbeestje samenvatting

Mo weet dingen over lieveheersbeestjes die nog niet iedereen weet. Lieveheersbeestjes lijken namelijk heel schattige en lief, maar daar is niets van waar ze zijn geboren om te heersen! Daarom maakt Mo een plan waarin ze samen met Thor, haar niet-zo-lieve-heersbeest, de grotemensenwereld volledig ondersteboven gaat zetten.

In dit hilarische en fantasierijke prentenboek gaat Mo samen met het supergrote niet-zo-lieve-heersbeestje de strijd aan tegen tuinen vol tegels, vliegenmeppers, kleefstrips en… vaders en moeders.

Tekst: Mark Haayema & Illustraties: Marieke van Ditshuizen
Tekst: Mark Haayema & illustraties: Marieke van Ditshuizen

Een belangrijke strijd

In Het niet-zo-lieve-heersbeestje wordt een belangrijke boodschap verpakt met humor. En hierdoor is hij misschien wat minder goed zichtbaar. Dus zal ik hem hier nog even luid en duidelijk herhalen! INSECTEN ZIJN BELANGRIJK! Het zijn misschien niet de meest geliefde dieren die er zijn, maar ze hebben zeker een functie. De functie van de insecten word niet besproken in dit boek. Maar er word wel verteld wat niet helpt bij het voortbestaan van insecten. Denk hierbij aan tuinen zonder planten en bloemen. En ook alle insecten bestrijdingsmiddelen helpen hier natuurlijk helemaal niet bij.

Het niet-zo-lieve-heersbeestje
Uit Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Voor wie is Het niet-zo-lieve-heersbeestje?

Het niet-zo-lieve-heersbeestje is geschreven voor kinderen vanaf 4 jaar. Kleuters zullen de insecten vast en zeker super tof vinden. Maar ook grotere kinderen zullen kunnen lachen om dit boek. Ook mijn zeven jarige dochter vind het Heersbeestje erg grappig. En dit snap ik helemaal, want Het niet-zo-lieve-heersbeestje is gewoon een boek met humor. Daarnaast geeft dit prentenboek een mooie opening om het belang van insecten te bespreken. En is daarom denk ik een perfect boek om te gebruiken bij het thema insecten.

Thema’s in Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Het niet-zo-lieve-heersbeestje begint als een sprookje met, er was eens… Maar verder leest het niet als een sprookje, maar als een grappig prentenboek.

In het begin van het verhaal maken we kennis met Mo. Zij is geboren als jongen, maar wordt een meisje genoemd. Maar eigenlijk maakt het haar helemaal niet uit hoe ze genoemd word.

Of Mo een jongen of een meisje is komt verder niet terug in het verhaal. Het gaat namelijk vooral over de insecten. Tussen de regels door lees je terug dat insecten nut hebben en dus niet bestreden moeten worden. Maar dat we er juist voor zouden moeten zorgen dat er genoeg bloemen en planten voor hen zijn.

Wat ik ook een grappig detail vind is dat je van het eten van groenten groot word. En dat dit zelfs ook werkt bij insecten!

Het niet-zo-lieve-heersbeestje
Uit Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Strijdlustige teksten van auteur Mark Haayema

Door de manier waarop Het niet-zo-lieve-heersbeestje is geschreven sta je direct in strijd modus. En dat is normaal helemaal niet mijn manier van voorlezen. Ik vond het daarom echt grappig om te merken dat dit nu vanzelf gebeurde.

Ook leuk om te weten is dat auteur Mark Haayema voor zijn boek Johannes de Parkiet in 2019 de Vlag & Wimpel won van de Griffeljury. Naast het schrijven kinderboeken schrijft hij ook voor Kinderen voor Kinderen en andere theatervoorstellingen. En nog een tof weetje: Mark Haayema is poppenspeler in series zoals onder andere Woezel en Pip en Sesamstraat.

Illustraties vol humor van Mariek van Ditshuizen

Applaus voor illustrator Marieke van Ditshuizen de gezichtsuitdrukkingen van het Heersbeestje zijn zo grappig. De sprekende emoties vertellen je precies wat er gaande is en dat vind ik zo leuk. Eerst dacht ik nog dat het mijn eigen verbeelding was, maar toen ik erop ging letten moest ik er echt een beetje om lachen. En zo zijn er nog veel meer leuke kleine details verstopt in de illustraties van Het niet-zo-lieve-heersbeestje.

Marieke van Ditshuizen heeft inmiddels vele boeken geïllustreerd. Per project bekijkt ze met welke materialen en technieken ze aan de slag gaat. Zo bekijkt ze per keer wat het beste aan sluit bij haar huidige werk.

Het niet-zo-lieve-heersbeestje
Illustratie uit Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Wat vinden wij van Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Ik moest even wennen aan de strijdlustige toon van dit prentenboek. Hierdoor wordt echt direct korte metten gemaakt met het schattige imago van het lieveheersbeestje. Maar deze toon past bij het verhaal en ik merkte al snel dat ik als voorlezer meeging in deze fanatieke strijd. En ik niet alleen… ook mijn dochter van zeven genoot van de strijd om de bescherming van alle niet-zo-lieve-kriebelbeestjes!

Maar als ik dan toch één heel klein puntje van kritiek mag geven. Op het laatst gaat het verhaal ineens wat snel voor mij. Of eigenlijk mis ik tekst en uitleg bij de illustraties. Maar omdat ik dit boek zo leuk vind is dit snel vergeven. En na een paar keer lezen merkte we dit al veel minder op. Misschien omdat we het verhaal nu kennen en ik weet hoe ik Het niet-zo-lieve-heersbeestje het beste kan voorlezen. Daarnaast zijn dit soort momenten ook perfect om je eigen fantasie aan het werk te zetten. Het is dan ook erg leuk om aan je kind te vragen wat hij of zij denk dat er is gebeurd. Dit zal vast en zeker een leuk gesprekje opleveren. Wij hebben in ieder geval wel een idee van wat er precies is gebeurd!

illustratie
Illustratie uit Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Leestips passend bij Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Kleine kriebelbeestjes zijn altijd een leuk thema voor kinderboeken. En ook bij StoerLeesVoer lezen we met plezier over insecten. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties van Het niet-zo-lieve-heersbeestje

Tekst: Mark Haayema | Illustraties: Marieke van Ditshuizen | Vormgeving: Annelies Dollekamp | Uitgever: Uitgeverij Volt | 26 maart 2024 | 40 pagina’s | 9789021471051 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Volt of klik hier voor Bol *

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.