Waarom? De grote encyclopedie van je lichaam – een leerzaam boek!

Kinderen zijn nieuwsgierig. En als het op het menselijk lichaam aankomt, zijn er een heleboel vragen die ze kunnen stellen. Waarom krijg je kippenvel? Wat zijn hormonen? Waarom is bloed rood? Als ouder kun je in grote lijnen wel wat uitleg geven natuurlijk. Maar nu is er gelukkig ook De grote encyclopedie van je lichaam. Daar staat het allemaal heel duidelijk in uitgelegd. Een boek uit de serie Waarom? van uitgeverij Lannoo. Boeiend en belangrijk! Ontdek het antwoord op al je vragen over het menselijk lichaam.

Fascinerende feiten voor nieuwsgierige kinderen!

hoofd

Van bouwstenen tot medische wonderen

Het menselijk lichaam is een fascinerend en complex iets. Dankzij allerlei verschillende bouwstenen zijn we een lopend, pratend en denkend wezen. Eerder lazen we al eens over de anatomie van het menselijk lichaam, vooral geschikt voor volwassenen. Maar voor kinderen is het ook enorm leuk en boeiend om een encyclopedie te lezen over ons lichaam. Met een uitleg op hun eigen niveau en duidelijke afbeeldingen.

Want kinderen hebben best wel goede vragen waar we zo 123 geen antwoord op hebben. Zoals waarom hebben we kippenvel? Of waarom slaapt je voet soms? En wat is het grootste orgaan in ons lichaam? In deze encyclopedie leren we er alles over.

Waarom? De grote encyclopedie van je lichaam

Dit kleurrijke boek is opgedeeld in 5 hoofdstukken:

  1. De bouwstenen: van cellen en organen, tot je bloed en hormonen.
  2. Stuk voor stuk: welke taak hebben onze lichaamsdelen?
  3. Zo werkt het: uitleg over allerlei lichaamsprocessen.
  4. Gezonde gewoonten: waar krijgen ons lichaam én onze geest energie van?
  5. Medische wonderen: de bijzondere vooruitgang in de medische wetenschap.

Waarom? Een grote en overzichtelijke encyclopedie van je lichaam

Het boek is precies goed qua hoeveelheid informatie. Niet te veel en niet te weinig. En ook positief dat er aandacht is voor gezonde leefgewoonten. Bijvoorbeeld voldoende beweging en gezonde voeding. Maar ook een stuk over emoties en een gezonde geest. Want dat hoort eigenlijk ook thuis in een grote encyclopedie van je lichaam. Wat zijn de tekens bijvoorbeeld dat je het moeilijk hebt? Denk aan slaap- en eetproblemen of piekeren.

Het leren omgaan met emoties is iets dat voor kinderen belangrijk is om over te lezen. Hoe ze weerbaar kunnen zijn bij moeilijkheden, want die komen op ieders pad. Dat het oké is dat we ons wel eens verdrietig voelen. Kinderen leren in deze encyclopedie dat erover praten kan helpen.

Een encyclopedie over het menselijk lichaam is eigenlijk onmisbaar in de boekenkast. Zodat we leren hoe bijzonder ons lichaam eigenlijk is. En dat we er vooral ook heel zuinig op moeten zijn. Dus heel goed dat er in dit boek ruimte is voor het aanleren van goede gewoonten. En bijvoorbeeld ook het gebruik van zonnebrandcrème komt aan bod. Want ons grootste orgaan is ook heel kwetsbaar Dus voor kinderen belangrijk dat zij leren dat insmeren nodig is.

Onze mening

Er staan leuke en leerzame dingen in. Zoals de uitleg van ons skelet en waarom sommige mensen lenig zijn en waarom we ’s nachts langer worden. De plaatjes zijn ook heel duidelijk. Met de quizvragen kun je testen hoeveel je nog weet van de tekst.

Guus 9 jaar

Een opvallend en actueel onderwerp is bijvoorbeeld de uitleg over de werking van inentingen, en waarom deze belangrijk zijn. Want daardoor krijgen we immuniteit. Er is ook een korte uitleg over Covid-19. Een onderwerp dat waarschijnlijk een prominente plek gaat innemen in de geschiedenis- en gezondheidsboeken.

Tot slot nog een positief punt om te vermelden. We zien in deze encyclopedie over het lichaam allerlei kinderen van diverse achtergronden. En dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. En juist als het over het menselijk lichaam gaat, is een reële afspiegeling van de maatschappij belangrijk. Van onze diverse huidskleuren en achtergronden. Dat is iets wat kinderen onbewust meenemen.

Specificaties Waarom? De grote encyclopedie van je lichaam

Auteur: Emily Dodd | Illustraties: Dan Crisp / Arran Lewis | Vertaling: Ingrid Buthod (InAksie) | Uitgeverij: Lannoo | Vanaf 6 jaar | 9789401476997 | oktober 2021 | 143 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.