Anansi de spin en de verjaardagstaart, een nieuw sprookje herverteld

Vorige week vond ik in een kringloopwinkel een bundel met Anansi de spin verhalen. Het was al een wat oudere bundel en ik heb nu een beetje spijt dat ik het heb laten staan. Gelukkig heb ik dit recensie exemplaar van Anansi de spin en de verjaardagstaart gekregen van Gottmer dat ik nu eerst eens zal bespreken. Want de verhalen van Anansi de spin zijn leuk, vrolijk gekleurd en bevatten altijd een mooie wijsheid.

voorkant Anansi de spin en de verjaardagstaart met SLV kader

Anansi de spin en de verjaardagstaart

Wie niet sterk of groot is, moet slim zijn!

Anansi is jarig! Hij mag bij de koning een taart ophalen. Dat is vast de grootste en lekkerste taart ooit. Maar als hij bij het paleis aankomt is Schildpad daar al. Die is ook jarig vandaag. En tot Anansi’s grote teleurstelling wordt er één piepklein verjaardagstaartje gebracht.

Anansi wil liever loten om de taart dan eerlijk delen met Schildpad. Maar is dat nou wel zo slim?

Anansi is jarig!

In Anansi de spin en de verjaardagstaart is Anansi zelf jarig. Zoals het in veel gezinnen gebeurt wordt Anansi wakker gezongen door zijn kinderen en vrouw. Maar Anansi snurkt lekker door. Al die drukte en zingende gezinsleden lijken hem niet wakker te krijgen. Totdat zijn zoon begint over de verjaardagstaart die Anansi mag ophalen bij de koning. Dát lijkt een toverwoord om Anansi wakker te krijgen. Anansi ziet meteen een hele grote en mooi versierde overheerlijke taart voor zich. Iedereen heeft wel zin in een stukje taart. Dus Anansi haast zich naar de koning.

bladspiegel 1/3 Anansi slaapt terwijl zijn familie hem probeert wakker te zingen

Eenmaal bij de koning om de taart op te halen is Anansi verbaasd om zijn vriend Schildpad te zien. Schildpad is namelijk óók jarig vandaag. Maar normaal gesproken is Anansi als eerste bij de koning om de taart op te halen. De koning heeft maar één taart om weg te geven terwijl ze met zijn tweeën jarig zijn. En helaas is het ook geen hele grote en mooi versierde overheerlijke taart maar een kleintje. De taart is zo klein dat volgens de koning delen geen zin heeft. Daarom heeft hij besloten dat een groot rad bepaalt wie de taart krijgt. Schildpad wil het taartje best delen maar Anansi laat liever het rad bepalen wie dat lekkere maar kleine taartje krijgt. Hoe dit afloopt tussen de twee vrienden lees je in Anansi de spin en de verjaardagstaart.

Een mooie les over hebberig zijn en delen

Zonder de hele moraal van Anansi de spin en de verjaardagstaart te verklappen kan ik wel zeggen dat de les gaat over hebberig zijn. Elkaar helpen en delen met elkaar. Kinderen tot een jaar of twee zijn nog erg op zichzelf gericht. Ze beseffen ook niet dat de ander ook wensen of gevoelens heeft. Vanaf drie jaar raken kinderen geïnteresseerd in anderen maar ook dan is samen spelen nog lastig. Het is belangrijk dat je kind leert delen. Maar wel als ze hierbij leren dat delen fijn is.

bladspiegel 2/3 Anansi denkt aan een grote heerlijke verjaardagstaart

Zeggenschap en eigen behoeftes

En dat lukt het beste als ze hierover zeggenschap hebben. Geef je kind hierin dus controle en leer hoe ze hun wensen kunnen uitleggen aan de ander zoals Schildpad doet in Anansi de spin en de verjaardagstaart. Op deze manier luistert je kind naar de eigen behoeftes en leert het tegelijkertijd ook respect te hebben voor de behoeftes van een ander. Tevens leert je kind geduld te hebben en te wachten op iets wat hij graag wil omdat het niet altijd nú meteen kan.

Toen mijn kinderen nog de leeftijd hadden dat delen erg moeilijk kon zijn heb ik ze daarin zoveel mogelijk geprobeerd te helpen. Onze kinderen schelen twee jaar met elkaar. Waarbij er dus tussen de oudste en de jongste vier jaar verschil zit. Ik merk dan ook dat mijn oudste delen vanuit zichzelf gemakkelijk afgaat. Waarbij onze middelste en jongste veel gemakkelijker zeggen dat ze iets ook níet willen delen. En als het om iets gaat dat echt van henzelf is vind ik dat ook oké.

bladspiegel 3/3 het rad draait om te zien voor wie de verjaardagstaart zal zijn

Je bent namelijk ook baas over je eigen speelgoed of verjaardags-traktatie net als Schildpad en Anansi in Anansi de spin en de verjaardagstaart. Al heeft dit misschien weer te maken met dat wij in het ouderschap ook steeds bijleren. Dat het oké is om iets níet te willen delen zoals ik hierboven al schreef. Daarbij denk ik dat het ook een karaktereigenschap is. Met iemand meevoelen, je inleven, je eigen grenzen kennen en bewaken. Het leven zit altijd vol met uitdagingen, toch?

Iven Cudogham

Iven Cudogham is op zijn 3e vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Hij was een fanatieke voetballer en droomde ervan profvoetballer te worden. Het bleef echter bij een droom. Iven had meer in zijn mars en ging studeren. Na zijn HBO diploma is hij gaan werken als intercedent en recruiter. Dit was niet zijn ding en hij besloot zijn hart te volgen. Zo kwam hij bij de televisie terecht. Eerst bij een homeshopping programma en later bij Emma-tv (kinderziekenhuis AMC), waarna hij de vervolgstap maakte naar Kinder-tv. Iven werd het gezicht van het Amsterdamse schooltv programma BASTA. Wellicht heb je de familie Cudogham gevolgd bij het programma Een huis vol.

uitleg over de oorsprong van de sprookjes over Anansi de spin

Iven Cudogham vertelt de West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes na zoals ook Anansi de spin en de verjaardagstaart. Helemaal geschreven voor jonge kinderen met vrolijke illustraties van Moldybyrd Studio. Yngwie Boley, Diana van Houten en J.J. Epping vormen samen Moldybyrd Studio. Drie kunstenaars die als team hun vaardigheden combineren op het gebied van illustratie, conceptontwerp, storytelling en animatie. Ook de animatieserie die te zien is bij NPO is door hen gemaakt. Leuk om samen te kijken nadat je een of meer van de boeken over Anansi de spin hebt gelezen. Want er zijn al meer delen van Anasi de spin geschreven door Iven. Dit zijn de titels op volgorde:

  1. Anansi de spin en de gulzige tijger*
  2. Anansi de spin sterker dan een olifant
  3. Anansi de spin een koekje van eigen deeg*
  4. Anansi de spin en de eieren voor de koning
  5. Anansi de spin en de verjaardagstaart

Specificaties Anansi de spin en de verjaardagstaart

Auteur: Iven Cudogham | Illustrator: Moldybyrd Studio | Uitgever: Gottmer | 9789025777852 | september 2023 I  36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.