Hoe overleef ik moeilijke mensen? – een waardevol boek

Moeilijke mensen hebben moeilijke dingen meegemaakt, daarom verdienen ze ons begrip. Maar om te krijgen wat ze willen, grijpen ze naar middelen die een slimme reactie vereisen. Je kunt je alleen verdedigen als je onaangenaam gedrag tijdig herkent. Sociaal ingestelde mensen komen helemaal in een lastig dilemma terecht. Moet je een moeilijke medemens juist niet tolereren, in bescherming nemen en helpen? Maar hoever ga je met je opofferingsgezindheid? En zelfs als we het goed menen met moeilijke mensen: mogen we hen gewoon hun gang laten gaan? Moeten we hen ook niet corrigeren? Laat Hoe overleef ik moeilijke mensen je helpen om je bewust te worden van de psychologische mechanismen waarop moeilijk gedrag berust, zodat je moeilijke mensen beter kunt begrijpen en beter met ze om kunt gaan. 

Hoe overleef ik moeilijke mensen? – de gedragswijzen van verschillende persoonlijkheidstypen en hoe hierop te reageren.

Hoe overleef ik moeilijke mensen? jorg berger non fictie

Synopsis: Hoe overleef ik moeilijke mensen? 

Grensoverschrijders, praatjesmakers, negatievelingen, vermijders en energieverslinders: ze bedoelen het niet slecht. Toch kunnen ze ons het leven zuur maken. Hoe kunnen we ons daartegen effectief beschermen? Psychotherapeut Jörg Berger introduceert beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Door de achtergrondinformatie over persoonlijkheidstypen, de tips en trucs en de voorbeelden uit de praktijk, is dit boek bijzonder leerzaam voor omgang met mensen in ons dagelijks leven.

Jörg Berger is psycholoog en psychotherapeut. Hij heeft veel boeken en artikelen op zijn vakgebied gepubliceerd en begeleidt al meer dan vijftien jaar mensen die te lijden hebben onder moeilijke mensen. Neem Hoe overleef ik moeilijke mensen ter hand als je ook een moeilijk persoon in je omgeving hebt of als je soms gesprekken hebt met ingewikkelde mensen en je beter wilt begrijpen waarom het soms zo lastig loopt. Hoe overleef ik moeilijke mensen helpt je om beter voorbereid te zijn in soortgelijke situaties. 

boek non fictie kokboekencentrum jorg berger gedrag mens

Grensoverschrijders

Dit persoonlijkheidstype bedoeld het eigenlijk goed. Maar wanneer de behoeften van grensoverschrijders niet in overeenstemming zijn met de behoeften van hun medemens, hebben ze dat niet in de gaten. Ze gaan over persoonlijke grenzen van anderen heen en dringen soms iemands privésfeer binnen. Ze maken aanspraak op andermans eigendom, kennis en hulp. Ook zijn ze zeer gevoelig voor afwijzing. Dan kan hun innemende omhelzing veranderen in een borstklem waaruit de betrokkene pas wordt bevrijd nadat de wensen van de grensoverschrijder zijn ingewilligd.

In Hoe overleef ik moeilijke mensen leer je niet alleen meer over de verschillenden persoonlijkheidstypen, maar krijg je ook concrete tips over hoe met deze typen mensen om te gaan. Zo krijg je bijvoorbeeld inzicht in hoe je grenzen kunt stellen bij grensoverschrijders door de kunst van het ‘nee’ zeggen. Soms is een grensoverschrijder een leidinggevende, wat de situatie extra lastig maakt. Ook hiervoor komt Hoe overleef ik moeilijke mensen met concrete tips, die je meteen in de praktijk kunt uitproberen. 

boek non fictie jorg berger mens gedrag

Voorbeelden uit de praktijk 

In de vergadering op haar basisschool verdedigt Anja de voordelen van een onderwijsmethode die ze waardeert. Dan vraagt een jongere collega het woord: “De lettergreepmethode is iets voor gemakzuchtige typen die volgens een eenvoudig model willen werken”. Anja heeft het gevoel dat ze voor het hoofd wordt gestoten. Moet ze nu zeggen dat ze niet gemakzuchtig is? Of is dat kinderachtig? Wat zo prettig is tijdens het lezen van Hoe overleef ik moeilijke mensen, is dat er gebruik wordt gemaakt van alledaagse situaties als voorbeeld. Aan de hand van tal van voorbeelden worden de verschillende persoonlijkheidstypen in kaart gebracht.

Persoonlijk hielp het mij in de realisatie dat ik ook veel van deze verschillende ‘moeilijke mensen’ in mijn omgeving heb. Iets waar ik me voor het lezen van Hoe overleef ik moeilijke mensen niet zozeer bewust van was. Door deze bewustwording kan ik de gegeven tips en adviezen meteen uitproberen in mijn omgeving. Het is in het begin best even wennen wanneer je gewend bent om op een bepaalde manier te reageren. Maar ik vind echt dat je, door je eigen gedrag aan te passen, groeit als mens. En het leuke is, het werkt ook echt. In plaats van weerstand begin je een positieve verandering te zien in de ‘moeilijke’ gesprekken die je voert. Hoe bijzonder is het om je vervolgens te beseffen dat jij die verandering zelf in gang hebt gezet. 

Specificaties Hoe overleef ik moeilijke mensen?

Auteur: Jörg Berger | Vertaling: Carolijn Visschers | Uitgever: KokBoekencentrum | Juli 2023 | 9789043540025 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

sanne
Footer 8 met bol verwijzing
Stoere Lees Vrienden
Delen is enorm lief

Lezen is verbinden. Met jezelf, met anderen en met karakters en verhalen in een boek. Stoere Lees Vrienden delen onze passie voor lezen, voorlezen en verhalen. Lees de boekenblogs van onze leesvrienden hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.