Dit boek is dodelijk, een intelligente en spannende YA whodunnit

Met een titel als ‘Dit boek is dodelijk’ kan je niks anders dan dit boek willen lezen toch? Bij mij werkt de titel in ieder geval zeer prikkelend. Meteen krijg ik heel veel vragen en wil ik eigenlijk niks anders dan net zoals de cover laat zien, in het verhaal storten. Het hoofdpersonage Jess schreef de perfecte moord. Iemand anders pleegde hem. Nu is zij het doelwit.. Lees gerust verder in deze spoilervrije recensie die niet dodelijk is.

Dit boek is dodelijk voorkant cover kader whodunnit ravena guron ya thriller

Synopsis Dit boek is dodelijk

Ik zal het meteen duidelijk maken: ik heb Hugh Henry Van Boren niet vermoord. Ik heb niet eens geholpen. In ieder geval niet expres.

Als Hugh, een van de populairste en rijkste leerlingen van de school, dood wordt aangetroffen, slaat de paniek toe onder de anderen. Wie is de moordenaar? Jess Choudhary, een leerling die er alles aan doet om zich voorbeeldig te gedragen en zo haar studiebeurs veilig te stellen, merkt al snel dat dat ze meer betrokken is bij het onderzoek dan ze ooit had kunnen denken. Hugh is op precies dezelfde manier overleden als een personage in een verhaal dat zij geschreven heeft. Dan ontvangt Jess een anoniem bericht: iemand bedankt haar voor de inspiratie.

De tijd tikt, en Jess weet dat ze het mysterie op zal moeten lossen of anders eindelijk iets gemeen zal hebben met Hugh: de dood. Deze spannende YA-thriller neemt je mee in geheimen, intriges en mysterie van Heybuckle kostschool.

Auteur Ravena Guron

Auteur Ravena Guron is een geboren en getogen Londenaar. Deze Brits Indiase schrijver is daarnaast ook nog advocaat met een diploma in de biochemie. Ze is van plan de kennis die ze uit eigen ervaring heeft opgedaan te gebruiken voor haar boeken. Dit boek is dodelijk is haar debuut.

Wat kan ik toch veel bewondering hebben voor mensen die zo passievol hun doelen bereiken. Naast auteur ook advocaat met een diploma in de biochemie. Voor mij is dat al een teken dat Dit boek is dodelijk een intelligente YA-thriller zal zijn. En dat is het ook zeker! Geen verspilling aan kinderachtig gekissebis, alle ruimte voor een diversiteit een emoties en connecties tussen mensen. En daardoor komt Dit boek is dodelijk in volle spanning voor mij.

Dit boek is dodelijk ravena guron thriller ya whodunnit

YA-thriller & whodunnit

Dit boek is dodelijk is een heerlijke YA-thriller, ook wel een whodunnit. Er wordt een moord gepleegd en als lezer volgt er snel het grote vraagteken: wie heeft het gedaan?! Jess is het hoofdpersonage en we lezen alleen mee vanuit haar karakter. Ik vind dat heerlijk om even via 1 karakter het verhaal in te duiken. Jess is namelijk een boeiend karakter. Ze zit op Heybuckle kostschool dankzij een beurs. Summer is het enige andere meisje ook met een beurs. De rest van de leerlingen zijn allemaal ontzettend rijk.

Dat zet meteen de toon voor de sfeer op school. Macht, rijkdom, armoede, intriges, pesterijen en geheime genootschappen spelen een grote rol. Oud geld en nieuw geld. Ravena Guron weet op een boeiende manier de intriges en ethische vraagstukken te verweven in een spannende whodunnit. Vraagstukken als opvoeding, verwaarlozing, liefde en (on)gelijke kansen in de wereld worden opgeworpen. Jess is geboren in Londen, haar ouders ook maar haar opa en oma komen uit Punjabi in India. Deze roots deelt de auteur en vind ik ook leuk verwerkt in het boek.

Laagjes

Doordat Dit boek is dodelijk op intelligente manier geschreven is, is er wat mij betreft alle aandacht voor het verhaal en de vele laagjes die het bevat. Ik bedenk veel tijdens het lezen, en de auteur spreekt al deze bedenkingen uit. Sommigen weerlegt ze deze gedachtespinsels, nieuwe reikt ze juist aan. De diversiteit van mogelijkheden groeit in het verhaal en dat vind ik tof. Dat er niet 1 groot vraagstuk mysterieus blijft maar er telkens laagjes komen en alles besproken wordt. Ik voel me ook in overleg met de karakters die de moord aan het onderzoeken zijn en daardoor onderdeel van het verhaal.

Dit boek is dodelijk ravena guron thriller ya whodunnit

Dit boek is dodelijk is sfeervol met humor

Wat ik ook opvallend en aangenaam vind is dat Dit boek is dodelijk humor bevat! Soms wat donker en zwart, maar dat is juist zo leuk en passend. Ravena Guron heeft een toegankelijke manier van vertellen en de lezer meenemen. Ik was echt op de kostschool en was één van de leerlingen. In het boek zit ook een kaart, altijd tof.

Naast het spannende verhaal, boeiende karakters, opbouwende laagjes in gebeurtenissen, mysterie, humor, ethische vraagstukken en goede sfeer is er ook nog ruimte voor liefde en vriendschap. Ik ga overal niet te diep op in, ik wil spoilers voorkomen. Eigenlijk kan ik alleen maar aanraden om Dit boek is dodelijk in te duiken als je van een goed verhaal houdt met een duister mysterie.

Voor welke leeftijd dit boek is? Young adults. De schoolkinderen zitten op een kostschool en kennen elkaar vanaf hun dertiende. Jess is geloof ik 16 jaar. Ik vond het als volwassene ook lekker lezen, juist door de intelligente en gelaagde schrijfstijl van Guron. Zeker een naam die ik in de gaten zal blijven houden.

Leestips passend bij Dit boek is dodelijk

Specificaties Dit boek is dodelijk

Auteur: Ravena Guron | Uitgever: Volt | Vertaald door: Anne Elshof | 384 pagina’s | September 2023 | 9789021483078 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.