Beer en het fluisteren van de wind, een prentenboek

Wat is geluk? Daar gaat Beer naar op zoek in ‘Beer en het fluisteren van de wind’. Want wat doe je als je oude jas niet meer past? Neem je dan genoegen met wat je hebt, of ga je toch op zoek naar iets nieuws?

beer en het fluisteren van de wind

De reis van Beer in ‘Beer en het fluisteren van de wind’

Dit boek gaat over Beer. En Beer heeft het goed. Hij woont in een mooi huis in het bos, waar het vaak ook naar aardbeientaart ruikt. En daar is hij gek op! Zijn vrienden komen vaak op bezoek, en hij heeft het er erg fijn. Maar toch heeft hij het gevoel dat er iets mist.
En als op een dag de wind hem toefluistert dat het tijd is om iets nieuws te zoeken, pakt Beer zijn mooiste spullen en gaat op pad. Hij weet niet waarnaartoe, maar hij vertrouwt erop dat de dieren die hij tegenkomt hem zullen helpen.

Durf je eigen weg te kiezen

Het thema van dit boek sprak mij enorm aan. Durf je voor je eigen geluk te gaan en je eigen weg te kiezen? Beer doet dit, hij luistert naar het fluisteren van de wind en voelt gewoon dat er iets moet veranderen. Maar durf je huis en haard achter je te laten, om zo het onbekende tegemoet te treden? Dit is een moeilijk dilemma, en ik denk dat dit boek daarom ook voor veel volwassenen nog heel interessant is. Voor de kinderen is het wellicht gewoon een mooi verhaal, voor volwassen zit er juist veel symboliek achter.

Soms verandert ook gewoon je smaak. Zo was Beer eerst heel gek op aardbeientaart, maar hij komt erachter dat hij eigenlijk misschien wel helemaal niet meer van aardbeientaart houdt. En dat is soms lastig om toe te geven. Want wat laat je allemaal achter je? Als het boek één wijze les geeft, is het wel dat het belangrijk is om je eigen weg te durven kiezen.

Een gevoelig en lief prentenboek

‘Beer en het fluisteren van de wind’ is een ontzettend lief prentenboek. Dat zie je al meteen als je Beer en zijn vrienden voor het eerst onder ogen krijgt. De karakters in het boek zijn schattig om te zien, maar ook het verhaal zelf is lief. Nergens zal het té eng of spannend zijn voor jonge lezers.
Ook straalt het boek een soort rust uit. Dit komt ook door de rustige kleuren in de tekeningen en de weinige hoeveelheid tekst die op een bladzijde staat. Soms is er zelfs een dubbele pagina met alleen een hele grote tekening. Ontzettend knap hoe de schrijfster dan toch zoveel gevoel én kracht in het verhaal weet te leggen.

Uiteindelijk stopt de wind met fluisteren tegen Beer, want Beer vindt een nieuw en prettig plekje. Ook al is het even lastig geweest, uiteindelijk is het goed dat hij naar zijn gevoel heeft geluisterd en trouw is gebleven aan zichzelf. Met een voldaan gevoel kan hij zeggen dat zijn reis erop zit. En dat is een bemoedigende gedachte voor iedereen die het ook voelt kriebelen en toe is aan verandering: wanneer je hierin trouw blijft aan jezelf, zal je uiteindelijk je nieuwe plekje vinden!

Specificaties ‘Beer en het fluisteren van de wind’

Auteur: Marianne Dubuc | Vertaling: Jacques Dohmen | Uitgeverij: Querido | 9789045126197 | maart 2022 | 72 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.