De jongen en de hond, over liefhebben en loslaten

In de roman De jongen en de hond van Seishu Hase duikt zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 een vermagerde Duitse herder op in het noordoosten van Japan. De zwerfhond wordt opgevangen door achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur in geldnood, een crimineel, een echtpaar met relatieproblemen, een prostituee en een oude zieke jager. Elk baasje heeft snel door dat de herder vastberaden op weg is naar het zuiden. Wat zoekt de hond daar toch?

De jongen en de hond

Over de Japanse auteur

Seishu Hase (1965) debuteerde in 1996 met de roman Fuyajo (Stad zonder nacht). Die werd genomineerd voor de Naoki-prijs en bekroond met de Eiji Yoshikawadebutantenprijs. In 1998 won hij de prijs van de Japanse Associatie voor het Spannende Boek. Veel van zijn romans zijn verfilmd. Hij sleepte in 2020 de Naoki-prijs in de wacht voor De jongen en de hond. Gelukkig voor ons is er nu een Nederlandse versie uitgekomen bij uitgeverij Atlas Contact.

6 baasjes

Een reis door Japan

In De jongen en de hond reizen we mee met de herdershond door Japan. De hond houdt eerst een man, die in de problemen zit, gezelschap. Daarna een dief, dan een uitgeblust echtpaar, dan een prostituee, dan een oude man en dan een jong gezin met een zoon. Het boek eindigt met het hoofdstuk met dezelfde titel als het boek. Soms komt een persoon uit een eerder hoofdstuk voor in een volgend hoofdstuk, meestal niet. In ieder hoofdstuk komen verder bepaalde elementen steeds terug. Zoals de hond bijvoeden, zodat die weer op kracht kan komen en hem een naam geven. Andersom brengt de hond steeds iets moois te weeg bij de mensen. Al helemaal in het laatste verhaal.

Zou hij met zijn onophoudelijk kwispelende staart de gespannen sfeer uit de lucht kloppen?

roman

De jongen en de hond gaat over verbinden en loslaten

In ieder hoofdstuk komen thema’s naar voren rondom binden en dan weer loslaten. Het is een boek over houden van en zorgen voor, over afscheid nemen en rouwen. Het is een boek over reizen en dan weer stilstaan. Over samen en alleen zijn. Over hoe het verleden je kan achtervolgen, maar hoe je ook weer de moed en steun kan vinden om vooruit te kijken. Zo heeft de hond een enorme veerkracht. En De jongen en de hond is een verhaal over of iets toeval is of voorbestemd. Dat zijn prachtige thema’s dus, die heel subtiel en mooi beschreven worden.

Japan
Google maps: Japan

Een verhaal over mens en dier

Het verhaal neemt je echt mee en raakte me. De jongen en de hond is al met al een prachtige roman over de kracht van samen sterker staan. Of het nu om mensen of dieren gaat. Het is verder leuk om de Japanse cultuur mee te krijgen. Zo kwam ik een paar keer tegen dat een baasje de poten van de hond schoonmaakt voordat de hond binnen mocht. Dat heb ik in Nederland nog niet zien gebeuren en dat doe ik zelf ook niet bij mijn hondje (zij blij). De lange Japanse namen in het boeken zijn wel lastig om te lezen, maar dat is mijn enige minpuntje aan dit boek. Ik kan je de roman zeker aanraden.

Toru en Hisaku zagen hoe Hikaru zijn lach schonk aan Tamon en hoe Tamon deze lach accepteerde, en deze aanblik was hartverwarmend.

De jongen en de hond

Specificaties De jongen en de hond

Auteur: Seishu Hase | Vertaler: Elbrich Fennema | Uitgeverij: Atlas Contact | 9789025472054 | Pagina’s: 288 | Verschenen: januari 2022 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De jongen en de hond
Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.