Atta – een prehistorisch verhaal over een eigenwijs meisje

Veel blogteamleden voor mij hebben het al ervaren. Uit je comfortzone treden en een boek lezen die je normaliter niet zou kiezen. Dat heb ik met geschiedenis, ik heb er niet zoveel mee. En ja dat is erg, maar wel eerlijk. Dus toen ik Atta zag in de brochure dacht ik, ok hier wil ik wel eens meer van lezen op een leuke manier. Ook om eens wat andere boeken mee naar school te nemen voor een divers boekenaanbod in de klas. Een verhaal uit de prehistorie, over de Howies en de Neanders en hun Mengelskinderen.

Atta – een prehistorisch verhaal

Atta is een meisje van 11 jaar. Zij leeft in de oertijd, in het gebied van het koele oord. Haar voorouders zijn Howies die duizenden jaren eerder uit Afrika kwamen. En de Neanders, het volk dat al eerder in het koele oord woonden. Hun nakomelingen heten Mengels.

Atta is een eigenwijs Mengelmeisje. Er zit meer in haar mars dan haar moeder en broers denken. Ze wil niet meer met de vrouwen en kinderen bessen en kruiden verzamelen. Ze wil op jacht! En op een dag doet ze dat gewoon. Ze sluipt weg de mannen en jongens achterna.

Wat ze niet had verwacht is dat ze tijdens haar eerste jacht oog in oog komt te staan met een Mammoet. Een woedende nog wel. Stoer al ze is probeert ze nog haar speer naar hem te gooien, maar dan zit er maar 1 ding op, heel hard rennen.

Neandervolk

Helemaal uitgeput ontdekt Atta dat ze verdwaald is. Ze probeert te overleven, slaapt in een boom, weet zelfs een gevaarlijke vijand uit te schakelen, maar bezeert haar enkel ook lelijk. Ze wordt gered door een Neander jongen en wordt warm ontvangen door de vrouw die de stam leidt.

Maar waar het ontvangst eerst warm is, voelt Atta dat er meer aan de hand is. Ze lijkt wel gevangen genomen. Tijdens een reis met de hele stam ontdekt ze opeens haar zus die jaren eerder opeens verdwenen was. Haar zus is gelukkig bij een ander Neandervolk. Zal Atta ook gelukkig kunnen zijn bij de zoon van de chief? Of mist ze haar eigen stam te erg.

Als de Neanders dan plannen maken om de grote zee over te steken lijkt het allemaal verloren voor Atta. Hoe komt ze ooit nog thuis?

Prachtig verhaal uit de prehistorie

Wat een prachtig verhaal uit de prehistorie is Atta! Ik heb genoten van de avonturen, geleerd over het leven vroeger in grotten. Over de eerste grottekeningen, over de dieren die toen leefden en over de gebruiken. Maar bovenal is het een spannend en humoristisch avontuur over een krachtig, impulsief kind dat nieuwsgierig is naar de wereld. En zijn we dat stiekem niet allemaal?

koele oord prehistorie

Over de auteur en illustrator

Jolien Janzing schrijft al verhalen sinds ze zeven jaar oud was. Je kent haar wellicht van haar historische romans De meester* en Audrey & Anne*. Of het tij hoog, de maan blauw*. Atta is haar eerste jeugdliteratuur en van mij mag ze die blijven maken! Ik lees ze dan graag.

Linde Faas mocht de illustraties maken en die zijn schilderachtig mooi! Linde ken ik al goed door haar eigen prentenboeken De jongen en de walvis en waar is grote broer. Ik heb genoten van haar prachtige illustraties die ook vol humor staan. De prehistorie krijgt een gezicht en een uitzicht die ondersteunend zijn voor de verre reis die Atta maakt.

hoofdfoto

Specificaties Atta

Auteur: Jolien Janzing | Illustraties Linde Faas | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714897 | 19 september 2023 | 142 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.