Op reis in een huis – een origineel eerste leesboek

Mees, mijn zoon van zes jaar oud, is volop aan het lezen. Hij zit in groep 3 en heeft inmiddels alle letters geleerd. Hij is nu dus aan het ontdekken welke boeken bij hem passen. Op reis in een huis past in ieder geval heel goed! Het is namelijk een heel origineel boek, omdat het niet is zoals de meeste eerste leesboekjes. Geen doorlopend verhaal, maar heel korte tekstjes die allemaal een ander doel hebben. Raadsels, wisselrijtjes, korte verhaaltjes. Ik ga je er meer over vertellen!

Op reis in een huis

Op reis in een huis samenvatting

Ga je mee met Adam en Siham op avontuur in hun huis? Hang je jas maar aan de kapstok in de hal, proef van de verse soep in de keuken en vlei je neer op de bank met een lekker hapje. Vind je de boor in de garage of betrap je de muis die aan het knabbelen is van de voorraad in de kelder? Verken kamer na kamer in dit kleurrijke huis vol vrolijk rijmende raadsels.

Op reis in een huis is een boek met raadsels en zoekopdrachten voor kleuters, beginnende lezers (M3) en iedereen die ervan houdt om op een interactieve manier te lezen en te spelen met taal.

Origineel en vol raadsels

Mees ziet dat ik Op reis in een huis pak en naar mijn laptop loop. Hij zegt: “Ga je er nu over schrijven? Dan moet je zeker weten zeggen dat het echt heel leuk is!”. Dus bij deze, ik heb het doorgegeven. Samen hebben we het boek al vaak gelezen. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • De eerste keer dat we Op reis in een huis hebben bekeken kende Mees nog niet alle letters. We deden dan ook om en om een stukje hardop lezen, waarbij ik de stukjes met de tweetekenklanken las. Alle stukjes zijn genummerd, dat maakt het handig verdelen!
  • Veel tekstjes zijn raadsels. In vier regels wordt er iets beschreven uit de kamer. Mees leest het hardop voor en daarna bedenken we samen het antwoord. Mocht je er echt niet uit komen, dan kun je altijd bij de antwoorden kijken!
  • Er zitten ook een paar wisselrijtjes in het boek. Deze moeten kinderen zo snel mogelijk hardop lezen. Dit is precies zoals in groep 3!
  • Onderaan zie je zoekwoorden. Je kunt dit boek ook al goed met jongere kinderen lezen, door het als zoekboek te gebruiken. Ik gebruik de woorden nu als ‘flitswoordjes’, vraag maar eens aan je beginnende lezer thuis. Dat kent hij/zij vast! Daarnaast is het ook heerlijk zoeken samen op de bank naar de woorden.

Taalgebruik in Op reis in een huis

Het taalgebruik in Op reis in een huis is zoals je mag verwachten van boeken voor beginnende lezers. Het boek is geschreven op ongeveer AVI niveau M3, wat betekent dat kinderen die een half jaar leesonderwijs hebben gehad het kunnen lezen. Hierdoor zijn de woorden kort en dat doet af aan het gebruik van mooie zinnen en moeilijkere woorden. Toch zie ik ook een absoluut pluspunt, het is namelijk geschreven door een Vlaamse auteur. Dit maakt het boek direct rijker van taal voor lezertjes uit Nederland. Bepaalde woorden zijn namelijk niet in onze dagelijkse taal te horen, terwijl het voor kinderen wel goed is om er mee kennis te maken.

De raadsels en het rijmen zorgen ook voor beperkingen in het taalgebruik van auteur Riet Wille. Het is echt knap gedaan dat ze zowel rekening houdt met het AVI niveau als met rijmwoorden.

Riet Wille en Richard Verschraagen

Van Riet Wille lazen wij eerder:

De vrolijke, aansprekende illustraties zijn gemaakt door Richard Verschraagen. Hij werkte eerder samen met Riet Wille, zoals bijvoorbeeld in het bovengenoemde moppenboek. Daarnaast hebben we meer boeken met illustraties van zijn hand gelezen, zoals:

Specificaties Op reis in een huis

Auteur: Riet Wille | Illustraties: Richard Verschraagen | Uitgever: De Eenhoorn | 32 pagina’s | juni 2023 | 9789462917170 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.