Over een zombiefilm en gelukkige getallen – een mooi jeugdboek van Jaco Jacobs

Over een zombiefilm en gelukkige getallen – dat is toch een titel waar je best wel nieuwsgierig van wordt? Dit originele en ontroerende verhaal speelt zich af in Zuid-Afrika. Het gaat over Martin en zijn nieuwe buurjongen Drikus. Martin heeft Drikus een bloedneus geslagen vanwege een dode kip. Deze bijzondere gebeurtenis is het begin van een grappig, spannend en ontroerend verhaal. De Zuid-Afrikaan Jaco Jacobs is de auteur, die al heel veel boeken op zijn naam heeft staan. Tijd om daar meer over te weten te komen! Lees verder voor meer informatie over dit boek, wat op ons in ieder geval een mooie indruk heeft achtergelaten.

over een zombiefilm en gelukkige getallen

Bijnamen, een bloedneus en de dood van een kip

Over een zombiefilm en gelukkige getallen is niet alleen een toffe titel – ook de hoofdstuktitels zijn stuk voor stuk origineel en goed gekozen. Zo heet het eerste hoofdstuk Over bijnamen, een bloedneus en de dood van een kip die Klarabel heet. Het heeft een heerlijk humoristische toon, die zich in het boek verder voortzet. Maar we lezen ook een wat schrijnend verhaal. Hoofdpersoon Martin, bijnaam kip, woont met zijn moeder, oom en zus in Estoria. Zijn vader is overleden toen hij 11 jaar, 3 maanden en 6 dagen oud was. Dat is 2 jaar, 8 maanden en 6 dagen geleden. Martin houdt nogal van cijfers. Het geeft hem houvast en controle.

Hij verzorgt sindsdien de kippen van zijn vader en verdient geld met de verkoop van eieren. Als op een dag zijn kip Klarabel wordt doodgebeten door de hond van de nieuwe buren, gaat Martin verhaal halen. Zijn buurjongen Drikus doet open. Niet vanwege de kip, maar om een andere reden slaat Martin Drikus een bloedneus. Daar schaamt hij zich voor, helemaal als hij later hoort dat Drikus kanker heeft.

Vriendschap, getallen en zombies

Drikus accepteert de excuses van Martin. Omdat hij niet naar school mag grijpt Drikus de gelegenheid aan om Martin bij zijn hobby te betrekken, namelijk het maken van een zombiefilm. De wat schuchtere Martin ontdooit enigszins, zeker als ook het mooie meisje Chris een rol krijgt in de film. Zo bestaat Martin zijn leven ineens uit een zombiefilm, gelukkige getallen, vriendschap en verliefdheid.

Tijdens het maken van de film stuiten de drie vrienden op spannende criminele activiteiten. Zo heeft die ene gebeurtenis van de dode kip eigenlijk grote gevolgen, waarbij heel veel levens veranderd gaan worden. Waaronder dat van de verdrietige moeder van Martin die niet meer buiten komt, zijn opstandige zus Cindy, haar stoere vriend Bruce en de verpleegster van Drikus. Ondertussen blijft Martin zoeken naar gelukkige en bijzondere getallen. Net zoals zijn vader dat heel goed kon. Zoals de 0.

Misschien is doodgaan net zoiets als het getal 0. Het bestaat echt en is nodig omdat anders niets betekenis heeft. Maar dat is heel erg moeilijk te begrijpen.

over een zombiefilm en gelukkige getallen

Over een zombiefilm en gelukkige getallen in Zuid-Afrika

Het verhaal speelt zich dus af in Zuid-Afrika, alhoewel dat zeker niet direct duidelijk is. Het zou eigenlijk overal kunnen plaatsvinden. Het gaat over jongeren die met problemen te maken hebben in hun nog jonge leven. Een slechte wijk, gezondheidsproblemen, financiële zorgen, gedoe met ouders en school. Maar het gaat ook over vriendschap en voor elkaar opkomen. Over doen waar je gelukkig van wordt en kijken naar de mensen om je heen.

Over een zombiefilm en gelukkige getallen is geschreven door Jaco Jacobs. Deze Zuid-Afrikaanse auteur heeft al meer dan 200 boeken op zijn naam staan! Een indrukwekkend aantal dus. Daarvan zijn twee boeken al verfilmd en ook won hij in eigen land bijna alle belangrijke prijzen voor jeugdboeken. De vertaling is geschreven door Tjalling Bos, die ook eerder uitgebrachte boeken van Jaco Jacobs vertaalde. Kijk bijvoorbeeld ook de reviews van deze mooie boeken:

Dit verhaal bevat een perfecte combinatie van humor, spanning en ontroering. Het laat zien hoe zwaar het leven kan zijn voor kinderen, maar ook hoe flexibel zij kunnen zijn en hoe belangrijk een creatieve uitlaatklep is. Zeker weten dat dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar een mooie leeservaring is.

over een zombiefilm en gelukkige getallen

Specificaties Over een zombiefilm en gelukkige getallen

Auteur: Jaco Jacobs | Vertaling: Tjalling Bos | Omslagillustratie: Jim Tierney | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021684505 | juli 2023 | 128 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.