Die nacht verdween ze – een ijzersterke thriller

Die nacht verdween ze viel op mijn deurmat en het boek trok mij direct aan. Een mooi vormgegeven cover en een aantrekkelijke flaptekst. Het boek heeft mij tijdens het lezen dan ook niet losgelaten. Het is een ijzersterke thriller, met alle ingrediënten voor een verslavend goed boek. Zou jij gaan graven als je het bordje GRAAF HIER tegenkomt in je tuin? Zou je bang zijn voor wat je aantreft?

Die nacht verdween ze hoofdfoto

Die nacht verdween ze

Een cold case. Een verlaten landhuis. Een familie met een afschuwelijk geheim. Bereid je voor op een verslavende leeservaring met deze nieuwe thriller van Lisa Jewell.

Zomer 2017: tienermoeder Tallulah heeft een date en daarom past haar moeder, Kim, op haar zoontje. Om elf uur ’s avonds stuurt ze haar moeder nog een berichtje. ’s Ochtends ontdekt Kim dat Tallulah niet in haar bed ligt. Vrienden vertellen dat ze haar voor het laatste gezien hebben op weg naar een feestje in een huis in het bos, Duister Oord genaamd. Tallulah komt nooit meer thuis.

2018: wandelend in de bossen achter de school waar haar vriend net als rector is begonnen, ziet Sophie een bordje, vastgemaakt aan een hek. Een bordje waarop staat: GRAAF HIER…

Proloog Die nacht verdween ze

Die nacht verdween ze is spannend tot het eind

In juli begon ik met schrijven voor StoerLeesVoer. Alleen kinderboeken, dat was eigenlijk mijn plan. Maar al gauw begon ik ook boeken voor volwassenen te reviewen. Voordat ik aan mijn eerste thriller begon vroeg ik mijzelf af wanneer ik een thriller echt goed vind. Mijn allerbelangrijkste voorwaarde hiervoor is dat het boek spannend moet zijn tot het eind. Lisa Jewell maakt dit met Die nacht verdween ze absoluut waar. Constant word ik op het verkeerde been gezet. Dit psychologische aspect maakt dat ik enorm genoten heb van dit verhaal.

De verschillende personages in Die nacht verdween ze zijn goed uitgewerkt. We maken echt kennis met Tallulah, Zach, Scarlett, Sophie, Liam, Kim en anderen. Ze hebben een gelaagde persoonlijkheid, waardoor je meerdere kanten van ze leert kennen. Naast sterke personagebeschrijvingen is Lisa Jewell er ook goed in geslaagd om de sfeer over te brengen. Van de rijke priveschool tot het bos bij Duister Oord, door kleine details wordt ik echt meegezogen in het verhaal.

Het boek heeft een wat lange aanloop naar het slotstuk toe, wat dan weer vrij vlot wordt beschreven. Deze dynamiek vind ik niet storend, het boek heeft mij immers geen moment verveeld. Het maakt ook dat het spannend kón blijven tot het einde.

Met een zucht…

Met een zucht sloot ik Die nacht verdween ze. Soms is het jammer dat een boek uit is en moet ik echt afscheid nemen van het lezen ervan. Nog zo’n voorwaarde voor een ijzersterk boek wat mij betreft. Sommige boeken zitten nog even in je hoofd en in je hele lijf zodra het uit is. Ik begon ook direct met het schrijven van deze review, zodat ik nog even in die sfeer van het boek kon blijven.

Ik houd zelf erg van psychologische thrillers. Er hoeft van mij geen ‘horrorkantje’ aan een boek te zitten. Geen grote bijlen, bloederige beschrijvingen en levend begraven mensen dus voor mij. Die nacht verdween ze is perfect geschikt voor mensen zoals ik. Mensen die in een boek willen duiken, echt willen weten hoe het afloopt en het liefst de hele nacht doorlezen omdat ze het boek niet weg kunnen leggen.

Veertien maanden geleden raakten twee tieners vermist tussen Duister Oord en het dorp, waarschijnlijk ergens in dit bos. Het bordje dat twee dagen eerder zo onschuldig had geleken en waarvan zij had aangenomen dat het was overgebleven van een teambuildingsactiviteit of een schattenjacht, het bordje waarvan zij sterk het gevoel heeft dat het eerder heeft gezien, op een ander kruispunt in haar leven, heeft nu de schaduw van mogelijke gruwelheden over zich hangen. Zal het een flard van een gescheurd kledingstuk zijn? Een klein stukje bot? Een lok haar, met een vaal geworden satijnen strik eromheen? Ze houdt haar adem in, terwijl ze steeds dieper in de zongedroogde aarde graaft. Elke keer dat ze een steen raakt, haalt ze weer adem.

Die nacht verdween ze, blz. 86

Lisa Jewell

Lisa Jewell is een auteur uit London. Ze heeft inmiddels wereldwijd meer dan 50 miljoen boeken verkocht en haar werk wordt in 29 talen uitgegeven. Bij StoerLeesVoer hebben we niet eerder een boek van haar beschreven, toch heeft ze er al 20 gemaakt. Bekende boeken van haar zijn Toen was ze weg, Ik volg je en De mensen boven ons. Die nacht verdween ze is haar ‘lockdownboek’ zoals ze in haar dankwoord omschrijft.

Specificaties Die nacht verdween ze

Auteur: Lisa Jewell | Vertaling: Ineke de Groot | Uitgever: A.W. Bruna | 9789400515185 | juli 2022 | 416 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.