Missie Afbreken, met een superheldencape om

Kon jij ook niet wachten op het slot van dit drieluik? Wat een geweldige serie is dit geworden. Ties met zijn ‘denkbeeldige’ vriend Gozert, vriendin Luna en al die kleurrijke missies met een superheldencape om. Het laatste deel van de Gozert-trilogie is er! Heb jij Missie Afbreken al besteld?

Voorkant Missie Afbreken met SLV kader

Missie Afbreken

Gozert is de allerbeste vriend van Ties. En dat is maar goed ook , want Ties is de enige die hem kan zien. Alleen heeft Ties Gozert steeds minder nodig…
Gozert heeft het gevoel dat hij soms bijna wordt vergeten en dat gevoel wordt nog sterker als Ties een eigen missie krijgt – een missie die te maken heeft met Huize Hopeloos. De plek waar Gozert het allerongelukkigst ooit was.
Terwijl Gozert het steeds vaker zonder Ties moet stellen, ontdekt hij dat er meer zijn zoals hij. En dat het niet goed met hen gaat als hun mensen geen aandacht meer aan hen besteden. Hoort hij nou wel of niet thuis in deze wereld?

Missie Afbreken over de wereld van Gozert is opnieuw een superfantastisch avontuur – fantastisch met een superheldencape om!

Bladspiegel 1/3 Hoofdstuk 4 Huize Hoopvol met illustratie door Linde Faas

Gozert

In 2021 won Pieter Koolwijk een Gouden Griffel met het boek Gozert. Dit verhaal gaat over Ties. Ties heeft een probleem, dat vinden de meeste mensen althans. Want het liefst willen de meeste mensen iedereen in het corset van de maatschappij duwen. Ties heeft een vriend; Gozert. Alleen is Ties de enige die Gozert kan zien en horen. Samen beleven ze de meest geweldige avonturen, of  eigenlijk; missie’s. Met een superheldencape om. Alleen Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt. Maar dat wil Ties helemaal niet…wat moet hij doen?

Luna

Daarna verscheen er een vervolg op Gozert, genaamd Luna*. In Gozert leren Ties en Luna elkaar kennen in Huize Hoopvol, een psychiatrische instelling voor kinderen. Luna kan Gozert wél horen. Ze hoort meer stemmen die niemand anders kan horen. Ze mag sinds kort ieder weekend bij Ties logeren. Zo kunnen ze met z’n drieën op de meest avontuurlijke missie’s gaan.
Maar dan neemt Luna’s moeder haar mee naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel…Gozert is meegekomen. En zo verlaten blijkt het vakantiepark niet te zijn…

Boekenserie over Gozert door Pieter Koolwijk

Missie Afbreken maakt dit een prachtig drieluik

Als afsluiter van dit drieluik is daar Missie Afbreken. Waar het boek Gozert vooral gaat over Ties, en het boek Luna vooral over Luna, lag het voor de hand dat het laatste deel over Gozert als persoon zou gaan. De titel vind ik wel verrassend en enorm passend. In alle delen is Gozert natuurlijk de rode draad in het verhaal. Maar in Missie Afbreken gaat het vooral om de struggles waarmee Gozert kampt.

Als Ties op school is mag Gozert hem daar niet storen. Maar steeds vaker heeft Ties hem niet meer nodig omdat hij steeds meer vrienden heeft. Gozert voelt zich soms eenzaam, alleen en boos. Het is saai zonder Ties en Gozert heeft actie nodig, leven om zich heen, energie!

Met zijn superheldencape om zoeft Gozert door de stad en komt bij een supermarkt. Hier komt hij Wes tegen. Niemand hoort of ziet Wes maar Gozert wel. Zijn ze hetzelfde ondanks dat Wes grauw en grijs is? Wes’ mens is weg, ze ging verder met haar leven en daardoor verdwenen Wes’ kleuren. Gelukkig kan Gozert na school weer met Ties spelen. Alhoewel dat steeds minder vaak gebeurt en ze vaker een missie afbreken omdat het even niet uitkomt. En Gozert ook het gevoel heeft dat hij steeds minder kleurrijk wordt. Hoort Gozert nog bij Ties? Of hoort hij ergens anders? En waar dan? Want zo’n grijze wereld als die van Wes ziet Gozert echt niet zitten.

Bladspiegel 2/3 hoofdstuk 6 Supermarkt met 2 illustraties door Linde Faas van winkelende mensen

Pieter Koolwijk

Zelf heb ik Gozert en Luna ook gelezen en kon ik niet wachten op Missie Afbreken. Wat een geweldige afsluiter! Wat een mooie complete serie is het zo geworden. Ik denk dat Missie Afbreken het beste overkomt als je de andere delen ook gelezen hebt. Maar er wordt in het boek genoeg uitleg gegeven over de belangrijke stukken uit Gozert en Luna om Missie Afbreken te begrijpen. Maar als Missie Afbreken je eerste boek is raad ik je zeker aan de andere 2 boeken ook te lezen. Deze vrienden sluit je in je hart. Met een traan sloot ik dit boek, deze serie. Gelukkig ben ik hierin niet de enige volgens Pieter Koolwijk.

Gozert met zijn Gouden Griffel past echt in de schoolbibliotheek voor de bovenbouw vanaf 10 jaar. En Luna en Missie Afbreken horen er dan ook echt wel bij zodat je mee kunt op de volgende missie met een superheldencape om. Een heerlijk verhaal, vol filmische tekst zoals Pieter zo beeldend kan schrijven. Ik ben groot fan van Pieter Koolwijk en zal binnenkort nog eens wat recensies schrijven over zijn eerder uitgebrachte boeken. Want Prutje (bovenbouw) en Trollen van Leif (middenbouw) zijn ook zulke pareltjes!

Bladspiegel 3/3 links illustratie, rechts hoofdstuk 19 surfmeneer

Linde Faas

Sinds een paar jaar ben ik ook helemaal fan van de illustraties van Linde Faas. Ze schreef en illustreerde al meerdere eigen boeken. Maar bijna alle boeken van Pieter Koolwijk heeft zij ook geïllustreerd. De prenten in Missie Afbreken zijn dan ook weer echte pareltjes. Ze verbeelden exact wat Pieter in zijn teksten lijkt te bedoelen. Zo treffend en gewoonweg prachtig. Heerlijk lijkt het me als je kunt schilderen wat je bedenkt, ik ben lichtelijk jaloers 😉 maar geniet zo extra van de boeken.

Illustraties door Linde Faas van Gozert en zijn kleuren, Missie Afbreken logo, Octopustentakels

Specifiacties Missie Afbreken

Auteur: Pieter Koolwijk | Illustraties: Linde Faas | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713869 | mei 2023 | 259 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.