Ouderschap, hoe vader of moeder zijn je brein verandert

Ouderschap, hoe moederen je brein verandert van Chelsea Conaboy beschrijft recente ontdekkingen binnen de neurowetenschap over een ouder worden en zijn. De neurobiologische kant van ouder zijn wordt steeds meer onderzocht. Het blijkt dat een deel van je hersenfuncties verandert en die kennis is belangrijk voor een beter begrip van ouderschap. Conaboy betrekt naast wetenschappelijk onderzoek haar eigen verhaal als moeder zijnde in het boek. Daarnaast interviewde ze experts en mensen die vader of moeder werden.

Geen roze wolk

Conaboy zat zelf niet op een roze wolk toen zij moeder werd en had veel kopzorgen. Haar blik op moederschap is daardoor verandert. Ze ging op zoek naar mythes en naar een realistischere kijk op moederschap. In Ouderschap, hoe moederen je brein verandert deelt ze inzichten die ze kreeg door de huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar zwangerschap en ouderschap. Het gaat onder meer over de behoeftes en angsten die veel ouders gemeen hebben, uitgelegd vanuit de neurobiologie, antropologie, primatologie, psychologie en endocrinologie.

Er bestaat geen apart hersennetwerk voor ouderschap – geen speciaal, oproepbaar, kant-en-klaar instinct – dat online is zodra het nodig is. We beginnen waar we zijn.

blz 238

Kernboodschap Ouderschap, hoe moederen je brein verandert

Een ‘moederbrein’ ontwikkelt zich gaandeweg en die verandering treft alle mensen die een kind grootbrengen, niet alleen de vrouwen die een kind zelf baren. Ook vaders, non-binaire ouders en ouders van hetzelfde geslacht maken die transitie door. Het gaat dus niet enkel om biologie en een moederinstinct. Dat maakt ouder zijn een stuk inclusiever en realistischer. Je bent niet hoppa ineens de perfecte ouder, maar het is een proces. Dat is voor mij de kernboodschap van het boek. Ouderschap is iets dat je aldoende ontwikkelt en dat geeft hoop voor iedereen die denkt meteen alles te moeten weten.

Het boek in zijn geheel vond ik leerzaam en interessant. Het bevat scherpe kritiek op ouder onderzoek, veel diepgang en nuance. Wat belangrijk is in de praktijk wordt ook benoemd, zoals een ondersteunend netwerk en betaald ouderschapsverlof. Mijn woordenschat en kennis rondom ouderschap zijn in ieder geval toegenomen. Het woord ‘matrecentie’ bijvoorbeeld is de overgang naar het moederschap. Het boek is ook eerlijk over welke kennis nog ontbreekt. Ik had het wel fijn gevonden als de hoofdstukken iets kleiner waren en duidelijker waren ingedeeld, met tussenkopjes. Ik raakte soms de rode draad kwijt.

Een populair wetenschappelijk boek

Conaboy is zelf overigens geen wetenschapper, maar onderzoeksjournalist gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Dat is denk ik belangrijk om te weten tijdens het lezen. Ouderschap, hoe moederen je brein verandert is interessant voor iedereen die ouder wordt en een beetje overweg kan met wetenschappelijk onderzoek. Zo kan het erkenning bieden. Ook voor mensen in de gezondheidszorg en hulpverlening is het boek waardevol. En verder voor iedereen die geïnteresseerd is in mensen, het brein en een ouder worden of zijn.

Specificaties Ouderschap

Auteur: Chelsea Conaboy | vertaling: Catalien en Willem van Paassen | Ambo Anthos uitgevers | september 2022 | 9789026351983 | 352 pagina´s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.