Bank Street, een roman over liefde, literatuur, kunst en ontdekken wie of wat je bent

Ballet…het is nooit echt mijn ding geweest. Mijn moeder deed ooit een poging om mij (jazz)ballet te laten leren. Bij de uitvoering van Cats heb ik narrig, in mijn poezenpakje, aan de zijkant van het podium de hele voorstelling uit gezeten. Ik weigerde mee te doen en ben daarna ook nooit meer op les gegaan.
Dus dat ik, vrijwillig, een verhaal ging lezen met een link naar ballet verbaasde mij ten zeerste. Al was het meer, na het lezen van de synopsis van het boek ‘Bank Street’, het achterliggende verhaal wat mij zo aantrok.

Bank Street kader

Bank Street, het verhaal:

1983. Carlisle Martin brengt zoals ieder jaar slechts een paar dierbare weken door bij haar vader en zijn partner James, op Bank Street in New York.

James briljant, maar labiel, leert Carlisle alles wat hij belangrijk vindt. Over het leven, literatuur, muziek en vooral veel dans.
Carlisle wil niets liever dan deel uitmaken van deze wereld, en ze kiest voor een professionele balletcarrière. Maar een heftige liefdesaffaire veroorzaakt een breuk in de familie.

Negentien jaar later krijgt Carlisle een telefoontje dat haar terugvoert naar deze alles beslissende zomer, en naar haar jongere zelf.

Bank Street synopsis

Auteur Meg Howrey, voormalig danseres en nu ook auteur

Meg Howray is woonachtig in Los Angeles, volgde een opleiding tot danseres en danste onder meer bij het Joffrey Eglevsky Ballet in Chicago en bij het City Ballet of Los Angeles. Ze maakte haar debuut als actrice in ‘Twelve Dreams’. In 2001 won ze de ‘Ovation Award’ voor de beste actrice in de Broadway Musical ‘Contact’. Een deel van haar non-fictie verhalen zijn te lezen geweest in de ‘Voque’ en ‘The Los Angeles Review of Books’.

In 2011 publiceerde Meg Howray haar debuutroman Blind sight*. Met schrijfster Christina Lynch vormt ze een schrijvers duo en komt ze uit onder een mannelijke pseudoniem: Magnus Flyte. Ze brachten twee bestsellers uit: City of Dark Magic* en City of lost dreams*. In het boek ‘Bank Street’ maakt Meg Howray mooi gebruik van haar ervaring als balletdanseres. Misschien is het zelfs wel de perfecte metafoor voor al die in- en uit dansende gevoelens.

Bank Street, auteur Meg Howrey

Prachtig, teder en hartverscheurend beschreven

Allereerste is het de omslag van het boek ‘Bank Street’ wat uitnodigt tot lezen. Zwart/wit, wat mysterieus maar vooral krachtig.

Hoewel met name dansen, maar ook kunst en literatuur in het boek ‘Bank Street’ centraal staan, is het toch vooral de onderlinge relaties, en dan met name die tussen ouder en kind, wat het hoofdonderwerp is.
Het is de strijd van loskomen van jezelf, van je familie en je plek vinden in de wereld. Een wereld die voor een adolescent al moeilijk genoeg is, zeker wanneer je niet uit een stabiel gezin komt.

Bank Street, droom

Ga er maar aan staan

Het verhaal ‘Bank Street’ speelt zich af in de jaren ’80. Aids viert hoogtij en homoseksualiteit wordt gevierd en verguist. Eerlijk toegeven wie of wat je bent kan eigenlijk niet maar aan de andere kant heb je geen keuze meer. Deze queerstrijd wordt door de auteur Meg Howrey prachtig en tegelijkertijd hartverscheurend verwoord. Als lezer ervoer ik echt het verdriet en de onmacht van de hoofdpersoon Carlisle. Al jaren ver verwijderd van haar moeder, een vervreemde relatie met haar vader en dan zelf maar moeten uitzoeken wie of wat je bent. Zonder steun en toeverlaat. Ga er maar aan staan. 

Tot welke prijs ben je bereidt te gaan?

Het is niet alleen Carlisle die belast is met een persoonlijk innerlijke strijd. Alle personages lijden. Met dans, kunst, boeken, de stad New York en leven en dood als bijfiguren wordt heel erg duidelijk hoe je kunt vastlopen in je passie, liefde, verdriet of angst. Tot welke prijs ben je bereidt te gaan om je ware identiteit te vinden? Dat is de hoofdvraag in het boek ‘Bank Street’.

Bank Street, niet we ik ben

Je hoeft helemaal niet van ballet te houden om het boek ‘Bank Street’ wel voor altijd in je hart te sluiten. Ballet is slechts een mooie metafoor, de choreografie, oftewel de rode draad door het verhaal.
Het hoofdpersonage wordt gevolgd in haar strijd in het heden met de onverwerkte problemen uit haar verleden. De schrijfster heeft respect voor het personage, voor alle personages. Ze weet ook lichtelijk een spanning in het verhaal op te bouwen. Al zijn er best stukjes in het verhaal die wat langzaam op gang komen. 

Innerlijke strijd

Ik denk dat er maar weinig auteurs zijn die een innerlijke strijd zo goed kunnen weergeven. Meg Howrey weet duidelijk te maken dat mensen vaak een strijd leveren die niet eens persoonlijk is, maar meer gebaseerd is op onmogelijke verwachtingen of misverstanden.

gedicht

Ik denk dat er maar weinig auteurs zijn die een innerlijke strijd zo goed kunnen weergeven. Meg Howrey weet duidelijk te maken dat mensen vaak een strijd leveren die niet eens persoonlijk is, maar meer gebaseerd is op onmogelijke verwachtingen of misverstanden. Tijdens het lezen van ‘Bank Street’ werd ik meerdere keren naar persoonlijk ervaringen geleid en zag dingen ineens in een heel ander perspectief.

Laat ‘dit boek niet ondersneeuwen in de boekhandel

‘Bank Street’ is zo een boek, dat als het geen extra aandacht in de media krijgt, ondergesneeuwd zal worden door alle andere boeken die uitkomen. En dat zou zo jammer en onverdiend zijn, want dit boek heeft zo veel meer te vertellen. Het is een teder geschreven verhaal over liefde, verraad, passie en verdriet. Over familie-DNA wat, of je wilt of niet, een onderdeel van jezelf was, is en blijft. Waar je mee moet leren omgaan en andere ook de kans moet geven om daar mee om te gaan.

Het verhaal van ‘Bank Street’ kruipt onder je huid en zal je aan het denken zetten over je eigen leven en de keuzes die je daar in gemaakt hebt of zal gaan maken.

Specificaties Bank Street

Titel: Bank Street | Oorspronkelijke titel: They’re Going To Love You | Auteur: Meg Howrey | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam | Vertaling: Irene Paridaans | Eerste uitgave: 2022 | Aantal bladzijden: 302 | ISBN 9789046830352 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.