Ter wereld, een parade van zonderlingen in dit weetjesboek over dieren

Allerhande weetjesboeken worden binnen StoerLeesVoer met veel smaak op hoog tempo verslonden. In onze groepsapp wordt dan ook met grote regelmaat een leuk weetje uit een boek gedeeld. Niet teveel uiteraard, we willen wel wat weetjes achter de hand houden. Altijd handig om wat niet algemene kennis paraat te hebben! Het kinderboek Ter wereld viel mij op door de kleuren en vormgeving. De ondertitel: “parade van zonderlingen” maakt mij aangenaam nieuwsgierig. Ik ben gek op zonderlingen en heb zin om mijn kennis te verrijken!

Ter wereld voorkant cover kader nina aerts birgit mijlemans weetjesboek dieren filosofisch pelckmans

Waar gaat Ter wereld over?

Er bestaan mensen die niet zitten, en steden die niet slapen. Feestneuzen die maar niet op huis aan gaan. En ook winkels waar het licht ook ’s nachts nog hevig brandt. Zo ook vogels die je met geen stokken naar beneden krijgt een maand of tien lang niet al sta je net zo lang te zwaaien met lekkers en beloften en vrijkaarten voor de super bowl. Naast de gierzwaluw die je met geen stokken naar beneden krijgt, grasduin je in Ter wereld langs de gouden stompneusaap die slaapt in hechte clubjes. Langs de helmbasilisk uit Zuid-Amerika, de linde die for lovers is en streel je kerststukjesrendiermos. Deze en vele andere personages uit de fauna en flora komen tot leven in de pen van Nina Aerts en de stukjes van Birgit Mijlemans, in een uniek overzichtsboek.

Nina Aerts werkt het liefst analoog: papier, potlood, gomsel, snippers en verfvlekken sieren haar tekentafel — en meestal ook haar vingers en kleren. Haar illustraties tonen wie ze is: een vrolijke melanchool, een rationele dromer en een weloverwogen liefhebber van absurditeit.

Birgit Mijlemans woont en werkt in Gent, geeft Engelse les en schrijft kleine verhalen. Ze verkende met haar jongens alle skatepleintjes die West-Europa telt en houdt van Nina’s geestdrift voor het wild.

Eigenwijs zonderling

Dat Ter wereld een eigenwijs en zonderling boek is, dat wordt nog voor het openslaan al duidelijk. Uiteraard door de ondertitel maar er is meer. Zo is de titel officieel met een kleine letter en is de synopsis op de achterkant ook zonder hoofdletters en met alleen maar komma’s. Als ik mijn recensie schrijf wil ik dat deze seo-proof is, dat die dus goed vindbaar is. Daarvoor moet ik me aan bepaalde regels houden. En één daarvan zijn niet te lange zinnen en het gebruik van bijvoorbeeld hoofdletters. Ik heb dit dus een beetje moeten aanpassen maar wil het wel benoemen. Daarbij kunnen jullie de foto’s bekijken waar het duidelijk in beeld is gebracht.

En dit is pas een voorproefje van wat je te wachten staan in Ter wereld. Dit boek is zo liefdevol en authentiek, het is echt een duik in de wereld van Aerts & Mijlemans. Dit is geen hapklaar en feitelijk weetjesboek. Nee dit is een filosofische mijmering, een poëtische reis langs diverse kennisfeiten uit het dierenrijk. Een ieder zal dit boek anders lezen en ervaren. Het is voor jong en oud een echte ervaring. Ik als volwassene heb het heel anders gelezen dan mijn twee dochters van 4 en 9.

Rijk op reis

In eerste instantie dacht ik dat het, plat gezegd, wat vaag zou zijn voor mijn dochters. Mijn jongste dochter lijkt soms wel wat verloren door alle rijkheid die dit boek bezit. Hele rijke taal met rijke woorden. Vreemde landen en streken, onbekende dieren en illustraties die meer bevatten dan gewoon een realistisch beeld van het desbetreffende dier. De teksten vertellen een ander verhaal dan de illustraties maar samen valt het toch in goede harmonie in één. En bij elkaar versterken ze de laagjes die een bepaald dier rijk is. In Ter wereld ga je rijk op reis om vervolgens verrijkt thuis te komen.

De titels zijn allemaal prachtig handgeschreven in Ter wereld. Dat is deels heel sfeervol en charmant, anderzijds soms wat lastig te lezen. Zeker voor mijn oudste dochter van 9 die alles zelf wil lezen. Toch vind ik dit een verrijking. Zeker in een wereld waarin handschriften, schoonschrift en aan elkaar schrijven verdwijnt. Mooi om het wel te kunnen laten zien.

En de teksten… die zullen niet iedereen aanspreken. Het is wel echt next level filosofisch en poëtisch en ik denk voor jonge kinderen best wat lastig te bevatten. Zeker als de voorlezer er geen feeling mee heeft. Wederom wil ik wel het belang benadrukken van dit soort boeken. Stap uit je comfort en ga op reis en kijk wat het je brengt. Vaak verrassen kinderen je weer met hun perspectief. Hun hersens zijn nog niet zo ingedeeld in hokjes en kaders. En een boek als Ter wereld is dan echt even iets anders en stimuleert ander soort hersengebieden.

Voor welke leeftijd is Ter wereld?

In het boek zelf staat dat Ter wereld geschikt is om voor te lezen vanaf 7 jaar en zelf lezen vanaf 10 jaar. Met bovenstaande informatie uit mijn recensie wil ik dus wel extra meegeven dat het ook valt en staat met de volwassene die dit voorleest. Het boek komt beter tot z’n recht als je er ruimdenkend in stapt. En het ene verhaal en dier zal je meer aanspreken dan een ander. Ik zie mezelf als best ruimdenkend en ik lees vaker filosofische en poëtische teksten/boeken. Maar toch voelde ik niet een connectie met elk onderdeel uit het boek. Maar dat is niet negatief wat mij betreft. Er is een tijd voor het één en een tijd voor het ander. En dat zegt weer iets. Over jezelf, over het moment of waar je behoefte ligt. Juist dat proces is zo mooi met boeken als deze.

En daarbij wil ik echt nog eens benadrukken dat een ieder dit boek anders zal lezen en ervaren. Helemaal achterin staat overigens een inhoudsopgave mocht je wat behoefte hebben aan een rode draad. Ik vind Ter wereld overigens niet per se een kinderboek, de teksten zijn voor volwassenen ook echt wel een uitdaging soms. Of is het júist voor volwassenen een uitdaging… om weer een rondje in mijn bevindingen te maken binnen deze recensie. Als conclusie kan ik alleen maar aangeven dat dit boek het beleven waard is. Geef het de tijd en ruimte en kijk eens waar het je brengt. Meer dan simpelweg weetjes, dat is een ding wat zeker is!

Iriserende spons

De liefde, kennis en passie voor flora en fauna straalt uit elke bladzijde. In woord en beeld. Zonderling en rijk gaan hand in hand en nemen je mee op een unieke en authentieke reis door de dierenwereld. Tot mijn verrassing zie ik op bladzijde 80 een geweldige link naar mijn geliefde David Bowie. Wat deze bijzondere zanger en een iriserende spons met elkaar te maken hebben? Daar laat ik je graag over mijmeren.

Verder vergeet ik nog helemaal te benoemen dat er ook humor in Ter wereld zit! Grapjes zitten in teksten en in de prenten verstopt. Dat zorgt voor een aangename balans soms met de teksten waarin je moet zoeken naar een betekenis.

Leestips passend bij Ter wereld

Specificaties Ter wereld

Illustraties: Nina Aerts | Auteur: Birgit Mijlemans | Uitgever: Pelckmans | September 2023 | 96 pagina’s | 9789464017502 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.