De ongelooflijke heldendaden van Antar – een eeuwenoude legende

Als ik De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldendaden van Antar in mijn handen heb valt meteen de cover en het kleurgebruik op. Warme aardekleuren en een opvallende illustratie van Antar met een paard komen mij tegemoet. Het waargebeurde, wat tussen haakjes staat in de titel, triggert mij. Zeker als ik begin met lezen, want het zijn forse heldendaden die worden beschreven. Als ik het nawoord lees en ook wat meer speurwerk op internet doe, blijkt inderdaad dat Antar een eeuwenoude bekende Arabische ridder en dichter is.

De ongelooflijke heldendaden van Antar

De ongelooflijke heldendaden van Antar

Plotseling klonk er een brul. Antar sprong op, zijn speer geheven. Ja! Daar loerde iets tussen het gras! Een grijsgoud ondier, slordig slierden de manen om zijn kop en uit zijn kaken staken schrikwekkende hoektanden. Hij brieste; klodders spuug spatten in het rond. ‘Ha, poesje!’ riep Antar. ‘Had jij zin in een hapje geitenvlees? Pech, vriend! Ik ben Antar en je kent mij nog niet!’. Hij stormde op de leeuw af, zijn speer in de aanslag.

De ongelooflijke heldendaden van Antar – flaptekst

Antar is oersterk, moedig als een leeuw en snel als de wind. Maar hoeveel wolven hij ook doodt, hoeveel vijanden hij ook in stukken hakt. En hoeveel buit hij ook maakt, zijn stamgenoten kijken op hem neer. Hij krijgt geen paard en geen zwaard en mag alleen de geiten hoeden. Hij mag niet eens omgaan met Abla, het leukste meisje van de stam. Maar Antar geeft niet op. Hij gaat de strijd aan. Voor Abla!

28 verhalen

De ongelooflijke heldendaden van Antar bestaat uit 28 korte verhalen, die gezamenlijk een groter verhaal vormen. We volgen vanuit het perspectief van de broer, Haroen, de belevenissen van Antar. Door dit vertelperspectief zien we van een afstandje wat Antar doet en uitstraalt. Hierdoor wordt ook duidelijk wat de verschillende ‘rangen’ en privileges zijn in de stam waar deze jongens opgroeien. Al bij de start van hun leven is het verschil bepaald. Dit doet mij ook denken aan het boek ‘Het lied van de vreemdeling‘. In dat boek wordt ook het leven in een stam beschreven.

Zoals vele legendes en verhalen uit de tijd rondom de geboorte van Christus en, later, de profeet Mohammed, is er sprake van een flink directe stijl. Er gebeuren dus best wat gruwelijkheden in dit boek. Zonder pardon rollen er koppen en worden vrouwen geroofd en meegenomen op een paard. Dit is niet helemaal mijn stijl. Maar zodra ik lees dat ‘waargebeurd’ echt een bepaalde waarde heeft vind ik het veel interessanter worden. De ongelooflijke heldendaden van Antar gaat namelijk over Antar. Deze man leefde vlak voor de komst van profeet Mohammed. Hij was een bekend Arabische dichter en ridder was. Zijn gedicht, die geborduurd hangt in de Ka’bah, het zwarte heiligdom van Mekka, staat dan ook in het nawoord.

De ongelooflijke (maar waargebeurde) heldendaden van Antar is van toegevoegde waarde

Het is echt goed dat Lydia Rood deze hervertelling zo begrijpelijk heeft opgeschreven. Wat mij betreft is dit boek een aanvulling op de huidige jeugdliteratuur. Omdat het één van de verhalen uit de Arabische wereld voor heel Nederland toegankelijk maakt. Dit maakt het perspectief van kinderen, jongeren en volwassenen op de geschiedenis breder en niet alleen vanuit het westerse, Christelijke gezichtspunt beschreven.

De illustraties van Juliette de Wit dragen bij aan de toegankelijkheid van het boek. De tekenstijl vind ik klassiek, helemaal passend bij het boek. Duidelijk, heldhaftig en vooral mooi kleurgebruik. Ik ben dan ook blij dat Querido heeft gekozen voor een fullcolour druk, zodat de sfeer van het boek nog beter naar voren komt.

Voorlezen of zelf lezen

Ik vind De ongelooflijke heldendaden van Antar bij uitstek een boek om voor te lezen in de klas of thuis aan je kind. Tijdens en na het lezen kun je namelijk heel goed in gesprek gaan over de tijdsgeest en de boodschap die in het verhaal zit. Over vriendschap, familie, trouwen met wie je wilt, geweld, heldendaden, liefde. Natuurlijk is het verhaal ook goed zelf te lezen. Vanaf een jaar of 10 zou dat wat mij betreft zijn, dit ligt iets hoger dan wat de uitgever zelf aangeeft (8+).

Een tip is ook om het boek De reis van manie schaafijs te gebruiken in combinatie met De ongelooflijke heldendaden van Antar. Dat boek gaat namelijk over het doorvertellen van verhalen en wat er gebeurd als mensen niet het gehele verhaal meer kennen. Als je beide boeken (voor)leest kun je het hebben over op welke wijze de daden van Antar in de verhalen terugkomen.

Specificaties De ongelooflijke heldendaden van Antar

Auteur hervertelling: Lydia Rood | Illustraties: Juliette de Wit | Uitgever: Querido | augustus 2023 | 120 pagina’s | 9789045128542 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.