De drie duifkes – een debuutroman over vriendschap in tegenspoed 

De drie stoere en onverschrokken dames op de cover maken nieuwsgierig naar deze debuutroman van de Vlaamse Hilde van Mieghem. De drie Duifkes vertelt het levensverhaal van deze sterke vrouwen. Maar zo lieflijk als de titel lijkt, zo hardvochtig en oneerlijk blijkt hun leven te verlopen. Een rauwe en meeslepende roman over hoe vriendschap niet alleen alles kan overwinnen, maar ook een redding kan zijn.

Hoe ontsnap je aan een schraal en zielloos leven, en verwerf je de vrijheid om je eigen lot in handen te nemen?

de drie duifkes

Hilde van Mieghem

Hilde van Mieghem is een Vlaamse actrice, regisseur, scenariste, documentairemaker en columniste. Van vele markten thuis dus, en De drie Duifkes is haar debuutroman. Het vertelt het levensverhaal van de drie vrouwen Madeleine, Tine en Juliet. Voor een deel zijn deze verhalen gebaseerd op de familie van de auteur. Verhalen vol tegenspoed en onderdrukking. Hoe blijven de vrouwen staande? Hun vriendschap blijkt de belangrijkste basis. 

De hoofdpersonen

Madeleine

We beginnen het verhaal van de drie duifkes in 1964, bij de bruiloft van Madeleine en haar grote liefde Duck. Madeleine kan bijna niet geloven dat het eindelijk zo ver is. De man naar wie zij eigenlijk al tientallen jaren verlangde maar nooit mee samen kon zijn. We lezen terug naar hun jonge tienerjaren waarin ze elkaar ontmoetten en verliefd werden. Maar haar vader bepaalde anders en ze moest trouwen met de norse Octaaf. Haar huwelijk bestaat uit vernedering, geweld en onderdrukking. Geen ontsnapping blijkt mogelijk. Maar ze houdt standvastig vol en hij lijkt haar niet klein te kunnen krijgen. Toch verliest ze bijna haar moed en wil om te leven.

Vurig had Madeleine haar lot bestreden. Vruchteloos. Het had haar leeggeperst en uitgezogen, het had haar bijna het leven gekost. Uit De drie Duifkes

Tine

Tine is een jonge vrouw, wiens man Armand door de oorlog ernstige psychische schade heeft opgelopen. Ze wonen bij haar vader en broertje Edward. Haar moeder heeft Tine op 7-jarige leeftijd verloren. Sindsdien is zij voor het huishouden opgedraaid. Dan verliest Tine haar nog ongeboren kindje en Armand wordt opgenomen in een gasthuis. Dat maakt haar leven doelloos en triest. Als ze hoort van een moederloos kindje in de stad, gaat ze naar Antwerpen om hem op te halen en voor hem te zorgen. Dit kindje Robert blijkt de zoon van de jonge Juliet.

Juliet

Juliet haar jeugd bestaat grotendeels uit misbruik en vernedering, in het café van haar moeder. Een café dat tevens dienst doet als bordeel en haar moeder ziet een makkelijke broodwinning in het prostitueren van de jonge Juliet. Juliet ontsnapt en treedt dan in dienst in het huishouden van een vooraanstaand Joodse gezin. Ze wordt verliefd op de man des huizes en raakt zwanger van hem, maar moet de kleine Robert opgeven. Ook voor haar tweede kindje van hem zal ze niet kunnen zorgen. Haar waardeloze zelfbeeld en gebrek aan steun, zorgen ervoor dat ze aan nog lager wal raakt. 

Een bijzondere vriendschap van drie duifkes

Dan kruisen de wegen van deze vrouwen. Madeleine is hoogzwanger van haar nare man Octaaf. Ze ontmoet Tine in Antwerpen, die haar pleegkind Robert komt ophalen. Ze achterhalen dat Juliet zijn moeder is, wiens trieste levensverhaal ze in de loop van de tijd verder te horen krijgen. De vrouwen proberen elkaar te steunen, want enige vorm van liefde en steun ontbreekt vanuit de mannen in hun leven. 

Het vastzitten in een leven zonder vreugde, maakt het een beklemmende roman om te lezen. Want er is zoveel pijn en verdriet. Zou het de drie duifkes lukken om het heft in eigen handen te nemen en iets van vrijheid te vinden? Madeleine blijkt gelukkig samen te komen met haar grote liefde Duck, al is het tientallen jaren te laat. De kinderen die in het leven van de vrouwen komen, blijken gelukkig ook een bron van klein geluk. Maar is het genoeg?

de drie duifkes

Een rauw en meeslepend verhaal

Het verhaal is heel meeslepend om te lezen. Dit komt mede door de afwisseling in hoofdpersonen en tijdfase. Het speelt zich af in de periode tussen 1920 tot 1964. Dit boek over de drie duifkes zit gewoon heel goed in elkaar. Het is in het Vlaams geschreven, maar dat is zeker niet storend. Ik zie u graag en ik heb u lief, dat zijn juist de mooiste uitspraken en gedachten in het verhaal. En eigenlijk waar het ook om gaat in het leven.

De drie Duifkes is vooral een rauw en hard verhaal. Het is vaak schokkend en het schuurt. Het verdriet en de band van de vrouwen ontroert ook. Vriendschap wordt als thema krachtig uitgewerkt. De vrouwen begrijpen elkaar doordat ze hetzelfde soort verlies meemaken. Van liefde, eigenwaarde en geluk. Zonder elkaar hadden deze sterke vrouwen het waarschijnlijk niet gered. 

Meer boeken over sterke vrouwen? Bekijk bijvoorbeeld de volgende reviews:

In het boek vinden we een ook link naar een playlist behorend bij de drie duifkes. Een leuke toevoeging! En Madeleine van Jacques Brel ontbreekt daarin natuurlijk niet.

Specificaties De drie Duifkes

Auteur: Hilde van Mieghem | Omslagontwerp: Jan van Zomeren | Uitgeverij: de Arbeiderspers | 9789029545860 | juni 2022 | 408 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.