Bibi plant een boom en Zeno zaait een zonnebloem

Stiekem ben ik vol smart aan het wachten of de supermarkt weer moestuinmaatjes gaat uitdelen. Ik doe altijd fanatiek mee aan deze spaaractie. Niet alleen voor thuis, maar ook voor school. Kinderen kunnen op jonge leeftijd al leren hoe het is om zaadjes, bollen, vruchten te planten en dan geduld te hebben tot er iets uitkomt. Maar dat gebeurd natuurlijk niet zomaar. In Bibi plant een boom zien we het groeiproces van een eik en in Zeno zaait een zonnebloem van een.. juist zonnebloem. Twee prentenboeken met flapjes!

Bibi plant een boom

Bibi heeft op school van alles geleerd over bomen en wil er dolgraag zelf een laten groeien. Gelukkig weet haar oma alles over bomen. ‘Ik kan je helpen!’ zei Oma. ‘Het zaadje van een eik is een eikel. In de herfst kun je eikels vinden onder een eikenboom. Ik zal je een heel bijzondere boom laten zien.’ Als oma Bibi haar speciale eik laat zien en Bibi een eikel van de grond raapt, weet ze precies wat ze moet doen. Met de hulp van haar vriendjes Worm en Lieveheersbeestje kweekt Bibi haar eigen eik. Kijk met haar mee hoe hij groeit, til de flapjes op om te zien wat er onder de grond gebeurt en geniet van een grote pop-up-verrassing aan het eind. Wedden dat je na het lezen van dit boek je eigen boom wilt planten?

Eikenbomen zijn heel handig als je creatief bent. Natuurlijk is er voor sommige mensen de angst van de eikenprocessierups. Maar buiten dat geeft de eik prachtige schatten in het najaar. De eikels kun je tel en sorteerspelletjes mee doen. Met de dopjes kun je kleuren memorie maken of op leren fluiten. Maar je ziet wel door Bibi plant een boom dat je jaren geduld moet hebben!

Zeno zaait een zonnebloem

Zeno is gek op de zon. Hij vindt het zo jammer dat die niet elke dag zo mooi en geel aan de hemel staat! Zijn vrienden Worm en Lieveheersbeestje stellen hem voor om zelf zon te kweken: een grote gele zonnebloem. Zeno zaait dus snel wat zaadjes in zijn tuin. Samen met Zeno kun je ontdekken hoe zonnebloemen groeien. Til de flapjes op om te zien wat er onder de grond gebeurt… en geniet van een grote zonnebloem pop-up-verrassing. Een boek dat kinderen niet alleen een vrolijk geïllustreerd verhaal vertelt, maar ook leert hoe ze zelf een zonnebloem kunnen kweken.

onder de grond

Ik vind zonnebloemen prachtig. Toen mijn dochter afscheid nam van haar BSO Zon Kinderopvang, gaven we aan de leiding kleine zonnebloem kweekbakjes. Het feit dat ze meedraaien met de zon, dat ze zo groot worden en dat je van 1 zonnebloem het jaar erop weer heel veel nieuwe zonnebloemen kunt planten maken het natuurlijk een favoriete bloem voor schoolpleinen en kinderopvangcentra.

Maak er een leuk thema van en maak ook knutselwerkjes waarbij je de palm van de hand bruin verft en de vingers geel en zo stempelend een zonnebloem maakt.

National Trust

Beide boeken zijn uitgeven in samenwerking met de National trust.

De National trust is een organisatie in Angelsaksische landen die historische en natuurlijke monumenten beheert als een nationale trust. Hier kun je ook hele leuke creatieve lessen vinden die met de natuur te maken hebben. Zoals bloemzaadballen en bijenhotels

Schrijvers Bibi plant een boom en Zeno zaait een zonnebloem

William Petty is een Engelse kinderboekenauteur die in Hackney, Engeland woont. Met »Bibi plant een boom« zet hij de plantenprentenboeken voort die zijn overleden moeder Kate Petty samen met Axel Scheffler maakte. Zeno zaait een zonnebloem is nog door Kate geschreven voor ze op 55 jarige leeftijd aan kanker overleed. William Petty probeert om ingewikkelde dingen eenvoudiger te maken voor kinderen. Hij beklimt graag heuvels, leert vreemde talen, kijkt naar dieren, reist met de trein of zingt karaoke.

Zeno zaait een zonnebloem

Illustrator Axel Scheffler

De illustraties in beide boeken zijn gemaakt van Axel Scheffler. Een van mijn favoriete illustrators. Vele kennen hem van de Gruffalo of van het prachtige boek samen. Er wordt gebruik gemaakt van heldere kleuren en duidelijke vormen in de illustraties.
Het element van de flapjes waarbij je onder de grond kunt kijken vind ik geniaal bedacht. Want onder de grond gebeurd nog zoveel meer voordat je bloem, plant of boom boven de grond uitkomt. Gelukkig verteld de worm wat er gebeurd.

Achterin Bibi plant en boom en Zeno zaait zonnebloemen staan nog handige plant en zaai tips. Vooral de tip dat je een eikenboom ergens moet planten waar veel ruimte is en dat je toestemming moet vragen vind ik een hele nuttige!

Ik kijk uit naar meer boeken als Bibi plant een boom en Zeno zaait zonnebloemen. Hele moestuinen zijn nog te vullen 😉

 Bibi plant een boom Zeno zaait een zonnebloem

Specificaties Bibi plant een boom

auteur: William Petty | Illustrator Axel Scheffler | Vertaling Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714033 | 28 maart 2023  | 16 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Specificaties Zeno zaait een zonnebloem

Auteur: Kate Petty | Illustrator Axel Scheffler | Vertaling Johanna Rijnbergen | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047714026 | 28 maart 2023 | 16 pagina’s | Meer informatie vind je bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.