De komeet – Een bundel met diverse, speculatieve verhalen

De komeet is een verhalenbundel waarin diversiteit belangrijk is. Dit in de breedste zin van het woord. De bundel is samengesteld door Vamba Sherif en Martijn Lindeboom. Inspiratie begon vanuit het idee dat er weinig culturele diversiteit is in boeken. De literaire wereld is overwegend wit en daar hebben ze gelijk in.
Ik was dus erg nieuwsgierig naar deze verhalen. Diversiteit in verhalen kan ik zeker waarderen en sci-fi en fantasy ook. Kom maar op dus met je bijzondere stukken!

De komeet - Een bundel met diverse, speculatieve verhalen

‘De komeet’ uit 1920

In 1920 scheef W.E.B. Du Bois ‘De komeet’. Als kind met donkere huidskleur werd hij geconfronteerd met zijn anders-zijn. Dit verwerkte hij in zijn werk ‘The souls of black folk’. Hij wilde slavernij in kaart brengen en kwam in verschillende delen van de wereld terecht. Zijn ervaringen brachten ook ‘De komeet’, een speculatief verhaal. Du Bois dacht dat zwart en wit elkaar alleen zouden kunnen treffen en ongehinderd van elkaar zouden kunnen houden in een wereld waarin het onderdrukkende en discriminerende systeem ontmanteld werd. Vanuit deze gedachte schreef hij ‘De komeet’.

Zijn verhaal is de inspiratie geweest voor de verhalen in deze bundel. Aan het begin van het boek is ‘dan ook ‘De komeet’ zijn verhaal opgenomen. Dit is het originele verhaal, vertaald naar het Nederlands.
Na het lezen van de intro wilde ik graag zijn verhaal lezen. Heel leuk dat dit is toegevoegd en gezien de verwijzing denk ik ook nodig. Ik vond dit verhaal enorm sterk en genoot ervan. Nu maar eens de verhalen lezen die deze bundel samenstellen.

De geest van Du Bios in nieuwe verhalen

De auteurs in deze bundel van De komeet hopen te inspireren en de geest van Du Bios te laten voortleven in hun verhalen. Deze zijn speculatief en zijn onder andere in de genres sci-fi, fantasy, horror en magisch realisme geschreven. Verwacht het onverwachte, is gezegd. Dit probeerde ik maar toch werd ik verrast door deze uiteenlopende en bijzondere verhalen. De verhalen in deze bundel en hun subgenres/info;

  • Under Water Surveiller – Chris Polanen
    Psychologische sciencefiction, toekomstige technologie
  • Hymne van de overlevers – Rochita Loenen-Ruiz
    Sciencefiction/ space opera, varianten van de mensheid
  • Terugkeren – Rashid Novaire
    Historische fictie en horror, met social fiction twist
  • Achter het schild – Dido Michielsen
    Near-future sciencefiction. Nieuwe technologiën, pandemiën
  • Ovidius – Mira Feticu
    Mengeling, historie, magische realisme en sci-fi, brief
  • Wat moeten wij met de wolf & hoe maken wij van hem een Nederlander? – Roderick Leeuwenhart
    Near-future sciencefiction, biotech, klimaatverandering, natuur
  • Zonnekind – Clarice Gargard
    Africanfuturism, tijdreizen
  • Onder de sneeuw – Sholeh Rezazadeh
    Magisch realisme, heftige toekomst, metaforen
  • In het groene maanlicht – De Chrononauten
    Solarpunk, gebaseerd op trends die nu al zichtbaar zijn
  • De tijdlus – Shantie Singh
    Sci-fi / social fiction
  • Proxima (Simulacra) – Khadija al Mourabit
    Sciencefictionhorror, andere planeet, sociale elementen, commentaar op stand van de wereld
  • De dans van de kiezelwieren – Weegbree
    Ecofeministisch, streven naar gelijkheid en collaboratie in de samenleving
  • De terugkeer van de komeet – Liang de Beer
    Near-future social fiction, technologie, klimaatverandering
  • Gloed van de wederhelften – Vamba Sherif en Martijn Lindeboom
    Near-future sciencefiction met Africanfuturism-invloeden, postapocalyptisch

Alle schrijvers hebben enorm unieke verhalen weten neer te zetten. Sommigen vond ik lastig inkomen, maar het meeste las prettig weg. Zowel de schrijvers en hun eigen achtergrond, als hun verhalen lopen enorm uiteen. Het is mooi om te zien hoe zij allen op verschillende manier bijdragen aan de diversiteit in dit boek.

Hedendaagse diversiteit en maatschappijkritiek

In veel van de verhalen is, zoals genoemd op de achterflap, maatschappijkritiek te bespeuren. Ook bevatten sommige verhalen in de komeet metaforen en heftige toekomstbeelden die wel eens een goed punt kunnen maken. Actuele kwesties komen uitvergroot aan bod. Toch is de diversiteit in deze verhalen veel breder dan ik verwacht had. Het was prettig om zoveel originele en creatieve verhalen te lezen. Het boek las prettig weg en zette met enige regelmaat aan tot nadenken. Er waren veel mooie maar ook veel heftige momenten.

De vele korte verhalen dragen bij aan het gemakkelijk weglezen van De komeet. ‘Nog even één verhaaltje’, zei ik steeds tegen mijzelf. Natuurlijk gaat een boek dan snel uit. Het lezen in een boel korte verhalen past ook ideaal in een druk leven. Geen tijd om te lezen? Of gun je jezelf de tijd hier niet voor? Wellicht is dit dan meer iets voor jou, en lukt het dan wel.

Het gevoel van verwondering is een centraal kenmerk van het speculatieve, net als de vraag ‘wat als?’ Dat is waarom ik dit genre zo’n warm hart toedraag: mits goed gedaan is alles mogelijk en kan iedereen meedoen.

Marijn Lindeboom in ‘De komeet’

De komeet

Tot slot heeft ‘De komeet’ een mooi nawoord, geschreven door Martijn Lindeboom. Dit was een hele prettige toevoeging. Vervolgens word er op sub-genres, de verhalen en de auteurs ingegaan. Dit was mij niet bekend en dus een leerzame toevoeging. Allerlaatst zijn er dan nog leestips van Vamba en Martijn. Deze zijn onderverdeeld in verschillende kopjes, zo kun je kijken wat bij jou past. Dit brachten ze erg leuk, en ik heb zeker dingen zien staan die ik wel wil lezen. Ik denk dat met dit boek een mooie extra stap gezet is richting inclusiviteit en diversiteit in speculatieve fictie.

Specificaties De komeet

Auteurs: Vamba Sherif & Martijn Lindeboom en anderen (hierboven in de recensie vernoemd) | Uitgever: De Geus | Februari 2023 | 288 pagina’s | 9789044546231 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.