Hertje gaat de zon achterna – een fabelachtig prentenboek

Illustraties maken een prentenboek. En bij ‘Hertje gaat de zon achterna’ is dat helemaal het geval. Het verhaal is mooi, maar de illustraties zijn werkelijk fabelachtig. Sprookjesachtig. Magisch. Deze zijn zeker uniek, in een stijl die ik in prentenboeken nog nooit eerder had gezien.

Hertje gaat de zon achterna

Waar gaat de zon naartoe? Hertje gaat de zon achterna

Er was eens een hertje. Hij hield van de zon. Maar elke avond, als de zon onderging, was het hertje bang en verdrietig. ‘Waar gaat de zon naartoe?’ vroeg hij. Maar dat wist niemand. Dus besloot het hertje op reis te gaan, op zoek naar de zon….
Maar deze reis is beangstigend. In het donker zijn er vreemde dieren, die rare geluiden maken. Hij hoort geritsel en gejank. Elke ochtend was hij weer blij, maar dan komt er een moment dat alles donker is. Uiteindelijk leert het hertje een belangrijke les.

Een pareltje

Ik kan niets anders zeggen dan dat ‘Hertje gaat de zon achterna’ een absoluut pareltje is. Een klein meesterwerkje, met illustraties die stuk voor stuk zo mooi zijn, dat je ze wel in zou willen lijsten. Hoe tof zouden deze illustraties zijn voor aan de muur in de kinderkamer?
Het begint al met de voorkant. Het boek heeft een opvallend, lang formaat. De voorkant van het boek heeft structuur, en is voorzien van roze glitterfolie. In het boek zelf wordt je helemaal de wereld van het hertje in gezogen. En vooral de rijke natuur staat centraal. Prachtige rozen, bloesembomen, bergtoppen, leliebladen en een nachtelijk bos. De planten en bloemen zijn met veel zorg getekend, en de dieren zien er heel mooi en lieflijk uit. Dit is echt een boek waarin je wil blijven kijken.

Hertje gaat de zon achterna

Een verhaal over groei

‘Hertje gaat de zon achterna’ is een verhaal over groei. Persoonlijke groei, en het overwinnen van je angsten. Maar dat uit zich uiteindelijk bij het hertje ook in lichamelijke groei. Want het hertje is op het eind van het boek geen klein hertje meer, maar een prachtig volwassen hert.

Het overwinnen van angsten is in dit boek mooi weergegeven. Hertje is zo bang voor het donker, dat hij niet ziet dat dit ook hele mooie kanten heeft. Zonder donker, geen licht. En soms ben je bang voor dingen, die achteraf helemaal niet zo eng blijken te zijn. Dit is voor kinderen mooi om dit via dit boek te ontdekken. En wie weet, kunnen ze het wel vertalen naar hun eigen situatie. Want iedereen is weleens bang geweest, en vaak valt dat achteraf heel erg mee. En ben je net als het kleine hertje, weer een stukje gegroeid.

Specificaties ‘Hertje gaat de zon achterna’

Auteur: Joanna McInerney | Illustraties: Quang & Lien | Vertaling: Ellen Hosmar | Uitgeverij: Veltman Uitgevers | 9789048320974 | 27 juni 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.