Halloween prentenboeken, een griezelig leuk overzicht

Met Halloween voor de deur besloot ik op zoek te gaan naar leuke boekjes over deze griezelige periode. Het moet voor jonge kinderen ook weer niet te eng worden. Alhoewel griezelen ook erg leuk kan zijn. Hier dus een leuk overzicht met Halloween prentenboeken passend bij jonge kinderen.

hoofd Halloween prentenboeken

Een echte Heks

De kaft van het Halloween prentenboek, een echte heks, ziet er al veelbelovend uit. Een meisje met een vastberaden blik in normale kleding met op de achtergrond drie kinderen die verkleed zijn. De kaft is dan ook precies de reden waarom ik dit boek aanvroeg om te recenseren. Het nodigt uit om gelezen te worden.

Halloween prentenboeken

Cassandra hoeft niet verkleed

Het is Halloween, en Cassandra heeft er een hekel aan. Kinderen die verkleed gaan als Harry Potter, vampier of heks, nee daar heeft ze niks mee. Ze snapt niet waarom kinderen de moeite doen om elkaar bang te maken door zich eng te schmincken of een plastic mes. Een echte heks hoeft zich niet te verkleden.

Ze weet zeker dat ze een heks is, want waar andere kinderen heel veel moeite hadden met leren lezen, ging het bij Cassandra helemaal vanzelf. Cassandra wist zeker dat ze toverkrachten had. Ze betoverde een klasgenoot die vervolgens 3 dagen ziek thuis was. En thuis maakt ze heksenbrouwsels, inclusief slakkenslijm, waar haar ouders van smikkelen. En ze heeft nog veel meer mensen en dieren betoverd.

een echte heks is niet bang

Een echte heks is niet bang

Een echte heks is niet bang. Ze is dus niet bang voor vleermuizen ( al kijkt ze op de illustratie wel bang). Helaas lukt vliegen op een bezem nog niet, daar is ze nog te jong voor. Cassandra vindt Halloween maar flauw. Maar van spinnen, daar is Cassandra dan wel bang voor.

Een ontzettend leuk boek die toekomstige tovenaars en heksenkinderen aanspoort om na te denken over of ze Halloween leuk vinden of niet. Vinden ze het leuk om te verkleden en te schmincken of eigenlijk niet. Vinden ze het eng of grappig? En een spin en vleermuis zijn ze daar bang voor?

Het antwoord van mijn dochter weet ik al. Die is dol op Halloween en zeurt al weken om verkleed naar school te mogen. Als skelet, heks of in een outfit met vleermuizen. Het maakt haar niks uit. Lekker griezelen!

Specificaties Een echte heks – Halloween prentenboeken

Auteur: Béatrice Ruffié Lacas | Uitgeverij: Clavis | 9789044835182 | september 2019 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

een echte heks

Het verhaal van het spookje en de vleermuisjes

Toen ik dit Halloween prentenboek zag, wist ik meteen dat ik hem wilde reviewen. Ik heb hier in huis namelijk een dochter die altijd vleermuizen tekent, en als het aan haar lag was het elke dag halloween. Dan mocht ze haar skelettenpak aan, of haar heksenpak of haar rokje en shirt met vleermuizen erop. Daarbij is hij ook nog eens van mijn favoriete schrijvers Liesbet Slegers. Dat moest een goed boek zijn zou je denken. Nou er is meer aan de hand met Het spookje en de vleermuisjes. Je kan er hele lessen mee doen met de peuters / kleuters!

Ik nam het halloween prentenboek mee naar de hogeschool tijdens een opdracht voor “het jonge kind”, Wat maakt een prentenboek een goed boek voor jonge kinderen was een van de opdrachten. Kun je als je alleen naar de prenten kijkt vertellen waar het verhaal over gaat? Ja, was de conclusie bij het verhaal van het spookje en de vleermuisjes.

spookje en de vleermuisjes

Spookje in een huis

Op de eerste prenten zien we spookje en een groot huis. Daar zal spookje wel wonen. Hij leest een boek voor aan een paar muisjes en spinnen. Hij kijkt door een groot raam en ziet allemaal dieren in het bos. Spookje hangt een halloween uitnodiging op aan een boom. Hij versiert het kasteel met een pompoen en slingers. De spinnen maken mooie webben.

Spookje is in de keuken om pompoensoep te maken, maar de pan lijkt wel erg klein. Hij staat op een trap naar boven te bibberen. De muizen bibberen ook. Hij kijkt bang. Op zolder staren allemaal oogjes in het donker hem aan. Het zijn vleermuizen. Ze lijken best aardig en er staat een grote pan! Spookje en de vleermuisjes brengen samen de grote pan en de groene soeplepel naar beneden, Ze maken ook samen de pompoensoep.

Visite, allemaal dieren uit het bos komen verkleed bij Spookje en de vleermuisjes langs. Ze hebben veel plezier, dansen en smullen van de pompoensoep.

spookje en de vleermuisjes

Interactief voorlezen

Het verhaal leent zich goed om interactief voor te lezen. Als ik een voorwerp in een specifieke kleur zie ben ik altijd geneigd om te zeggen dat het een andere kleur is, kijken of kinderen goed opletten en mij durven te verbeteren.

Er zijn veel dieren om te tellen en om over te vertellen. Welke dieren zie je? Hoeveel vleermuizen zie je? Hoe heet dit wat de spinnen maken? Wat doen ze allemaal in de soep? Hoe helpen de muizen met versieren? Kun je aan de bomen zien welk seizoen het is? Als wat zijn de dieren verkleed?

Super leuk natuurlijk als je een grote pan met een soeplepel en een paar pompoenen meeneemt. Ga samen een pompoen uithollen en uitlepelen, maak lekkere soep met de kinderen. En misschien kun je na afloop mooie knutsels met ze maken om de klas/opvangruimte te versieren.

spookje en de vleermuisjes

Boek nog niet afgelopen

Als het verhaal is afgelopen is het halloween prentenboek nog niet afgelopen. We zijn iets over de helft en er is nog zoveel interactiefs te doen. Wat denk je van een schaduwspelletje, een kort verhaaltje over verkleden met spookje en de vleermuisjes, Traptreden tellen en groepjes met dieren/voorwerpen tellen. Een zoekplaatje met 4 dingen om te zoeken. Een versje leren. Zoek de 7 verschillen. Zing een liedje over spookje op de melodie van hoedje van papier, tel vleermuizen en herfstbladeren. Welke vormen kom je tegen in het spinnenweb en zoek de gekleurde heksenhoedjes. Het boek sluit af met een kort verhaaltje nog.

Kortom een spannend, maar vooral lief en grappig prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Inclusief een lang verhaal, mogelijkheid tot interactief voorlezen en heel veel spelletjes en opdrachten na afloop. Halloween wordt een groot feest!

Specificaties Het spookje en de vleermuisjes – Halloween prentenboeken

Auteur: Liesbet Slegers | Uitgeverij: Clavis | 9789044836592 | september 2019 | 56 pagina’s | meer informatie vind je hier

Nog minder dan een week en dan is het Halloween. Daar kun je echt niet meer omheen want alle winkels liggen er al vol mee en er wordt van alles aan activiteiten georganiseerd voor kinderen en grote mensen. Hoe leuk is het als je met de kinderen ook kan lezen uit boeken over Halloween zoals een Halloween AVI boek en een tijdschrijft met heksen als thema!

Halloween boeken

halloween boeken

Halloween AVI boek Nachtwacht De Draak

halloween AVI boek

De populaire Ketnet-reeks is er nu ook voor de jongste lezers. De echte avonturen van op het scherm werden voor hen vertaald naar AVI-niveau. Aangezien dochterlief leest op AVI 1 niveau en dol is op Halloween leek het mij leuk om dit Halloween AVI boek te reviewen met haar, ondanks dat wij deze serie helemaal niet kennen.

halloween boeken

Voorin staan de personages met foto en naam en die moet je goed uit je hoofd leren voordat je dit boekje verder kunt lezen.

halloween boeken

Want in plaats van de namen, die nog te moeilijk zijn om te lezen en ook om uit te spreken, staan de foto’s van de hoofdrolspelers in het halloween boek. Dochterlief bleef maar terugbladeren en vragen hoe die heet en die heet. Dat bevorderde niet echt haar zin om zelf te lezen kan ik je vertellen. Dus het boek werd op de grond gesmeten. Ik nam het over en het duurde bij mij ook even voordat ik de naam bij het plaatje uit mijn hoofd wist en iets beter kon voorlezen.

Het verhaal gaat over een mysterieuze steen dat een ei blijkt te zijn van een draak. Iemand wil hem hebben om in het drakenei te kunnen kruipen en weer tot leven te komen.

Ik snap dat kinderen met oudere broertjes en zusjes die deze serie op Ketnet volgen het leuk vinden om zelf te kunnen lezen. Wij kennen de serie niet en dochterlief vond het verhaal ook niet zo leuk om zelf te lezen. Misschien volgend jaar..

Specificaties Nachtwacht – De draak

Uitgeverij: De Ballon | Auteur: Elly Simoens | 9789403207254 | 32 pagina’s
oktober 2018 | meer informatie vind je hier

Heksen tijdschrift POMPOEN

halloween boeken

Wij hebben nu al een aantal keer de POMPOEN binnen gekregen en ik kan hem nu heerlijk gebruiken in deze blog! POMPOEN is een voorleestijdschrijft voor kinderen van 3,5 – 7 jaar. En in deze november editie staat de heks centraal. Super leuk want ik zit met de kindjes nu volop in thema heksen! De kindvriendelijke halloween zeg maar haha.

In het voorleestijdschrift POMPOEN vind je een voorleesverhaal over de koffer van een heks van 20 pagina’s. Het is een erg leuk verhaal en goed geïllustreerd en past perfect in het rijtje halloween prentenboeken thuis.

halloween boeken

Er staat een leuk gedicht met bijbehorend recept over pompoenen, een knutsel om zelf een vleermuis te maken en leuke weetjes over dieren die een winterslaap houden of een winterrust doen.

halloween boeken

Nog twee verhalen in het blad en een strip aan de achterkant maken deze POMPOEN Editie helemaal geschikt voor Halloween. Ach en de titel van het tijdschrijft natuurlijk ook ?

Het tijdschrift POMPOEN kun je 10 keer per jaar ontvangen voor €53,00 inclusief een gratis trolley van SamSam. SamSam is de cartoon die achterop staat. Of Je ontvangt 5 x POMPOEN voor maar € 28,50 + een gratis Rikki- of Anna-handpop!

Pop-up Carousselboek halloween prentenboek

mijn pop up carrouselboek in het spookhuis

Helemaal in smaak valt dit gave Pop-up Carrouselboek over een spookhuis! Met twee zombiebroertjes, een heks, een spook, een vampier en meer figuren kun je door dit leuke boek heen wandelen door verschillende vertrekken.

halloween boeken
halloween boeken
halloween boeken

Er staat natuurlijk ook een leuk verhaal in om uit voor te lezen en die kunnen de kinderen naspelen. Het heeft in elk geval te maken met een machine die niet helemaal goed werkt en waardoor de zwarte kat roze wordt en het skelet een schattig knuffeltje. Zou dat wel goed komen? Donzie het monster schiet te hulp!

Echt een heel leuk boek die het aanschaffen meer dan waard is om elk jaar te gebruiken bij Halloween! Er zit zelfs een handig envelopje bij om de poppetjes in te bewaren!

Specificaties Carrouselboek in het spokenhuis – Halloween prentenboeken

Uitgeverij: De Ballon |   9789403207117 | 16 pagina’s | oktober 2018 | meer informatie vind je hier

PIPPO herfst

halloween boeken

Ach en voor die hele kleintjes die echt nog helemaal niks snappen van Halloween is er natuurlijk ook nog de PIPPO. En die staat dit keer helemaal in het teken van de herfst!

halloween boeken

Een verhaaltje van Pippo het aapje, van Bruintje Beer en een van Nijntje.

halloween boeken

Een mooie zoekplaat van Fien en Milo in de herfst 

halloween boeken

En een hele grote zoek en kijkplaat op het treinstation. Dit en nog veel meer aan leuke tips voor in de herfst en een kiekeboe plaat.

PIPPO bouwt voort op de woordenschat van de jongste kinderen en stimuleert zo hun taalontwikkeling.

PIPPO is een leuk voorleestijdschrift voor de allerkleinsten. Je kunt een abonnement nemen. 6 keer Pippo is €24,00 en een gratis Karel knuffelpop.

Het spook Nijntje

spook nijntje Halloween voorleesboek Halloween prentenboeken

Welk kind wordt niet voorgelezen uit Nijntje?! Ik denk geen een in Nederland. Nijntje is bij ons een van de 4 favoriete hoofdpersoon. In dit boek verkleed Nijntje zich als spook en laat haar vriendinnen en tante flink schrikken. Een leuk verhaal ook voor de jongste! en past prima in het rijtje halloween prentenboeken

Onder andere te koop bij Bol.com in 3 varianten; normaal, oud Grieks en XL formaat

Gonnie & vriendjes verkleden zich halloween prentenboeken

Gonnie en vriendjes verkleden zich

Nog zo’n favoriet is Gonnie & haar vriendjes. Per toeval liep ik tegen dit boek op in de supermarkt en twijfelde geen moment want hoe leuk is het om ook Gonnie bij de Halloween voorleesboeken te zetten. Ook al zat hij niet in de wel bekende blokboekvorm en heeft hij dunne bladzijden hij is erg leuk om voor te lezen. Het is de avond van Halloween, een avond om te delen!

Woezel en Pip Spookjes favoriete Halloween voorleesboeken

woezel en pip spookjes

Woezel en Pip ja, ook een van de favorieten. Samen spelen, samen delen. Spelen altijd met elkaar!!!! Dat wordt hier toch wel een paar keer per dag herhaald. Deze beroemde hondjes gaan een feestje geven in het donker. Een spookfeestje! Ze laten Tante Perenboom en Wijze Varen flink schrikken, maar schrikken zelf nog veel erger van een Spook! Zou die echt zijn?

Dit Halloween prentenboek is onder andere te koop bij Bol.com

Guusje Nederhorst |  Dromenjager

Stap maar op mijn bezemsteel Halloween prentenboeken

halloween geluidenboek Halloween prentenboeken stap maar op mijn bezemsteel

Dit boek heb ik in de bibliotheek gehuurd. De kinderen zijn dol op geluiden boeken en ik twijfelde dan ook geen moment. Het verhaal is voor jonge kinderen wat te lang van stof, dit kun je zelf inkorten natuurlijk. Ik laat de kinderen omstebeurt een geluidje indrukken om voldoende interactie te houden. Vooral de heks maakt een geweldig geluid! Niet zozeer het thema Halloween zelf, maar heksen horen er toch een beetje bij vind je niet bij Halloween voorleesboeken?!

Dit Halloween prentenboek Onder andere te koop bij Bol.com

Auteur: Julia Donaldson | Axel Scheffler | Gottmer kinderboeken

Heksje Mimi geeft een griezelfeestje

heksje minni  Halloween prentenboeken

Ook deze huurde ik in de bibliotheek. Van heksje Mimi zijn er verschillende boeken en ik koos deze uit omdat Halloween natuurlijk een feestje is. Ook bij deze is het verhaal voor de jonge kinderen onder de 2 jaar wat te lang, maar de plaatjes zijn leuk en er valt genoeg te zien en te vertellen.

Onder andere te koop bij Bol.com Kathleen Amant | Uitgeverij Clavis

Meer Halloween prentenboeken

Welke Halloween prentenboeken lees jij voor? Wij stoppen niet met lezen bij StoerLeesVoer. Hieronder nog wat leuke boeken die passen binnen het thema prentenboeken Halloween.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.