Een wonderprachtig dier – een dierengedicht voor elke dag van het jaar

Wat een wonderprachtig boek! Wij waren meteen diep onder de indruk druk van dit rijk geïllustreerde boek met maar liefst 366 gedichten. Want dit dikke boek Een Wonderprachtig Dier bevat een dierengedicht voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Een verzameling van vele dichters die allen de dierenwereld weten te vangen met hun mooie woorden. De gedichten zijn geïllustreerd door Britta Teckentrup, en zij geeft de gedichten nog meer diepgang, kleur en fantasie. Voor alle leeftijden een pareltje van een boek.

Een prachtig dier

uit een andere tijd.

Een wonderprachtig dier.

Fragment uit Giraffe – Kees Spiering
hoofd

Samen leven op aarde

We leven als mens op deze aarde samen met heel veel dieren. We ademen dezelfde lucht en vangen dezelfde zon. Zo begint deze dichtbundel met het gedicht Levenden van Maurits Mok. Met een prachtige illustratie van een ijsbeer en haar jong. En daarmee wordt eigenlijk meteen duidelijk gemaakt hoe belangrijk en waardevol het is als we ook in de toekomst kunnen blijven samen leven op onze aarde. Door Katelijne Brouwer wordt mooi verwoord dat een klimaat met altijd zomer geen goed idee is:

muggen in januari en wespen in mei
omdat het nooit meer vriest

de laatste ijsberg is gesmolten
en Amersfoort ligt dan aan zee

liever heb ik het strand bij Zandvoort
gewoon de ijsberen op de ene pool
de pinguïns op de andere

liever niets veranderen

en vooral
geen vogelspinnen in mijn wc

Altijd zomer ja of nee – Katelijne Brouwer

We duiken verder dit grote boek in met al die gedichten over een wonderprachtig dier. Wauw wat een bijzondere reis door de dierenwereld. Een roofvogel in de lucht, een machtige olifant en trotse pauw. Een ijsvogel die in het water duikt, met daarbij een gedicht van Arie van den Berg. Maar de oogwenk ziet even maar een blauwe vlam.

Respect voor de natuur

Dit is een boek waarmee je respect voor de natuur groeit en groeit. Waar met taal de mooiste gedachten worden verwoord. Met een indrukwekkende lijst van dichters die ons land rijk is. Het is te moeilijk om uit die maar liefst 366 gedichten de mooiste te kiezen. Maar het fijne is dat je iedere dag weer een nieuw gedicht kunt lezen. Met steeds weer een nieuw inzicht.

Gedichten met een beetje humor, melancholie en stiekem ook dat verlangen naar het onbezorgde leven van dieren. Zoals die zich uitrekkende poes, dromend over muizen. Alles komt voorbij in deze bundel; van de wereld van de insecten tot de roofdieren op de savanne. En het wordt met veel ontzag voor de natuur beschreven.

Van januari tot december – elke dag een gedicht

In Een wonderprachtig dier staan 366 gedichten, voor elke dag van het jaar inclusief schrikkeldag. Met gedichten van vele bekende dichters die we ook op StoerLeesVoer vaker voorbij zien komen. Zoals Bette Westera, Koos Meinderts, Edward van de Vendel, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Erik van Os. En natuurlijk nog vele meer.

Door Uitgeverij Ploegsma is er voor de samenstelling van dit boek een gedichtenwedstijd uitgeschreven. Hierdoor hebben ook een aantal nieuwe namen een plek in het boek weten te bemachtigen. Zo schrijft Ine de Volder over de sluipende tijger en Benjamin Sercu prachtig over de machtige walvissen.

Het is natuurlijk een mooi voornemen voor dit jaar om iedere dag even een gedicht te lezen. Om je gedachten te verzetten als dat nodig is. Om even in het moment te zijn aan het eind van een drukke dag. Erg handig is dat je de gedichten kunt terugvinden in de vier verschillende registers: op auteursnaam, titel, beginregel en dier.

Een wonderprachtig dier – een kunstwerk

Wat zijn alle gedichten mooi bij elkaar verzameld in deze bundel samengesteld door Uitgeverij Ploegsma. Maar ook de illustraties maken het een parel van een boek. Op iedere pagina zien we een grote en kleurrijke illustratie die perfect past bij het thema van de gedichten. Prachtig gedaan door Britta Teckentrup. Zij is een prijswinnende illustrator en auteur, afkomstig uit Duitsland. Wij kennen haar bijvoorbeeld ook van het mooie prentenboek In de maneschijn.

Leuk om te weten is dat je met de aanschaf van dit boek het Wereld Natuur Fonds steunt. Zodat die wonderprachtige dieren beschermd kunnen worden en hun leefomgeving behouden blijft. Met de tip voor kinderen om zelf ook aan de slag te gaan als natuurbeschermer. Dat kan bijvoorbeeld door Ranger te worden van het Wnf.

Mocht je een bijzonder boek als cadeau willen geven voor een verjaardag of gelegenheid, dan is dit een echte aanrader. Een boek om jaren van te kunnen genieten. En leuk voor het hele gezin. Want het is ook voor kinderen heel leuk om eens een gedichtje te lezen!

Een wonderprachtig dier is de opvolger van de dichtbundel Ik wou dat ik een vogel was. Voor elke dag een vogelgedicht. In 2019 uitgegeven, en een groot succes bleek dit te zijn. Vandaar dit mooie vervolg met dierengedichten. Ik wou dat ik een vogel was is toevallig ook één van de meest bekeken reviews op StoerLeesVoer. En we denken dat dit wonderprachtige boek over alle dieren een waardige opvolger is die net zoveel lof verdient!

Specificaties Een wonderprachtig dier

Auteurs: divers | Illustraties: Britta Teckentrup | Uitgeverij Ploegsma | Vormgeving omslag: Nancy Koot | Binnenwerk: Studio Cursief, Irma Hornman | 9789021682525 | november 2021 | 336 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.