Prentenboek Samen, voor een lieve wereld plus lesidee

Laten we aardig zijn voor elkaar. Dat is soms lastiger gezegd dan gedaan. Zeker voor jonge kinderen die het verschil nog niet zien tussen een ongelukje of expres duwen. Niet voor niets horen kinderen in de leeftijd van 2-6 jaar continue: Samen delen, samen spelen! Samen in tijden van corona is ook een lastig iets. Want wat is samen nu echt. Hoe ziet een wereld eruit waarin iedereen aardig is? Axel Scheffler schreef een Prentenboek Samen met hulp van maar liefst 38 aardige tekenaars. Samen dus!

prentenboek samen hoofd

Axel Scheffler

Axel Scheffler ken je wellicht van het geweldige verhaal van de Gruffalo. Hij schreef een prachtig voorwoord in dit bijzondere Prentenboek Samen. Hij legt in zijn voorwoord ook wat uit over de organisatie waar hij beschermheer voor is. Three Peas, voor vluchtelingen die onder erbarmelijke omstandigheden leven.

Het Prentenboek Samen

Het Prentenboek Samen, geeft antwoord op de vraag:

Hoe krijgen het samen voor elkaar om een wereld te krijgen waarin iedereen aardig is?

En dat kan op heel veel manieren kan ik je vertellen! Door naar iemand te lachen, door te luisteren, door te knuffelen en te helpen. Iemand vasthouden die bang is of zich zorgen maakt. Je kunt iemand opvrolijken of samen een spelletje spelen. Voor iemand zorgen en naar zijn verhalen luisteren. Je kan iets helpen tillen of oprapen, iemand voor laten gaan in de rij en proberen om geduldig te zijn.

Nog meer ideeën

In het prentenboek Samen komen nog veel meer ideeën naar voren. Om een potje aardigheid te maken bijvoorbeeld. Elke keer als je aardig was stop je er een knikker in. Zal de pot snel vol zijn?

Help anderen die onze taal moeten leren door ze te helpen met nieuwe woorden. Hoe kun je iemand welkom heten in de klas bijvoorbeeld?

Iedereen kan aardig zijn! en dat maakt dat we samen een mooiere wereld maken!

prentenboek samen

Creatief lesidee: Helpende en lief doen kaarten

Na het lezen van dit Prentenboek Samen en een college op de Hogeschool, besloot ik om helpende en lief doen kaarten te maken met de kleuters in groep 1. Wij werken met de KiVa methode, voor de sociaal emotionele ontwikkeling en de kinderen wisten al goed wat lief doen betekent. Een knuffel, een high five, troosten bij verdriet en samen spelen. Maar het helpen daar kon nog wel wat in veranderen.

Samen bedachten we een lijst met meer dan 30 dingen. 30 dingen om lief te zijn voor elkaar en om elkaar te helpen. En ook om de juf te helpen. Via kleine toneelvoorstellingen maakten we scene’s waar we een foto van maakten. Die plakte ik op een papier en schreef er kort de bedoeling bij op van de foto. De kinderen wisten heel goed wat de bedoeling was bij de foto doordat we samen de lijst hadden gemaakt en samen hadden bedacht hoe we dit op de foto moesten gaan zetten.

prentenboek samen

Lief doen dankzij prentenboek Samen

Elke ochtend als de kleuters binnen kwamen zetten ze hun naamkaartje bij een van de helpende en lief doen kaarten. De klas aanvegen, de lichten uit en aandoen, de prullenbak naar de tafel tillen, helpen met speelgoed opruimen, of gevallen jassen weer op de kapstok hangen. Maar ook iemand helpen optillen als die is gevallen en troosten of een pleister helpen plakken.

Geïnspireerd door het Prentenboek Samen kozen wij ervoor om aardig te zijn voor elkaar en te helpen! dan wel niet met 38 tekenaars, maar wel met 30 fantastische kinderen die begrijpen dat we elkaar nodig hebben voor een fijne dag!

Specificaties Prentenboek Samen

Auteur: Axel Scheffler | Illustratoren Beatrice Alemagna, Steve Antony, David Barrow, Rotrant Susanne Berner, Sir Quentin Blake, Serge Block, Melissa Castrillon, Benjamin Chaud, Marianna Coppo, Kitty Crowther, Pippa Curnick , Gerda Dendooven, Michael Foreman, Lucia Gaggiotti, Ingrid Godon, Susanne Gohlich , Chris Haughton, Nicola Kinnear, Ole Konnecke, Anke Kuhl, Sarah McIntyre, Dorothée de Monfreid, Lydia Monks, Jorg Muhle, Thomas Muller, Barbara Nascimbeni, Guy Parker – Rees, Moni Port, David Roberts, Nick Sharratt, Birgitta Sif, Helen Stephens, Lizzy Stewart, Britta Teckentrup, Philip Waechter, Ken WIlson-Max, Cindy Wume | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047711896 | oktober 2019 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Prentenboek Samen van Axel Scheffler
footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.