Boeken over de Zuidpool en de Noordpool een verdwijnende bevroren wereld

Af en toe hoor je het in het nieuws. Het gaat niet goed met de polen. Ze smelten en dat vormt een bedreiging voor mens en natuur. Het stijgende water, de verdwijnende ijskappen, de opwarming van de aarde en ga zo maar door. Een actueel thema die de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden en waar ik als leerkracht wel wat aandacht aan zou willen geven met de kinderen. Boeken over de Zuidpool en de Noordpool zullen hier bij helpen.

Boeken over de Zuidpool en de Noordpool

Ik vind boeken altijd super om een vertrekpunt voor een thema te hebben. Je kunt eruit voorlezen, informatie vandaan halen, inspiratie voor lessen en mooie foto’s of tekeningen.
Geinspireerd door een bezoek aan het Omniversum en de film Antarctica besloot ik om mij hier een beetje in te verdiepen of daar ook mooie boeken voor zijn. Immers komt zometeen de winter weer om de hoek kijken en na de jaarwisseling kiezen veel kleuterklassen, kinderdagverblijven en gastouders voor het thema Noordpool en Zuidpool. Laten we daar dan ook Boeken over de Zuidpool en de Noordpool bij zoeken!

Ijs, ijskoude verhalen uit een wereld die verdwijnt

De titel is direct en dat is goed. Want het is een feit dat de polen aan het verdwijnen zijn en daar moeten we ons allemaal goed bij stilstaan. Op de steenkoude ijskappen op de polen is er veel leven dat diep onder de bevroren leeft en op de koude winderige vlaktes rondscharrelt.

Dit boek is een prachtig informatief boek voor kinderen en volwassenen vanaf de bovenbouw. Van elk dier dat besproken wordt in dit boek staat aangegeven waar de habitat is, de lengte van het dier, gewicht van het dier en de beschermingsstatus. Machtig mooi als je een spreekbeurt geeft over een bepaald dier want dit boek staat bomvol informatie.

Boeken over de Zuidpool en de Noordpool hoe overleven dieren?

In dit boek over de Zuidpool en de Noordpool kom je onder andere te weten hoe dieren weten de overleven in deze koude wereld. Soms door hun vacht, soms door een speklaag bijvoorbeeld. Maar wist je dat een ijskikker gewoon meebevriest in de winter? Dit dier dat leeft in het noordpoolgebied weet door twee cryoprotectanten weer te ontdooien en in leven te blijven. Heel bijzonder! De eenhoornwalvis, oftewel de Narwals zijn in bedreiging. Zij keren altijd terug naar de ijzige jachtgebieden, maar lopen gevaar door het verminderde zee-ijs.

Door het smeltgevaar lopen dieren als de ijsbeer gevaar. Er blijft steeds minder grond voor hun over om op te leven. Maar ook de poolvos heeft steeds minder voedsel en de adeliepinquins zijn zelfs al met 80 % verminderd door minder vis en krill.

Uitgestorven dieren

Dit boek over de Zuidpool en de Noordpool neemt je ook mee naar de prehistorie. Naar de tijd van van de ijstijden, mammoeten, grottekeningen, wolharige neushoorn en het reuzenhert. De foto’s en informatie zijn prachtig mooi maar ook heel erg confronterend. Want de aarde wordt steeds warmer en dat is overal in de natuur merkbaar. Zo zag ik laatst bij het jeugdjournaal kinderen staan bij een bloesemboom. Bloesem in november!

IJs, ijskoude verhalen uit een wereld die verdwijnt

Bomvol informatie

Het boek ijs staat bomvol informatie. Niet alleen over dieren, prehistorie maar ook over planten, habitats, zuiderlicht en de mensen op het ijs. Die daar wonen of tijdelijk leven vanwege het onderzoek wat ze doen op de noordpool en de zuidpool. De eerste ontdekkingsreizigers ontdekten al dat leven op ijs niet makkelijk was vroeger. En nu wordt dat alleen maar lastiger.

Een machtig mooi boek om te lezen, en te hebben in de klas! Prachtige foto’s van vroeger en nu en illustraties. Ook voor kinderen die nog niet goed kunnen lezen mooi om naar de platen te kijken en aan te geven over welk dier ze meer zouden willen leren.

Specificaties IJs, ijskoude verhalen uit een wereld die verdwijnt

Auteur: Laura Buller en Andrea Mills | Uitgever: Tdm Publishing | Co-auteur: John Woodward | 9789059248038 | september 2020 |160 pagina’s | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

IJs, ijskoude verhalen uit een wereld die verdwijnt

Antarctica, het werelddeel vol wonderen

Antartica het werelddeel vol wonderen

Waar het vorige boek over de Zuidpool en de Noordpool met prachtige foto’s rijk was geillustreerd bomvol informatie voor bovenbouw kinderen. Is Antarctica meer een educatief prentenboek over een onderzoeksteam.
In dit grote boek kom je alles te weten over het onderzoeksteam en hun onderzoek. De zuidpool en de dieren die er leven. De grote ijsplaat en de ijskoude winter en de onderwaterwereld!

Ben jij ook altijd in de war waar pinquins en ijsberen leven? Op de Noordpool leven ijsberen, op de zuidpool leven pinquins. Het is maar goed dat die twee elkaar niet tegenkomen, want dan zouden de pinquins niet meer lang te leven hebben.

Een leuke weetje uit Antarctica is dat hier 67 procent van het zoete water op de wereld bevindt. maar dat begint langzaam te smelten dus..

Een onderzoek op de zuidpool

Op de woeste zee is een boot onderweg. Hij vaart door de angstaanjagende Straat Drake, het wildste stuk van de zee. Een team is onderweg naar Antarctica. Het schip is een ijsbreker en breekt het ijs, Krak, krak, Krak!

Tussen het verhaal door leren we allemaal weetjes over de zuidpool. Zoals een ijszuil, een zeespin met 50 centimeter lange poten. We leren over verschillende soorten walvissen zoals de Orka en de Bultrug. Verschillende soorten Pinquins passeren ook en dan hebben we de vinpotigen, oftewel de zeehonden en zeeleeuwen onder andere.

Het team komt aan bij hun huis op Antarctica. Ze doen hier onderzoek om te kijken hoe het leven hier duizenden jaren eruit zag, hoe langzaam de gletsjer verschuift naar zee en nog veel meer informatie.

Boek over de Zuidpool

Buiten waait een windstorm, maar binnen zit het team warm binnen. Een gek contrast in de boek over de Zuidpool want overal zie je ijs en sneeuw en nu drinken ze warme koffie en praten ze via internet met thuis.

Ook dit boek over de zuidpool laat ontdekkingsreizigers van vroeger zien. Toen hadden ze nog geen stevig dik huis, maar een tent.

Wist je trouwens dat er ook een vulkaan staat op Antarctica? Lava is 1000 graden heet! En dat Antarctica bij geen enkel land hoort? Er is een speciaal verdrag waarbij het is toegestaan dat elk land onderzoek doet. Onderzoekers mogen hier rondlopen, maar toeristen niet. Zij zouden de dieren bang kunnen maken, of per ongeluk de natuur kapot maken.

Een prachtig mooi boek over Antarctica die al voor kleuters interessant is om naar te luisteren en zodoende meer te wereld over deze ijskoude wereld!

Specificaties Antarctica, het werelddeel vol wonderen

Auteur: Mario Cuesta Hernando | Uitgever: Fontaine Uitgevers | 9789059562202 | juli 2020 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Antartica het werelddeel vol wonderen
footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.