De ijskinderen – een verhaal over Vorst en de Sneeuwkoningin

Kennen jullie het verhaal van de sneeuwkoningin? Hier in huis heb ik verschillende versies gehad van dit echte winterverhaal. Toen ik zag dat de ijskinderen uitkwam waarin harten van kinderen nodig zijn om de winter te laten bestaan wist ik dat ik een prachtig boek zou ontvangen, en niks is minder waar! Want het is stiekem zelfs meer dan ik had gehoopt.

De ijskinderen

Klokslag middernacht wordt de vijfjarige Finn Albedo bevroren gevonden in het stadspark op een voetstuk van ijs. De dokter zegt dat zijn hart nog klopt, maar niemand kan hem wakker maken. Finns grote zus Bianca, vermoedt dat het zilveren boek dat Finn uit de bibliotheek heeft geleend er iets mee te maken heeft. Maar niemand wil luisteren. Terwijl meer kinderen bevroren raken, realiseert Bianca zich dat ze iets moet doen. Haar zoektocht naar de waarheid brengt haar naar een mysterieus winterwonderland vol ijskinderen, waar niets is wat het lijkt.

Een verhaal over Vorst en de sneeuwkoningin

Ik heb dit boek in 5 dagen uitgelezen en nu ligt hij te wachten op mijn dochter om gelezen te worden. Want wat is de IJskinderen toch een mooi boek. Het is niet alleen een spannend verhaal, maar er zitten nog vele lagen meer in verstopt. Allereerst over Vorst en de sneeuwkoningin.

Terwijl Bianca op zoek gaat naar het mysterie waarom haar broertje is veranderd in een kind van ijs met een kloppend hart is Vorst namelijk druk bezig met een plan om zijn grote zus te redden. De hagel en de wind, de ijzel en de Vorst zijn namelijk druk bezig om de sneeuwkoningin te redden. Deze voorlopers van de winter zien namelijk hoe zwaar hun zus het heeft en daarom hebben ze een plan bedacht. In een oude drukkerij maken ze speciale boeken waarin de kinderen eigenlijk om hulp wordt gevraagd. Door bepaalde woorden uit te spreken gaan ze naar een prachtig winter wonderland waar iedereen wel zou willen zijn.

Bianca is een slimme meid die overal notities van maakt en die ook niet bang is aangelegd. Ze volgt vreemde figuren, verstopt zich op vreemde plekken en durft zelfs volwassenen toe te spreken met wat er aan de hand is. Maar als niemand haar geloofd zit er maar 1 ding op… Ook zij zal op reis moeten gaan.

De ijskinderen een verhaal over vriendschap en liefde

De ijskinderen is niet alleen een verhaal over sneeuw en ijs. Maar ook de magie van vriendschap en liefde komt sterk naar voren. Natuurlijk niet alleen van Vorst naar zijn zus de sneeuwkoningin toe. Denk ook aan Bianca die zich in allerlei avonturen begeeft om haar broertje Finn te redden. Maar ook haar ouders doen een prachtige daad die aan het einde van het boek duidelijk wordt. En dan heeft elk ijskind ook nog een heel bijzonder metgezel in het winterwonderland.

De ijskinderen klimaatverandering

Moeder aarde en klimaatverandering

Waar ik echt kippenvel van kreeg is dat de ijskinderen ook heel erg inspeelt op de klimaatverandering. Het wordt niet uitdrukkelijk als educatief neergezet, maar heel goed verweven in het verhaal waardoor kinderen onbewust ook echt wat leren terwijl ze dit boek lezen.
Ik vind het dan ook erg mooi om te zien hoe we de ijskinderen jaren later nog volgen en hoe ze zich aan hun belofte aan Vorst en de sneeuwkoningin hebben gehouden.

Zonder al te veel spoilers weg te geven hoop ik dat duidelijk is geworden dat de IJskinderen echt een boek is om thuis samen te lezen met je kinderen, maar ook om op school te hebben voor de bovenbouw.

Een boek vol avontuur, vriendschap, doorzettingsvermogen, jezelf wegcijferen en liefde voor de natuur!

De ijskinderen

Specificaties de ijskinderen

Auteur: M.G. Leonard | Illustraties: Penny Neville-Lee | Vertaald door Mariella Manfré | Uitgeverij de Fontein | 9789026169618  | November 2023 | 248 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.