Dieren van de zee, een prachtige onderwater wereld encyclopedie

Ik heb iets met de zee. Of dat nu komt omdat ik ben geboren in Harderwijk, of ben opgegroeid in Den Haag en heel wat zomerse dagen doorbracht op Scheveningen. Al eerder schreef ik een verzamelblog over zeeboeken en toen dit prachtige dieren van de zee boek verscheen twijfelde ik geen moment. Ik heb geen spijt, alleen is hij te groot voor mijn boekenkast…

dieren van de zee

Dieren van de zee

Waarom een boek vol dieren van de zee? Omdat er zoveel te leren valt over deze dieren. Er zijn zoveel diersoorten in de zee en ooit wil ik nog eens gaan duiken om al die prachtige kleurfacetten met eigen ogen te kunnen zien. Alleen de kaft al kun je goed naar kijken naar de prachtige details die de illustator heeft gemaakt. Dat belooft veel goeds voor het boek.

dieren van de zee

Als ik het boek opensla zie ik de binnenkant. Mijn lievelingskleur aqua met prachtige tekenningen van kwallen en waterplanten. Maar wie goed kijkt ziet ook vissen, zeepaardjes, schelpen en anemomen.

Vanuit de ruimte

Vanuit de ruimte gezien is de aarde bijna helemaal bedekt met water. Doordat vele water is er ook veel leven mogelijk. Niet alleen dieren van de zee, maar ook leven op het land en in de lucht. Loveday Trinick werkt in het National Marine Aquarium en bundelde al haar kennis in deze ware encyclopedie van de prachtige onderwaterwereld. Een bijzondere wereld met 230.000 platen en dieren die leven in de oceanen. Aangenomen wordt dat we nog 2 miljoen soorten moeten ontdekken.
Genoeg ruimte voor onze kinderen om ontdekkingsreizigers van de onderwaterwereld te worden dus.

hoofdstukken in dieren van de zee

Het boek

In 9 hoofdstukken leren we die onderwaterwereld kennen. Plankton, Neteldieren, Weekdieren en stekelhuidigen, Geleedpotigen, Vissen, Zeezoogdiren, Vogels, Reptielen en de oceaan. Achterin staat gelukkig een uitgebreid register waar je nog eens rustig kunt terugzoeken naar een bepaald dier.

Teksten met een heldere uitleg

Dieren van de zee is niet geschikt voor kinderen in de onderbouw en kinderen in groep 3 – 4. Wel als plaatjesboek en als er een volwassene meeleest uiteraard. Maar om zelf te lezen is te lastig. Er komen veel moeilijke woorden in voor waar ikzelf wel een apart woordenboek bij kan gebruiken soms. Woorden als fotosynthese, bioluminescentie, chloroplasen zijn voorbeelden van woorden die we tegenkomen bij Fytoplankton.

Bij de prachtige illustraties, waar ik zo op terugkom, staan cijfers. Hier vind je in de legenda per illustratie de Latijnse naam, de grootte en een korte wetenswaardigheid.

De teksten zijn lekker groot en goed leesbaar. Gelukkig maar, want dit boek hou je niet lang vast. Hij is best groot en zwaar en staat echt bomvol informatie en kennis van de dieren van de zee.

dieren van de zee

Illustraties in dieren van de zee

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik mooier vind in dieren van de zee. De uitgebreide teksten bomvol informatie of de prachtige illustraties waar zo ontzettend veel aandacht aan de details is besteed.
In de habitat van het koraalrif zie je de dieren op ware grootte getekend ten opzichte van planten en dieren om hen heen. De prachtige kleurexplosies maken het een genot om naar te kijken. Ik ben bijna geneigd om het boek onder het kopieer apparaat te leggen en de illustraties in een lijstje te doen. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken!

De meeste dieren staan op 1 pagina, maar de blauwe vinvis bijvoorbeeld staat op 2 pagina’s om extra aan te geven hoe groot hij wel niet kan zijn. 30 meter! En bij de zeekrokodil zie je de ontwikkeling van de baby in het ei.

Toepassing dieren van de zee

Dit boek is prachtig om in een schoolbibliotheek te hebben staan. Wij hebben op school bijvoorbeeld veel kinderen die werkstukken maken over dieren. Hier kunnen ze dan heel veel informatie uit halen. Ook voor spreekbeurten is het ideaal uiteraard.
Maar het is ook zeer geschikt in thema’s als zee, onderwater, oceanen en klimaat. Want ook aan de mens en de invloed op de dieren van de zee wordt aandacht besteedt.

Dieren van de zee is een echte aanraders voor marinologen in spé, kleine en grote onderzoekers van de bijzondere onderwaterwereld en iedereen die geinteresseerd is in deze geweldige dieren van de zee!

Specificaties dieren van de zee

dieren van de zee

Auteur: Loveday Trinick | Illustrator Teagan White | Uitgever: Lannoo |9789401470360 | oktober 2020 | 96 pagina’s | meer informatie vind je hier

footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

1 reactie

  1. Wow dit is echt een mooi boek voor mijn middelste zoon, die wil alles over alle dieren weten. Ik schrijf hem op het lijstje voor cadeaus onder de kerstboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.