Sporen & vondsten – een avontuurlijke veldgids

Ik ben gek op allerlei weetjes over de natuur. Ik vind het heerlijk om me, samen met de kleuters uit mijn klas, te verbazen over de vondsten op onze speelplaats. Daarom heb ik in mijn boekenkast ook heel wat boeken over dit onderwerp staan. Soms heb ik weleens het idee dat Freek Vonk er niets bij is…. Nu heb ik weer een nieuwe aanwinst voor mijn boekenkast: ‘Sporen & vondsten’. Dat is een veldgids voor de hele familie.

sporen & vondsten

Een boekje voor al je sporen & vondsten

keutels

Van wie is dat holletje, nest, ei, drolletje, die veer of pootafdruk? Wie miauwt, koert of toetert daar in de lucht? Welk dier knabbelde dat gaatje in die noot of paddenstoel?

In het bos, op het veld of zelfs in je eigen tuin of straat ligt de magie voor het oprapen. Wonderlijke vondsten liggen letterlijk aan je voeten – je moet ze alleen leren (her)kennen. Met de veldgids ‘Sporen & vondsten’ heb je een gids vol verrassende weetjes, waarmee je op pad kunt in de natuur!

Een geweldig boek voor natuurliefhebbers

Hoewel mijn boekenplank al overvol staat met allerlei diverse boeken over de natuur, kan ik je vertellen dat ik zo blij ben met dit boekje! In ‘Sporen & vondsten’ kun je echt heel veel vinden over de natuur in je directe omgeving. De informatie in dit boekje is verrassend én enorm interessant. Ik ben in dit boek al zoveel dingen tegengekomen, waarvan ik dacht ‘oh, dat is het dus wat ik al eens heb gezien!’
Denk bijvoorbeeld aan de gaatjes die je vaak tegenkomt in hazelnoten, gallen op de bladeren van een boom, of de heerlijke lucht na een regenbui. (Ik heb nu dus geleerd dat die lucht ook een naam heeft: petrichor).

Zo waren wij laatst op vakantie, en toen zag ik een boom met wel een stuk of 50 vogelnesten erin. Tenminste, dat dacht ik. Toen we iets dichterbij kwamen, zag ik dat het helemaal geen vogelnestjes waren. Maar ja…. wat was het dan wel? Dankzij dit boek ben ik erachter gekomen. Het blijkt dus Maretak te zijn, een halfparasiet die als een ministruikje in de boom groeit. Weer wat geleerd!

Vlot en humoristisch geschreven

En in ‘Sporen & vondsten’ blijf je daarom ook maar lezen. Je kunt het boek gebruiken als een veldgids. Dus neem het zeker mee op pad! Maar ik was gewoon veel te nieuwsgierig, want het boek leest zo vlot, dat je steeds maar weer verder blijft lezen. Eigenlijk is het niet alleen een geweldig boek voor natuurliefhebbers, maar ook voor mensen die hier niet zoveel mee hebben. Want tijdens het lezen val je van de ene verbazing in de andere, en kun je niets anders dan tot de conclusie komen dat de natuur toch gewoon fantastisch is!

Dus ben je geen natuurliefhebber, na dit boek ben je dit zeker wel! ‘Sporen & vondsten’ is humoristisch. Ik heb vaak ook echt moeten lachen om de manier van schrijven. Je merkt gewoon dat Sarah Devos dol is op alles wat met de natuur te maken heeft. Dat ademt dit boek gewoon uit. Na het lezen van dit boek, wil ik gewoon al haar boeken lezen! De tekeningen in dit boek zijn trouwens prachtig én een waardevolle toevoeging. Ik ga dit boekje vast nog heel vaak erbij pakken. Om te beginnen de komende Kinderboekenweek!

Specificaties ‘Sporen & vondsten’

Auteur en illustraties: Sarah Devos | Uitgeverij: Manteau | 9789022338995 | 30 augustus 2022 | 192 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.