Gewoon omdat het zo is – Mac Barnett, een fantasievol antwoord

“Gewoon omdat het zo is!”, hoe vaak heb jij dit al gezegd als de 100ste vraag je om jouw oren vliegt? In het begin zijn de vragen nog leuk maar op den duur kan je wel eens helemaal kierewiet worden van de repeat knop. Uiteraard hoort het bij de ontwikkeling, is het een belangrijke vorm van communiceren en daarbij heb je natuurlijk in de hand wat je kind leert aan de hand van jouw antwoorden. Of je kiest er juist voor om de fantasievolle aanpak aan te gaan. Jouw keuze. Maar soms… Soms is het gewoon omdat het zo is!

Gewoon omdat het zo is

Waarom is de zee blauw?

Wat zijn zwarte gaten?

Waarom worden de blaadjes van de bomen bruin?

Waarom zijn er geen dino’s meer?

Het mag dan wel bedtijd zijn, er zijn nog heel veel vragen die echt eerst beantwoord moeten worden. Anders kan je echt niet slapen met een hoofd vol vragen. De vader in het boek ‘Gewoon omdat het zo is’ geeft wel erg creatieve antwoorden op de vragen die zijn dochtertje hem voor het slapengaan stelt.

Kinderen kunnen eindeloos doorgaan met het stellen van vragen. Om vervolgens nog meer vragen te willen stellen doordat de antwoorden weer nieuwe vragen oproepen. Dit prachtige prentenboek kiest voor de fantasievolle aanpak. Speciaal voor dromers die juist meer willen horen dan ‘Gewoon omdat het zo is’.

gewoon omdat het zo is

Waarom?

Waarom is de zee blauw? We krijgen een kijkje in de slaapkamer van een meisje die op bed ligt. Er ligt gezellig een hondje bij en haar papa staat in de deuropening. Haar blik verraad al dat haar hoofdje vol zit met vragen en ze nog niet helemaal klaar is om te slapen. De illustratie is zwart wit maar haar vraag is blauw. Het fantasievolle antwoord van haar vader, wat op de volgende bladzijde volgt, is een mooie mix van zwart wit illustraties gemixt met blauw.

Op de volgende zwart wit prent staat de vader verder in de kamer en wordt de volgende vraag gesteld. De vraag ‘Wat is regen’, is in het wit en krijgt ook weer een verrassend antwoord van de vader. Inmiddels tegen de deurpost aangezakt beantwoord de papa de derde vraag in ‘Gewoon omdat het zo is’. Uiteraard is dat nu ook niet zijn antwoord op de rode vraag ‘Waarom worden de blaadjes van de bomen bruin?’ Het is een prachtig antwoord wat je zal verwarmen.

gewoon omdat het zo is

Zoveel vragen

Een gele vraag, een roze, een groen volgen totdat er een explosie van nog meer gekleurde vragen volgt. Na die explosie krijgen we de hele kamer van het meisje te zien. We zien dat het vol staat met allemaal mooie voorwerpen. Planeten, dieren, een muziekinstrument, telescoop, dino’s en nog veel meer. De nieuwsgierigheid van deze meid wordt gevoed door haar interesses. Ook nu antwoord haar papa niet met ‘Gewoon omdat het zo is’. Nee hij aait haar over haar bolletje en zegt dat ze maar lekker moet gaan slapen.

Maar waarom moeten we gaan slapen?

Het antwoord op die vraag is een prachtige prent waarin alles liefdevol, kleurrijk en als een mooie fantasie explosie samenkomt.

Wegdromen

Dit is een heerlijk boek. Simpel en eenvoudig maar tegelijk klopt elke pagina en elk ding. Het gebruik van de kleuren en zwart wit elementen zijn perfect in balans. Dit is echt een boek voor dromers en nieuwsgierige wereldontdekkers. Het is heel herkenbaar voor zowel kind als ouder. Tegelijk vind ik dat de vader in dit verhaal een applausje verdient. Wat een geduld, creativiteit en liefde komt er van hem af. Een prachtig pareltje voor in je eigen boekenkast of om cadeau te doen. Gewoon omdat het zo is, is bekroond met The New York Times Book Review, best geïllustreerd kinderboek award!

Specificaties ‘Gewoon omdat het zo is’

gewoon omdat het zo is

Auteur: Mac Barnett | Illustraties: Isabelle Arsenault |UItgever: Baeckens | 1 oktober 2020 | 40 pagina’s | 9789059248953 | Vanaf 4 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel vind je hier

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.