Boeken over zwemmen en zwemles van baby tot kleuter

Of het nu zomer, winter, herfst of lente is. Kleine kinderen kom in aanraking met water zonder dat ze hun zwemdiploma hebben. Aangezien water een van de grootste gevaren is voor kleine kinderen is het belangrijk om stil te staan over veilig zwemmen van baby tot kleuter. Er zijn meerdere boeken over zwemmen en boeken over zwemles voor kinderen van baby tot kleuter.

Boeken over zwemmen en zwemles van baby tot kleuter

Boeken over zwemmen

Zwemmen zonder zwembad

Veel mensen hebben een bad of gaan regelmatig met hun baby zwemmen tijdens speciale baby en peuter zwemochtenden. De meeste van deze kinderen zijn watervrij als ze met zwemles beginnen. Sommige mensen die alleen een douche hebben en bijvoorbeeld nooit gaan zwemmen met hun baby/peuter daarvan zijn de kinderen wellicht niet watervrij. Die vinden het heel eng om hun gezicht in het water te doen, of te drijven in het water.

Hoe kun je je kind nu het beste voorbereiden op de eerste zwemles? Dat staat uitvoerig beschreven in dit boek over zwemmen die vooral gericht is op ouders/verzorgers.

Voorbereiden op zwemles

Hoe bereid je je voor? Hoe zorg je ervoor dat als je kind met 4,5 jaar op zwemles gaat en niet gillend en krijsend weigert het water in te gaan? Wist je dat je al veel vaardigheden kunt leren lang voor de eerste les? Tine Sleurs, lector lichamelijke opvoeding in Vlaardingen, heeft een volledig stappenplan opgesteld met allemaal verschillende spelvormen om te doen met je baby en peuter.

Denk aan badrituelen en voor onder de douche. Spelletjes met de sproeier in de tuin. Veilig zwemmen in het zwembad met je baby en peuter. Er staan ook praktische zaken in als wat neem je mee naar het zwembad als je gaat zwemmen met een baby of peuter.

Hoe ga je om met wild water van de golven van de zee? En wat betekenen alle borden en vlaggen op het strand eigenlijk?

En dan is het opeens tijd voor zwemles! De boeken over zwemles komen straks aan bod!

Dit boek over zwemmen zonder zwembad is duidelijk en eenvoudig geschreven. Ideaal voor ouders die zelf geen waterratten zijn en onzeker zijn om hun kind veilig met water in aanraking te laten komen. Of voor ouders die een kind hebben die al gilt onder de douche als er wat water in zijn/haar ogen komt.

Auteur: Tine Sleurs | Uitgever: Academia Press | 9789401443456 | mei 2017 | 150 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Floddertje in bad

Kijk, Floddertje gaat in bad. Met water en veel schuim natuurlijk. Héél veel schuim… Dit badboekje is gebaseerd op de Floddertje-verhalen van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. Gastblogger Delicia kreeg dit boekje vorig jaar om te reviewen,

Ik had eigenlijk nog geen boekjes die mee konden in bad. Mijn zoontje is gek op lezen en vond het heel leuk dat hij nu ook in bad kan lezen. En helemaal als er dan ook een hondje in het boek te zien is. Het verhaal erbij heb ik zelf verzonnen, want het is een boekje zonder tekst. Zo kon ik mijn zoontje, terwijl hij in bad zat, aan de hand van de plaatjes uitleggen waarom het eigenlijk nodig is om in bad te gaan. Toen ik klaar was, pakte hij zelf het boekje en ging hij het verhaal in zijn eigen taal aan mij vertellen.

De volgende dag in bad, wees hij meteen naar het boekje en wilde hij het weer “ese”. Een groot succes dus!

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Uitgever: Querido | Badboek  | 9789045121659 | mei 2018  | 8  pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Boeken over zwemmen – Naar het zwembad

Clavis heeft een grote serie met informatieve boeken Willewete veel te doen. Informatieve prentenboeken die een antwoord geven op vragen van jonge kinderen als peuters en kleuters. De boeken gaan over de wereld en de natuur om hen heen. In het verleden en in het nu.

Naar het zwembad is een boek over zwemmen en ook over zwemles. Maar gaat verder dan dat! Hoe krijg je golven in een golfslagbad? Hoe houden ze het zwembad schoon? Waarom moet je zwemmen voordat je het zwembad in gaat? Hoe zagen zwembaden er vroeger uit?

Naar

Naar het zwembad is een leuk en leerzaam informatief boek over zwemmen en zwembaden. Met halve pagina’s en uitklapbare pagina’s. Er zit een knutseltip in om je eigen zwembad te maken en een echte miniquiz om te kijken of je goed hebt opgelet!

Wat ik zelf extra leuk vindt is dat je een deel echt kunt voorlezen en een ander deel vooral informatie kunt geven over de verschillende dingen in een zwembad bijvoorbeeld. Zo kun je een goed onderscheid maken per kind/ groep kinderen aan wie je het boek voorleest. Een aanrader als je een boek over zwemmen zoekt die over meer gaat dan zwemmen en zwemles alleen.

Auteur: Lucas Arnoldussen | Uitgever: Clavis | 9789044834413 | november 2018 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Boeken over zwemmen en zwemles

De volgende twee boeken gaan over zwemles en andere avonturen.

Hoera we gaan naar zwemles

Na al dat veilig oefenen en poedelen in bad en lezen in boeken over zwemmen is het dan eindelijk tijd voor de eerste zwemles. Dit prentenboek van schrijvers duo Marianne Busser en Ron Schroder is een van de leukste boeken over zwemles. In dichtvorm volgen we Roos en Joris die samen naar zwemles gaan. Ze vinden het wel een beetje spannend. Er zijn meer kindjes die het spannend vinden, maar gelukkig is de juf heel lief!

We lezen over zwembadregels en thuis spelen Roos en Joris de les na op het grasveld. We volgen een paar weken zwemles en wat ze steeds bijleren en dan is het tijd om af te zwemmen voor het A diploma van het zwemabc. Maar wat doet opa nu? Hebben Roos en Joris nog zwembandjes nodig als ze op vakantie gaan?

Auteurs : Marianne Busser en Ron Schroder | Uitgever: The House of Books | 9789044344257 | april 2014 | 40 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Waterpret boeken over zwemmen

Waterpret is een boek over zwemles en andere avonturen om uit voor te lezen. In het boek staan 18 voorleesverhalen van 4 a 5 pagina’s lang met leuke prenten erbij. Niet alle verhalen gaan over zwemmen en zwemles. Dat is juist prima om er niet teveel de nadruk op te leggen bij je kind als je dit gebruikt voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

Het derde voorleesverhaal in dit boek over zwemmen gaat over het gat. Iets wat veel kinderen lang moeilijk vinden. Je moet lang je ogen open houden onder water en dat gat lijkt onder water zo ver weg! Paniek want je voelt dat je adem op raakt snel naar boven in plaats van nog een slag zwemmen. Joep vindt het ook moeilijk om diep te duiken om door het gat te kunnen zwemmen.

In het volgende verhaal mag Joep afzwemmen. En ook hier krijgt er iemand natte kleding wat eigenlijk niet de bedoeling was haha

Een paar verhalen verder gaat Joep samen met zijn vader en broer Sven naar het subtropisch zwembad met heel veel glijbanen.

Andere verhalen die in het boek waterpret staan zijn onder andere: Vieze woorden ( over poep en plas ja haha wees voorbereid dus), lego, groentespel, sneeuw en naar de kapper!

Auteur: Isabelle de Ridder | Uitgever: Clavis | 9789044833416 | augustus 2018 | 84 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Hoe heb jij je voorbereid op veiligheid in en om het water met je kind? Ken jij nog leuke boeken over zwemmen of zwemles?

Andere boeken over zwemmen met review

Lees ook deze boeken die prima in het thema boeken over zwemmen passen. Ze hebben ook een mooie review erbij.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.