Later als ik groot ben …. Wat zou ik dan allemaal durven?

Welk kind zegt nu niet regelmatig tegen zijn ouders ‘later als ik groot ben ….’. De wildste plannen en de mooiste toekomstdromen komen dan voorbij. En ook in dit verhaal fantaseert een meisje over wat ze allemaal zal gaan doen als ze groot is. En dat is heel wat!  

kaft

Dit ga ik durven…. Later als ik groot ben!

Het verhaal van dit boek begint al op de titelpagina. Daar zie je een meisje, samen met haar moeder zich omkleden om een bezoekje te brengen aan het zwembad. En ook haar knuffelkonijn gaat mee. Terwijl ze daar loopt zegt ze:

‘Later als ik groot ben, ga ik heel veel dingen durven.
Koude cola drinken, ook al prikt het in mijn keel.
Olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven.
Slapen op de zolder van een donker spookkasteel.’


De dingen die ze bedenkt, zie je ook terug op de illustraties. Als je heel goed oplet, zie je daar echt van alles gebeuren.  

Over het fijne van klein zijn en het spannende van groot worden

Op de achterzijde van ‘Later als ik groot ben’ staat als omschrijving van het boek ‘Over het fijne van klein zijn en het spannende van groot worden.’ En dat is precies een prachtige omschrijving van dit boek. Het meisje weet de meest spannende dingen te bedenken. Sommige dingen heel groots, maar andere dingen kinderlijk klein. Drie keer rond de wereld fietsen, bijna zonder handen. Dierendokters helpen met het poetsen van de tanden van leeuwen en van tijgers. Maar ook zwemmen zonder bandjes en spelen met het monster en de draak onder mijn bed.
Bette Westera, de schrijfster van het boek, duikt hiermee echt in de gedachten van kleuters. Wanneer ik een kleuter uit mijn klas zou vragen: ‘Wat wil jij later graag durven of doen je groot bent?’ weet ik zeker dat er ook van dit soort fantasierijke antwoorden zouden komen.

Maar het allermooiste vind ik eigenlijk het slot van het boek. Daar is het meisje weer terug van al haar spannende avonturen en veilig bij haar moeder. En dan zegt ze: ‘Later als ik groot ben dus, maar nu nog even niet.’

noordpool

Kinderboekenweek 2021

Elk jaar probeer ik als juf alvast na te denken of ik boeken in de kast heb staan die passend zijn bij de kinderboekenweek van dat jaar. Dit jaar is het thema ‘Worden wat je wil’ en het gaat voornamelijk over beroepen. Maar ook dit boek vind ik daar heel mooi bij passen. Want met kleuters is het heel leuk om te fantaseren over de toekomst. En ‘Later als ik groot ben’ is een hele mooie inleiding om hier een gesprek (of tekenopdracht) over te houden. Dit boek gaat de komende kinderboekenweek zeker mee naar mijn klas!
En nog een leuk nieuwtje over de komende kinderboekenweek: Bette Westera, de schrijfster van dit boek, gaat ook het kinderboekenweekgeschenk 2021 schrijven!  

Specificaties Later als ik groot ben

Auteur: Bette Westera | Illustraties: Mattias de Leeuw | Uitgever: Lannoo│ 9789401476430│augustus 2021│40 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

later als ik groot ben
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.