Wildzwemmen: waarom een duik in de natuur helend is voor lichaam en geest

Wildzwemmen is een prachtig boek van de Schotse fotografe Anna Deacon en journaliste Vicky Allan. In dit boek lees je praktische tips over het zwemmen in open water. Maar vooral veel ervaringen en positieve effecten van deze stoere zwemmers. De makers van dit mooi vormgegeven boek spraken verschillende zwemmers. Ook halen ze in het boek wetenschappelijke onderzoeken aan. Allemaal wijzen ze op de goede effecten van deze koude en soms ruige hobby. Ooit zat ik zelf in een ijsbad bij Wim Hof, en ik heb ook weleens een nieuwjaarsduik gedaan. En na het lezen van Wildzwemmen komt de vraag naar boven: zal ik weer eens…?

Wildzwemmende ontmoetingen

Deacon en Allen ontmoeten elkaar door het onderwerp wildzwemmen en maken er een project van. Zes maanden lang trekken ze door Schotland en ontmoeten uiteenlopende mensen met 1 overeenkomst: ze zwemmen allemaal in open water. In meren, rivieren en de zee. Interviews, informatie en fotografie wisselen elkaar af in Wildzwemmen. Elke zwemmer heeft zijn of haar eigen redenen om te gaan zwemmen in het soms letterlijk ijskoude water in Schotland. In het boek worden deze redenen in 7 aspecten samengevat:

  1. Oefening in Mindfulness
  2. Pijn wordt minder
  3. Goed tegen depressie/psychische klachten
  4. Stressverlichtend
  5. Je ontmoet nieuwe vrienden
  6. Body confidence
  7. Plezier

Sommige mensen zwemmen de pijn van een chronische ziekte van zich af. Anderen rouwen om geliefden en daarin helpt de kou en het overwinnen daarvan om te dealen met die pijn. De voorbeelden in Wildzwemmen zijn inspirerend en soms ook ontroerend. De mooie foto’s ondersteunen deze verhalen, van de stoerheid van het zwemmen in ijswater tot aan het plezier wanneer de hele groep in hun nakie de zee in rent.

Anna Deancon en Vicky Allan

Geen koud kunstje

Zomaar in open water gaan zwemmen, vraagt wel wat voorbereiding. Afhankelijk van de plek en ook het weer, kan het ook best gevaarlijk zijn. In het boek staan allerlei praktische tips in de voorbereiding, maar ook voor tijdens het zwemmen. Er blijken speciale zwemsokken te zijn, een felkleurige badmuts is handig en zelfs onderkoeling wordt besproken. Goed dat de makers dit doen: niet alleen de positieve kant neerzetten, maar ook zorgen dat mensen veilig gaan experimenteren met het wildzwemmen.

Anna Deancon en Vicky Allan

En aan de slag

Wildzwemmen is een vrolijk boek, met daarin ook verdrietige verhalen. Maar iedereen die aan het woord komt vindt heil in het wildzwemmen. Dat wordt onderbouwd en ook praktisch gemaakt: waarom werkt het zo goed en hoe doe je dat dan? Waarom is het zo goed om je lijf uit de warme comfortzone te halen, en welke boost geeft het wanneer je ook in dat koude water je goed kan voelen. Ik ken beide kanten goed, en als ik het lees dat lonkt het wildzwemmen en voel ik direct de weerstand tegen de kou. En precies daar zit ook de groei en de kick, dus ik denk (en vrees) dat ik toch maar weer eens het meertje hier in duik!

Specificaties Wildzwemmen

Auteur: Anna Deacon en Vicky Allen | Uitgever: Kosmos | Vertaald door Ingrid Buthod-Girard | Juni 2021 | 9789021584102 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Wildzwemmen
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.