Alle kinderen naar buiten! – een boek vol natuuractiviteiten

Het boek ‘Alle kinderen naar buiten!’ is zeker geen nieuw boek meer. En toch is het een boek dat zeker het bespreken waard is hier op StoerLeesVoer. Want ik weet dat ook veel leerkrachten en pedagogisch medewerkers onze site bezoeken. En dit is een tip die ik ze zeker niet wil onthouden!

Alle kinderen naar buiten

Een boek boordevol natuur: alle kinderen naar buiten!

‘Alle kinderen naar buiten!’ is een inspiratieboek, boordevol ideeën voor buiten. Want buiten is er zoveel te doen…. Waterdiertjes vangen, in bomen klimmen, je eigen parfum maken of een hut van takken bouwen, welk kind wil dat nu niet? Het grote natuuractiviteitenboek staat boordevol leuke buitenactiviteiten, natuurweetjes, zoekkaarten en spannende opdrachten.
De natuur is één grote speeltuin, het ideale ontdekkingsparadijs. Dit boek nodigt uit daar gebruik van te maken. Het is een inspiratieboek, met veel beeld en boordevol concrete tips en ideeën om de natuur te beleven met alle zintuigen.

Een praktisch boek

Dit boek is een ontzettend praktisch boek. Heerlijk bruikbaar. Niet alleen in de klas of op de BSO, maar ook leuk voor ouders of opa’s en oma’s die lekker in de natuur aan de slag willen gaan. Ik was dit boek al weleens tegen gekomen. Ik werk zelf op een basisschool, en op de BSO heeft dit boek een prominente plek op het boekenrekje. Daar wordt veel buiten gedaan, en als je ideetjes wil, dan is ‘Alle kinderen naar buiten!’ echt een ideaal boek. Als je het nog niet hebt opengeslagen, denk je misschien ‘Wat een dikke pil’. Maar als je het boek open hebt, blijf je gewoon kijken, bladeren én lezen. Het boek ziet er ontzettend aantrekkelijk uit. Het heeft heel veel mooie foto’s, prachtige tekeningen en zoekkaarten en superveel leuke informatie én misschien nog wel belangrijker: activiteiten waarmee je direct aan de slag kunt.

Een handige ordening

Voorin het boek staat de inhoudsopgave. Over de natuur is zoveel te vertellen, dat het eigenlijk ook maar moeilijk in één boek past. En toch is het ook juist knap dat er zóveel verschillende activiteiten zijn bedacht die je in de natuur kunt doen. Want heel vaak komen kinderen (of ouders) eigenlijk niet op nieuwe ideetjes. En dit boek geeft direct heel veel input.

De hoofdstukken zijn onderverdeeld in activiteiten: doen, ontdekken, spelen, maken, eten en proeven, speuren en handen uit de mouwen. En daar is ook weer een onderverdeling in gemaakt. Bij het hoofdstuk ‘doen’ is er een onderverdeling in de seizoenen, want elk seizoen nodigt weer uit tot andere activiteiten. en bij ontdekken kun je bijvoorbeeld denken aan het water, het weer of de bodem.

De zoekkaarten zijn niet alleen bij het hoofdstuk ‘speuren’ te vinden, maar door het hele boek. En die zoekkaarten zijn echt heel mooi en geven ook informatie. Alles lekker beknopt, maar ook heel leerzaam, dus niet alleen maar de standaard weetjes. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je berkensap kunt aftappen, en dit kunt drinken, of er je haren mee kunt wassen. Het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ is voor mij echt een boek om inderdaad op een zichtbaar plekje in de klas te zetten, zodat de kinderen het ook eens pakken, en je dan samen aan de slag kunt gaan met de activiteiten. En je kunt verwonderen over hoe tof de natuur is!

Specificaties Alle kinderen naar buiten! – Het grote natuuractiviteitenboek

Auteur: Marieke Dijksman | Illustraties: Jasper de Ruiter | Uitgeverij: KNNV Uitgevers | 9789050115797 | oktober 2016, 6e druk 2021 | 272 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.