Prentenboeken over stoute kindjes, een speelse manier

Elke ouder maakt het mee. Stoute kindjes! Ze zijn stout, maken ruzie, doen niet lief en zeggen de hele dag door op alles Nee! Gelukkig bestaan er ook prentenboeken over stoute kindjes zodat je ook op een speelse manier je kinderen wat duidelijk kunt maken! 

hoofd Prentenboeken over stoute kindjes

Niet luisteren

Die leuke ( ahum) fase als ze 2 zijn. Ik ben 2 dus ik zeg nee! Of de “alles is van mij” fase want: ik keek er net naar/ ik speelde er net mee/ ik wilde er mee gaan spelen/ jij speelt er mee/ het ligt hier/ etcetera. Ruzie maken, slaan, schoppen, bijten, gillen, niet luisteren, op de grond gaan liggen. Ach dat is nog maar als ze 2 jaar zijn en het allemaal eigenlijk komt omdat ze zich nog helemaal niet goed uiten.

prentenboeken over stoute kindjes

Maar er komt ook een fase dat ze stoute dingen gaan doen. En dan ben je blij met prentenboeken over stoute kindjes. Elkaar gaan duwen of afpakken als jij net niet kijkt en dat de ander dan gaat huilen en jij niet weet wat er is gebeurd. Of dingen gaan pikken in de winkel omdat het er enorm lekker uit ziet bijvoorbeeld.

Zo betrapte mijn moeder dochterlief er vorig jaar nog op dat ze in de winkel 2 aardbeien had gepikt. Ze had ze heel snel in haar bodywarmer gedaan en pas in de auto had ze ze eruit gehaald. Jas dus ook vies, maar ook gepikt Dat mag natuurlijk niet en dat wist ze best! De ene volwassene denkt dan misschien vertederend ach het kleine aardbeien meisje is blijkbaar zo dol op aardbeien dat ze ze echt moest hebben! Maar een ander denkt zo dat meisje is niet goed opgevoed!

Hoe ouder ze worden hoe stouter ze soms lijken te worden. Van ondeugden die aardbeien of snoep pikken, kinderen die hun zin willen doordrijven en die anderen de schuld geven van iets!

Boeken over stout zijn en niet luisteren

Er bestaan gelukkig heel wat prentenboeken over stoute kindjes om uit voor te lezen voor die kleine ondeugden

Eerder schreef ik al een blog over de boeken van Anna en Kaatje. Ruzie maken en Nee zeggen! En een boek over zijn we vriendjes over de ruzie weer goed maken.  En er zijn nog meer van die boekjes!

Nijntje is stout

Moeder Pluis wil koekjes kopen voor bij de thee en Nijntje gaat gezellig mee winkelen met mama. Ze kijken door het raam wat zullen ze kopen? Moeder koopt koekjes en Nijntje vindt toffees met prachtige kleuren. “Die wil ik ook”, denkt Nijntje en ze pakt er 4 en stopt die in haar zak.

Nijntje heeft er slecht van geslapen, ze heeft gepikt! Dat is stout en dom. Nijntje is de volgende dag dan ook heel stil en moeder merkt dat ook. Nijntje vertelt tegen moeder Pluis dat ze had gepikt. Samen gaan ze terug naar de winkel om de toffees terug te brengen. Nijntje schaamde zich er voor en zal het nooit meer doen! Een leuk prentenboek over stout kindje Nijntje.

Specificaties prentenboeken over stoute kindjes

Auteur: Dick Bruna | Uitgeverij: Mercis | 9789056471897 | 26 pagina’s | augustus 2008 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

stoute kindjes

Een zeer bekend prentenboeken over stoutje kindjes maar dan in de vorm van een lieveheersbeestje. Het vervelende lieveheersbeestje wil geen bladluizen delen met een ander lieveheersbeestje. Het vervelende lieveheersbeestje wil niet vechten hij gaat op zoek naar iemand die groter is. Op zijn zoektocht komt hij een wesp tegen, een vliegend hert, een bidsprinkhaan, een spreeuw, een kreeft, een stinkdier, boa constrictor, een Hyena, een Gorilla, een neushoorn, een olifant en een walvis tegen. Elk uur een ander dier. Ze zijn allemaal niet groot genoeg. De zes bladzijden lange walvis schiet hem zo terug naar de plant met bladluis en daar leert hij dat samen delen toch leuker is!

Specificaties Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Auteur: Eric Carle | Uitgeverij: Gottmer |  9789025762278 | 40 pagina’s | juli 2015 | meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier of bij je lokale boekhandel

Prentenboek over stoute kindjes uh ikke

stoute ikke

Antonia, of te wel Toontje, haar hoofd zit altijd vol plannetjes. Soms zijn dat ook ondeugende plannetjes, maar daar heeft ze wat op gevonden. Ze is namelijk nooit alleen. Als ze snoepjes pikt uit de keuken bij oma krijgt Stoute Ikke de schuld. En het was ook Stoute Ikke die de bloempot van de buurvrouw omgooit en alle worteltjes van opa aan de ezels geeft. Op zich heel lief natuurlijk dat ze die ezels wil voeren. Maar alle wortels was niet echt de bedoeling en ze had het ook niet gevraagd!

Toontje, ohw nee, Stoute Ikke doet ook belletje trek bij een grote flat waar heel veel mensen wonen en zo doet ze ‘samen’ met Stoute ikke nog veel meer ondeugends.

stoute ikke

Op een dag speelt ze met mama haar lipstick er breekt een stukje af en hij valt op het witte tapijt. Pip de hond wil er mee spelen. Er verschijnt een grote streep. In eerste instantie wil ze Stoute Ikke de schuld geven. Maar die is nergens te bekennen. Dan wil ze Pip de schuld geven, maar die deed eigenlijk niks verkeerds en is altijd zo lief voor haar. Beschaamd buigt ze haar hoofd en zegt zachtjes: Ikke.

Ontwikkeling van het geweten

Achterin in dit geweldige prentenboek over stoute kindjes staat nog heel duidelijk een uitleg over Fantasievriendjes en de ontwikkeling van het geweten.

Kinderen tot +- 7 jaar kunnen moeite hebben met het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Ze liegen omdat ze bang zijn voor straf of ze willen anderen niet teleurstellen. Kleine kinderen hebben een beginnend geweten, maar nog geen impulsbeheersing. Vanaf ongeveer 2,5 jaar begint een peuter schuldgevoelens te ervaren. Rond 6 jaar vormt het geweten zich echt.

Een denkbeeldig vriendje hebben en experimenteren met de fantasie is goed voor de ontwikkeling. Over het algemeen kun je als volwassene dit denkbeeldige vriendje het beste accepteren.

Stoute kindjes zijn dus niet altijd stout, ze doen stout en dat hoort er echt bij helaas.

Specificaties Stoute ikke

Auteur: Ilona Lammertink en Els Vermeltfoort | Uitgeverij: Clavis | 9789044829761 | 28 pagina’s | juli 2017 | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.