Echte vrouwen krijgen een kind: de revolutie van de niet-moeder

Op mijn stories op Instagram deelde ik op Tweede Paasdag Echte vrouwen krijgen een kind: de stille revolutie van de niet-moeder met als comment “over eieren gesproken”. Ik kreeg daar amper comments op. Lopen we anno 2022 nog steeds op eieren? Voor Uitgeverij Rainbow mocht ik de herziene editie van Echte vrouwen krijgen een kind; de stille revolutie van de niet-moeder uit 2019 lezen. Voor mij is het een verfrissend herkenbaar boek én een hart onder de riem. Want eerlijk…ik heb me best wel eens eenzaam gevoeld als 41-jarige niet-moeder.

Echte vrouwen krijgen een kind

Echte vrouwen krijgen een kind

In Nederland krijgt ongeveer een op de vijf vrouwen geen kinderen, om verschillende en zeer persoonlijke redenen. Niet-moeder Liesbeth Smit beschrijft hoe het is om als vrouw anno nu geen kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?

achterflap
inhoud

Verfrissend herkenbaar

Liesbeth gaat in op de representatieproblemen van niet-moeders. Ik vind de voorbeelden in de media ontluisterend en grappig tegelijk (zie ook onderstaande foto’s om er lekker in te komen). Want niet-moeders zijn of labiel (of in het minst erge geval niet helemaal “gewoon”) en/of levensgevaarlijk. Er zijn BN-vrouwen die geen kinderen hebben zoals Floortje Dessing en Daphne Bunskoek. Super vrouwen wat mij betreft, maar ik ben in het dagelijks leven meer op zoek naar die onbekende niet-moeders. Waar zijn die verhalen van vrouwen zonder kinderen zonder de clichématige extremen “verdrietig” en/of “getraumatiseerd”, “strijdbaar”, “kindvrij”, “alleen maar met werk bezig”? Liesbeth stelt deze terechte vraag in Echte vrouwen krijgen een kind. En ikzelf? Ik beweeg me tussen deze extremen ..

  • ik ben niet verdrietig over mijn keuze laat staan getraumatiseerd, omdat deze weloverwegen met mijn man is gemaakt. Waar ik soms verdrietig over ben, zijn de verwachtingen van anderen en de sociale druk, maar da’s iets heel anders.
  • ik ben ook niet strijdbaar…for what? Dat ik een andere keuze maak?
  • “kindvrij” vind ik ronduit onaardig klinken. Love the kiddos!

Compleet beeld

Maar genoeg over mijzelf, terug naar het boek. De opbouw van het boek waarin op diverse aspecten wordt ingegaan, zorgt ervoor dat er een compleet beeld wordt geschetst. Er komen zaken aan bod die zo in onze cultuur ingebakken zitten, waarvan ik me niet eens bewust ben. De fetisjering (heerlijk woord trouwens) van de moederschapscultuur bijvoorbeeld en het feit vrouwen die geen kinderen krijgen om welke reden(en) dan ook (bewust of onbewust en alles daartussen) door een rouwproces gaan. En de zwarte bladzijden met een taboe; de mensen die liever geen ouder hadden willen zijn. Dit klinkt allemaal best zwaar of niet? Echte vrouwen krijgen een kind bestaat ook uit grappige stukken over “kattenvrouwtjes”, “chipsvriendinnen”, fijne ervaringsverslagen en de voordelen zonder kinderen (want ja mensen, die zijn er ook ;-P)! De schrijfstijl van Liesbeth maakt het ook op de juiste momenten luchtiger.

Al met al vind ik dat Liesbeth een goed beeld schetst op een eerlijke en toegankelijke manier met humor. En zonder op de barricaden te staan en met respect naar moeders.
Het zou mooi zijn als dit boek ook door de moeders en vaders gelezen zou worden en dat daarmee meer begrip is voor en een genuanceerder beeld ontstaat over die zus, vriendin, tante, collega en buurvrouw zonder kinderen. Ik acht de kans klein dat het boek meer gelezen gaat worden door die groep, maar dat geeft alleen maar aan dat er nog werk aan de winkel is.

Muziek in Echte vrouwen krijgen een kind

Echte vrouwen krijgen een kind begint met een quote uit Unwritten van Natasha Beddingfield.

I am unwritten
can’t read my mind,
I’m undefined
I break tradition,
sometimes my tries,
are outside the lines

Natasha Beddingfield uit Unwritten (2006)

Specificaties Echte vrouwen krijgen een kind

Auteur: Liesbeth Smit | Uitgeverij: Rainbow | 9789041714442 | maart 2022 | 211 pagina’s | Voor meer informatie ga naar je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

2 reacties

  1. Pffff zo veel vrouwen vind ik een voorbeeld met een kind of zonder. Floortje Dessing vind ik ook een prachtig mens, hoe zij in het leven staat en dat uitdraagt. En ook Mijn schoonzus is een voorbeeld voor mij. Zij heeft op een gegeven moment besloten om alleen met behulp van het ziekenhuis kinderen te krijgen. En dit doet zij fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.