De ballade van slangen en zangvogels, een Hongerspelen-boek

De ballade van slangen en zangvogels, wat een prachtige titel toch? Het contrast tussen slangen en zangvogels, verbonden met het palet van emoties die een ballade rijk is. Ik kijk al tijden uit naar dit verhaal. Het is namelijk een Hongerspelen-boek. En laat dat nou een zeer geliefde trilogie zijn door mij. Ik weet dat dit deel een prequel is, maar verder heb ik nog niks willen lezen erover. Vertaalster Maria Postema sleepte een mooie nominatie in de wacht voor de categorie Beste boek voor jongeren – vertaald. Ik ben benieuwd want mijn geliefde The Hunger Games heb ik in het Engels gelezen.

hoofd

De ballade van slangen en zangvogels

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen in De ballade van slangen en zangvogels.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven in De ballade van slangen en zangvogels.

Ambitie motiveert hem.
Competitie drijft hem.
Maar macht kent een prijs.

May the odds be ever in your favor

Yes, ik mag terug naar mijn geliefde wereld van The Hunger Games. Deze trilogie heb ik verslonden tijdens een niet zo´n fijne vakantie. Dus ik ben toen helemaal in deze boekenwereld gedoken. Zelfs de films kan ik waarderen. Bepaalde kenmerken zijn inmiddels iconisch geworden. Zo ook het prachtige Galgenlied. Een lied wat in De ballade van slangen en zangvogels terugkomt! Uiteraard zijn de boeken zoveel beter maar het verhaal is zo ijzersterk dat het zelfs in een zwakkere verfilming nog stand houdt.

Toch heb ik even een rem gehad toen ik het boek De ballade van slangen en zangvogels eenmaal in huis had. Kan het mijn verwachtingen wel waarmaken? Ik weet dat het een prequel is en meer weet ik niet. Als ik het boek uiteindelijk opensla lees ik de naam Coriolanus Snow. Een belletje, vaag, het is al even geleden dat ik de Hongerspelen heb gelezen. Maar het duurt een aantal bladzijdes voordat ik een link leg. Snow! Dat is die vreselijke sadistische president die gruwelijke dingen met Katniss, Peeta en het hele volk heeft gedaan. Ojee een prequel over iemand waarvan ik al weet hoe zijn toekomst eruit ziet, ik had opeens niet meer zoveel leeszin..

Panem

We gaan terug in de tijd. Panem staat aan de voet van de tiende Hongerspelen. De verwoestende oorlog van rebellen met het Capitool heeft heel veel kapot gemaakt. Nog steeds leven de mensen in armoede, ellende en angst. Coriolanus is 18 jaar en leeft met zijn oma, grandmadam, en zijn nichtje Tigris in hun familie penthouse. Zijn vader is gesneuveld in de oorlog en zijn moeder ook indirect door de ellende van de oorlog. Tijdens de bevalling van zijn broertje ging het mis en gezien medische hulp alleen voor oorlogsslachtoffers was konden beide niet geholpen worden. De ballade van slangen en zangvogels begint in het puin wat oorlog geeft.

Het familiefortuin is door de belegering en vernietiging van District 13 letterlijk in rook opgegaan. Maar niemand mag dat weten. Coriolanus en Tigris knopen alle eindjes vast en zorgen voor hun oma. Hun motto: Snow komt er altijd bovenop, is wat ze kracht geeft. De tijden zijn echt ellendig, het oorlogstrauma tekent bij Coryo. De angst voor aanslagen en bommen giert door zijn ondervoede lichaam. En de uiterst barbaarse hongerspelen worden maar al te werkelijk voor hem. Dit jaar worden namelijk enkele leerlingen geselecteerd als coach voor de tributen van de Hongerspelen. En hij mag als coach aan de slag. De ballade van slangen en zangvogels laat zien hoe de spelen in den beginne zijn ontstaan.

Keuzes

Typte ik eerder dat ik twijfelde over dit boek en mijn leeszin weg was? Al na enkele bladzijdes smolt dit als…. sneeuw voor de zon! Wat een geweldig boek heeft Suzanne Collins geschreven. Geheel in lijn met haar eerdere boeken en geheel anders weer. Dit boek draait echt om het karakter Snow. En met hem leer je meer, veel meer, over de geschiedenis van Panem, het Capitool en de Hongerspelen. Waar ik de eerste boeken in het Engels heb gelezen, zo ben ik nu voor de vertaling gegaan. En Maria Postema heeft een hele fijne vertaling neergezet. Geen enkel moment heb ik de originele taal gemist.

De ballade van slangen en zangvogels verschilt misschien qua actie, maar het beklemmende is net zo zwaar aanwezig voor mij. Ook krijg je een geweldige karakter opbouw te zien. De kenmerkende rozen bijvoorbeeld van Snow, geniaal! En zijn afkeer voor de Spotgaai/Mockingjay. Het verhaal van Snow is indrukwekkend, beklemmend en triest. Ook hij is in mijn ogen slachtoffer van het spel der macht wat mensen kapot maakt. Hij krijgt behoorlijk wat heftige klappen en juist de kennis van wat hij gaat worden speelt op een aangename manier mee tijdens dit verhaal. En ik heb tot een bepaald punt sympathie met Snow gekregen door zijn verhaal in De ballade van slangen en zangvogels. Met enige moeite geef ik dat toe.

Liefdeslied

Hoog tijd om het eens over Lucy Gray te hebben. De vrije vogel die gekooid wordt en in de spelen verstrikt raakt. Die onder de vleugels van Snow terecht komt. Lucy Gray is net zo heerlijk als Katniss. Vrijgevochten eigenzinnig, sterk en eigen. Ze is een Covy, en valt daardoor buiten de groepen van districten, Capitool en rebellen. Een reizende familie die graag muziek maakt. En haar lied is er één van vertrouwen, hoop, melancholiek, vrijheid, kleur en overleven. Snow raakt in de ban van haar en hun verhaal is prachtig, authentiek, puur, eerlijk en intens. De ballade van slangen en zangvogels gaat ook over hun.

De sympathie voor Snow overvalt me al vrij vroeg. Hij wordt zo vaak in dingen geluisd, heeft al zoveel verdriet en gevechten gehad. Zijn leven is niet makkelijk, een kind van de oorlog. Tijdens De ballade van slangen en zangvogels zie je hem veranderen en zie je dat er steeds meer keuzes gemaakt worden die eerst goed leken. Maar al snel een bijsmaak krijgen. Want liefde slaat om in bezitterigheid en jaloezie. En waren zijn eerdere keuzes nou echt vanuit een aangeboren goedheid, waar Lucy in geloofd. Of was het toch voor aanzien? Om over het bloedstollende einde nog maar niet te spreken. Wauw Collins, in enkele bladzijdes weet het altijd aanwezige beklemmende gevoel nog even in de turbo te gaan.

´Ik denk dat mensen een ingebouwde goedheid hebben. Je voelt het als je de grens naar het slechte overschrijdt, en het is je hele leven de uitdaging om aan de goede kant van die grens te blijven.´

Lucy Gray

De ballade van slangen en zangvogels

De ballade van slangen en zangvogels een Hongerspelen-boek

Ik ben echt onwijs enthousiast over dit vierde Hongerspelen-boek. De thema´s en karakters zijn boeiend. Het is niet zomaar een dystopie, nee Collins heeft echt heel veel toffe en boeiende elementen toegevoegd aan haar complete wereld van Panem. Oorlogsvoering en strategie, filosofie, cultuur, menselijke psyche en ethische kwesties weet ze prachtig in een spannend verhaal te stoppen. Nou niet zomaar spannend, zenuwslopend beklemmend spannend. De ballade van slangen en zangvogels is een totaal eigen verhaal en toch sluit het haarfijn aan op haar eerdere werk.

Ik hoop echt dat De ballade van slangen en zangvogels een begin is van een nieuwe reeks. Ik wil meer van Panem. Het maakt me niet uit in welke periode. Alhoewel ik meer wil van Snow en Lucy, en ook van mijn eerdere helden uit de eerste drie delen. Ik heb het nog geeneens gehad over de mutelaties, dr. Gaul, en kannibalisme. En de geniale scène´s wanneer Lucy zingt en je Snow zijn interpretatie leest. Van totale betovering tot totale miscommunicatie. Tegelijk wil ik ook niet teveel spoilen. Maar wat mij betreft is dit een geniaal boek van Collins!

Chronologisch

Specificaties De ballade van slangen en zangvogels

Auteur: Suzanne Collins | Vertaald door Maria Postema | Uitgever Van Goor / Best of YA books | 9789000372058 | 592 pagina´s | Juli 2020 | Vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.