Ontij, een historische debuutroman van Tanja Broere

Het is voor het eerst dat ik een boek mocht reviewen van iemand die ik ken. Ontij is het debuutroman van Tanja Broere. Niet zomaar een roman. Doordat Tanja, naast vrouw en moeder, Historicus is, gaat dit prachtige verhaal over Vechten voor vrijheid in de Tweede Wereldoorlog.

Vechten voor vrijheid

Het thema vechten voor vrijheid komt op meerdere punten terug in het verhaal Ontij. We beginnen in september 1944. Antwerpen is bevrijdt. Rosa, de hoofdrolspeelster wil graag weg bij haar oom en tante uit Antwerpen. Ze is goed opgeleid en vindt een baan als tolkvertaler bij het Britse leger. Ze vlucht letterlijk halsoverkop in haar nieuwe baan, waar ze intern verblijft.

Rosa werkt in Nederland en vijandelijk Duitsland met een klein team collega’s. Ze gaan goed met elkaar om al is er met kapitein Thornton een constante spanning merkbaar. Al in de eerste kennismaking tussen hun, hoop je als lezer dat er meer gaat ontstaan uit hun professionele werkrelatie. Maar telkens lijkt dat mis te gaan. Dit komt mede door een overplaatsing, en daarna een einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat is tevens het einde van Rosa haar baan als tolkvertaler voor de Britten. Rosa vertrekt naar Amsterdam voor een nieuwe baan. Als lezer voel je dat ze vlucht voor haar persoonlijke vrijheid. Immers met de liefde tussen haar en kapitein Thornton gaat het niet goedkomen. Of toch wel?

ontij tanja broere

Geschiedenis feiten in Ontij

Tussen het romantische verhaal door weet Tanja, op een niet storende manier, allerlei gescheidenis feiten te beschrijven. De personages in Ontij zijn fictief, maar de situaties zijn echt. Zo leren we over de bevrijding van Antwerpen, de rol van de Britten en Canadezen. De militaire disciplines en de ontberingen die de mensen ten tijde van de oorlog doormaakten. Maar ook lezen we over Hitler en de concentratiekampen. Het Bergen-Belsen tribunaal en de gevangenis van Hamelen en ook over Auschwitz.

Ontij draait niet om de feiten heen

Er was een gedeelte in Ontij, waar ik persoonlijk wat moeite mee had. Bergen – Belsen.

Bergen-Belsen was een krijgsgevangenen- en concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen. Het kamp was een van de grotere concentratiekampen binnen Duitsland. bron wikipedia

Dat ik er moeite mee had in Ontij, is precies de reden waarom ik geen nieuws kijk en geen kranten lees. Ik word daar gewoon naar van en zie het levendig voor mij al die verschrikkingen die de mensheid elkaar aan doet. Dat is denk ik de reden dat ik altijd een 4 had voor geschiedenis. Maar ik weet dat het er bij hoort, en zeker bij een verhaal die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt hoort dit genoemd te worden.

Gelukkig weet Tanja de hele scherpe randjes van deze nare gebeurtenissen te verzachten door het verhaal eromheen. Al merken we aan Rosa haar werk voor het Tribunaal en de letterlijk misselijk makende foto’s en verslagen die ze moet lezen en vertalen dat het heftige tijden waren.

ontij tanja broere

Tanja Broere

Tanja Broere is al een tijdje een vaste gastblogger bij StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Al van kleins af aan schrijft Tanja verhaaltjes. Haar voorliefde voor historisch bronnenonderzoek en voor verhalen, maakt dat ze nu schrijft over gewone mensen die gedwongen worden radicale keuzes te maken in Ontij.

Als historicus kiest Tanja vaak interessante boeken uit om te reviewen en weet deze op haar geheel eigen schrijfwijze te recenseren. Titels zijn onder andere Het meisje dat aan de oever verschijnt en de vrouw van de schilder.

Specificaties Ontij

hoofdfoto

Auteur: Tanja Broere | Uitgeverij: Boek Scout | 19789463895491 | september 2019|  228 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.